banner388

Yaşar: Faturalarda KDV oranları düzenlenmeli

İYİ Parti’li Samsun Milletvekili Bedri Yaşar; “Her şeyi 5’li firmaya teslim ederseniz ülkenin enerji güvenliğini tehlikeye sokarsınız. Enerji iletim hatları da tıpkı petrol boru hatları gibi ülkenin can damarıdır. Asla özelleştirilmelidir.”

Yaşar: Faturalarda KDV oranları düzenlenmeli

İYİ Parti’li Samsun Milletvekili Bedri Yaşar; “Her şeyi 5’li firmaya teslim ederseniz ülkenin enerji güvenliğini tehlikeye sokarsınız. Enerji iletim hatları da tıpkı petrol boru hatları gibi ülkenin can damarıdır. Asla özelleştirilmelidir.”

01 Aralık 2021 Çarşamba 11:58
Yaşar: Faturalarda KDV oranları düzenlenmeli

ASIL ELEKTRİK FATURASINDAKİ KDV’LER DÜZENLENSİN

287 Sıra Sayılı Kanun Teklifinin birinci bölümünün geneli üzerine konuşma yapan Samsun Milletvekili Bedri Yaşar; bu kanun teklifi ile yapılan düzenlemelerden TRT Payının kalmasının olumlu ancak yetersiz olduğunu; aynı zamanda KDV düzenlemesinin de faturalara yansıtılması gerektiğini söyledi.

Bedri Yaşar elektrik faturalarında yapılması gereken düzenlemelere ilişkin şu açıklamada bulundu:

“Sadece tek başına TRT Payının kaldırılması yetmez. Elektrik faturalarına baktığımızda; TRT payının kalkması, 100 TL’lik faturaya sadece 1,65 TL olarak yansımaktadır ki; bu da derde derman bir rakam değildir. Üstelik Hükümet, TRT payının kaldırılmasıyla ilgili uygulamayı Ocak 2022 tarihinde başlatmak istemektedir. Uygulama hemen başlatılmalıdır. Başta elektrik faturaları olmak üzere vatandaşların cebini yakan faturalar üzerindeki KDV oranında düzenleme yapılmalıdır.  Faturalar tahsilat makbuzuna dönmüştür. 4 aylık dönemler halinde 3 farklı tarife grubu oluşturularak KDV düzenlemesi yapılmalıdır. Örneğin 100 KW altı için %1 KDV oranı; 100-200 KW arası %8 KDV; 200 KW ve üzeri içinse %18 KDV oranı uygulanmalıdır. Bu sayede az tüketim de teşvik edilmiş olur. Bu şekilde elektrik tüketimine göre adil bir fatura düzenlemesi de yapılmış olur.”

VATANDAŞTAN TAHSİL EDİLEN ELEKRTİK BEDELLERİ BAKANLIĞA ÖDENMEDİ

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığına ait Sayıştay raporlarındaki önemli bulgulara değinen Bedri Yaşar; Tüketiciye elektrik enerjisi satışı yapan firmaların tüketiciye elektrik satışı yaptığını ve Elektrik Enerjisi Faturası tutarını tüketiciden tahsil ettiğini; ancak tahsil ettiği bu bedeli Bakanlığın hesabına yatırmayıp; kamu zararı yarattığını ve haksız kazanç elde ettiğini söyledi.

İYİ Parti’li Yaşar bunu yapan firmalara bu torba yasada hiçbir yaptırımın olmamasını da eleştirdi.

Yine bu firmaların yatırım yapması yasakken; bu firmaların alt şirket kurma yoluyla legal olmadan yatırım yaparak devleti de kendilerine borçlu çıkarttığını söyledi.

Yeni torba yasa ile getirilmek istenen lisanssız elektrik üretim firmalarına dağıtım yanında iletim sisteminin de yolunu açılacağını belirten Bedri Yaşar; “Dağıtım şirketleri zaten 5li firmanın elindedir. Şimdi bunun önünü açtığınızda yine bunu yapacak olan firmalar da bunlardır. Bu son derece risklidir. Her şeye onlara teslim ederseniz bu enerji güvenliğini tehlikeye sokar. Enerji iletim hatları da tıpkı petrol boru hatları gibi ülkenin can damarıdır. Asla özelleştirilmelidir. “vurgusu yaptı.

ORMANLAR TALAN MI OLACAK?

Maddeler arasında yer alan Orman içi su kaynaklarının kullanılarak balık üretimi yerleri kurulması izin verilmesinin olumlu olduğunu söyleyen İYİ Parti’li Yaşar; sadece bu maddeye dayandırılarak ormanın bu bahaneyle talan edilmesi ve çevre kirliliğinin yaratılma riskine ilişkin kaygısını dile getirdi.

ÖZELLEŞTİRİLEN LİMANLARIN SÜRESİ İHALESİZ UZATILIYOR

Torba yasa teklifinde özellikle 16. Madde üzerinde duran Yaşar; bu madde ile özelleştirilen limanların işletme sürelerinin uzatılmasının öngörüldüğünü belirtti.

Yaşar konuya ilişkin olarak şu değerlendirmede bulundu:

“16'ncı maddeyle limanların işletme süreleri kırk dokuz yıllığına uzatılıyor. Öncelikle bu madde Anayasa'ya aykırıdır. İhale yapılmadan süre uzatılmakta, daha önce ihaleye girmiş firmalar burada soyutlanmaktadır. Bu durum eşitlik ilkesine aykırıdır. Sözleşmelerin başlangıç ve bitiş tarihleri dikkate alındığında, 1997 yılında özelleştirilen limanların sözleşme bitiş süresine bile en az 6 yıllık bir süre kaldığı görülmektedir.  Bir erken seçim kararı alınmadığı sürece seçimler 2023 Haziran ayında yapılacaktır. Bu durumda liman sözleşmelerinin bitiş süresi 1997 yılında özelleştirilenler için 2027 tarihinde sona erecektir. Normal zamanında yapılacak seçimden sonra dahi sözleşme süresinin bitmesine en az 4 yıl kalacak liman işletmeleri için, 49 yıllığına süre uzatılması için neden acele edildiği anlaşılamamıştır. “dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
vergi dilim ve rakamları 2021-12-01 17:23:37

bir de şu adil olmayan vergi dilim ve rakamlarını meclis gündemine getirseniz ya, % 27 vergi dilimi nedir Allah aşkına