banner388

Uzaktan Eğitim Üniversitelerin Çehresini Değiştirecek

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan Katıldığı Kongrede Uzaktan Eğitim Hakkında Konuştu

Uzaktan Eğitim Üniversitelerin Çehresini Değiştirecek

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan Katıldığı Kongrede Uzaktan Eğitim Hakkında Konuştu

29 Nisan 2016 Cuma 11:56
Uzaktan Eğitim Üniversitelerin Çehresini Değiştirecek

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, uzaktan eğitimin üniversitelerin geleneksel eğitim yapılarını değiştirmeye zorlamakla kalmayacağını, aynı zamanda da eğitimcileri eğitim bilimlerini değiştirmeye ve yeni yaklaşımlara hazır olmaya zorlayacağını belirtti. 
OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, İstanbul Medeniyet Üniversitesi ve Arap Üniversiteler Birliği işbirliğiyle İstanbul'da düzenlenen 2. Türk-Arap Yükseköğretim Kongresi'ne (TACHE 2016) katılarak bir konuşma yaptı.
Yükseköğretimin uluslararasılaşmasını amaçlayan, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un yanı sıra Türk ve Arap üniversitelerinden birçok rektör ve akademisyenin katıldığı kongrede, Rektör Hüseyin Akan "Uzaktan Eğitim: Bugünü ve Yarını" başlıklı konuşma yaptı.

GELENEKSEL EĞİTİME ULAŞAMAYAN ÖĞRENCİLER İÇİN FIRSAT

Konuşmasına uzaktan eğitimin tanımını yaparak başlayan Rektör Akan, “Teknolojiyi eğitime entegre etme girişimleri arasında uzaktan eğitim, son zamanlardaki en popüler yaklaşımlardan biridir. Uzaktan eğitim, dersliklerde verilen geleneksel eğitime çeşitli nedenlerden dolayı katılmakta zorluk çeken öğrencilere yeni fırsatlar sunmakta ve bu kişilerin eğitim ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Bu sebeple, birçok gelişmiş ülke uzaktan eğitimi geleneksel okul sistemlerine entegre etmeye çalışmaktadır” dedi.
Uzaktan eğitim uygulamalarının gelişimini açıklayan Akan, geçmişten günümüze teknolojinin uzaktan eğitimin gelişmesindeki en önemli güçlerden birisi olduğunu söyleyerek teknolojinin uzaktan eğitime olan katkılarını anlattı.

UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİMİZİN BİR PARÇASI OLMALI

Uzaktan eğitime olan talebin günden güne arttığına dikkat çeken Akan, Amerika ve Güney Kore hükümetleri gibi Türk hükümetinin de mevcut okul sistemlerini daha gelişmiş bir sisteme dönüştürmek ve okul sistemlerine teknolojiyi birçok farklı şekilde dahil etmek amacıyla çalışmaları olduğunu kaydetti. Akan, “Genel anlamıyla teknoloji kullanımı, spesifik olarak da uzaktan eğitim mevcut eğitim sisteminin bir parçası olmuştur diyebiliriz. Halihazırda eğitimciler bu teknolojilerden mümkün olduğunca maksimum seviyede faydalanmanın yollarını araştırmaya başladılar. Bu durum da uzaktan eğitim kavramının eğitimciler tarafından kabul gördüğü ve gelecekte de eğitim sisteminin bir parçası olacağı anlamına gelmektedir” diye konuştu.
Konuşmasına New York Times Köşe Yazarı Thomas Friedman’ın konuyla ilgili farklı makalelerinden alıntı yaparak devam eden Rektör Akan, Friedman’ın Harvard, Berkeley, M.I.T. gibi dünya çapındaki büyük ve tanınmış üniversitelerin dünyanın farklı bölgelerindeki insanlara ulaşmak amacıyla uzaktan eğitimi kullandığına dikkati çektiğini belirtti.
Uzaktan eğitimin bütün potansiyeline ve umut verici avantajlarına rağmen, teknolojiyi kullanmakta becerikli eğitimciler ve öğretmenler olmadan anlamsız olacağının altını çizen Akan, "Bu yüzden de, uzaktan eğitim üniversiteleri geleneksel eğitim yapılarını değiştirmeye zorlamakla kalmayacak, aynı zamanda da eğitimcileri eğitim bilimlerini değiştirmeye ve de eğitim bilimlerine yönelik yeni yaklaşımlara hazır olmaya da zorlayacaktır” ifadelerini kullandı.

OMÜ UZAKTAN EĞİTİMİN ÖNCÜ KURUMLARINDAN BİRİ

OMÜ'nün uzaktan eğitim merkezini, 2009 senesinde bir ulusal diploma programı ile kurduğunu hatırlatan Akan, "O tarihten bu yana OMÜ, teknik altyapısını geliştirmeye ve farklı alanlardaki personel kapasitesini arttırmaya devam etmektedir. Günümüzde ise 15 diploma programında, sertifika ve kampüs içi kurslarda yaklaşık olarak 15 bin öğrenciye hizmet vermekteyiz. Bunlara ilaveten, üç farklı üniversiteye de uzaktan eğitim hizmetleri sağlamaktayız” şeklinde konuştu.
OMÜ'nün yedi senede teknik ve organizasyonel yapısını kurma konusunda büyük gelişme kaydettiğini belirten Akan, teknik kapasite, organizasyon kapasitesi ve eğitim kalitesi olmak üzere üç ana unsurda yoğunlaşıldığını söyledi. Akan, "OMÜ olarak şu ana kadar, teknik ve organizasyonel kapasite olmak üzere, iki ana unsurda başarılı olduk. Ulusal ve uluslararası olarak bu sektörde öncü kurumlardan birisi haline geldik, ve sektördeki bu birikimimizi de diğer kurumlarla paylaşmaktayız” dedi.
Yeni fikirleri tecrübe etmek ve öğretme konusunda yenilikçi yöntemler geliştirmek için zaman ve çaba gerektirdiğini vurgulayan Akan, bu sebeple OMÜ kadrosunun, mesleki gelişimi hususunda çalışmalarını sürdürmekte olduğunu belirtti.
Akan, “OMÜ olarak uzaktan eğitim alanındaki gelecek hedeflerimiz programlarımızın kalitesini arttırmak; kampüs içi kurslarımızla ilgili bilgiyi mümkün olduğunca yaymak ve son olarak da uluslararası platformda dersler ve programlar sağlamak adına diğer üniversitelerle işbirlikleri yapmaktır” diyerek konuşmasını bitirdi.


 

Son Güncelleme: 29.04.2016 12:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.