Çocukluk yıllarında babasına yemek götürüp getirerek mesleğe aşina olduğunu söyleyen Karadenizli, yaz tatilleri ve hafta sonlarında çalışarak terziliği öğrendiğini ifade etti. Karadenizli, "Çocukluğumda sadece Samsun’da 500’ün üzerinde terzi vardı. Bugün bu sayıya ulaşmak zor. Eleman yetişmiyor, çalışacak kimse yok" diye konuştu.

A W543862 02 1200X800

"Gençler kestirme yol arıyor"

Gençlerin zanaat öğrenmeye ilgisiz olduğunu vurgulayan Karadenizli, "Biz küçük yaşta çalışarak öğrendik. Şimdiki gençler ise hemen para kazanmanın peşinde, kestirme yollar arıyor. Zanaat öğreneyim diyen genç kalmadı" ifadelerini kullandı.
Türkiye’de el emeğinin hak ettiği değeri görmediğini söyleyen Karadenizli, "Yurt dışında zanaat çok değerli, özel dikim büyük önem taşıyor. Türkiye’de ise sadece İstanbul gibi büyük şehirlerde bunun değeri anlaşılıyor. İyi kumaş ve iyi dikişi insanların yüzde 10’u anlar" dedi.

A W543862 01 1200X800

"Terzilik artık lüks olacak"

Mesleğin geleceğine dair öngörülerini de paylaşan Karadenizli, "Bu iş bundan sonra lüks olur. Belki biz göremeyiz ama ileride sadece zenginler özel dikim terziye gidecek. Çünkü makineleşme ve seri üretim el işçiliğini geri plana itiyor. Hal böyle olunca yaptığımız işin değeri artacaktır. En genç terzinin 40 yaşında olduğu bir dönemdeyiz" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin en büyük sanayi dönüşümlerinden biri Samsun'da hayata geçiyor
Türkiye'nin en büyük sanayi dönüşümlerinden biri Samsun'da hayata geçiyor
İçeriği Görüntüle

A W543862 03 1200X800