banner388

Samsun'un kirli su sorununa neşter vuruluyor

Samsun'un Atakum ilçesine yapılacak olan Batı Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi ile kirli su sorununa neşter vurulacak.

Samsun'un kirli su sorununa neşter vuruluyor

Samsun'un Atakum ilçesine yapılacak olan Batı Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi ile kirli su sorununa neşter vurulacak.

01 Ağustos 2017 Salı 10:38
Samsun'un kirli su sorununa neşter vuruluyor

Samsun haber - Samsun'un Atakum ilçesi Altınkum, Çatalçam ve Taflan bölgelerini kapsayan "Batı Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi" çalışmaları hızlandırıldı. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, 83 milyon TL'lik atıksu arıtma tesisi inşaat çalışmalarını inceledi. Başkan Yılmaz, Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Kamil Demircioğlu'ndan çalışmalar hakkında bilgi aldı.


Yapılan tesisle ilgili basın mensuplarına bilgi veren Başkan Yılmaz, "Giderek doğu-batı istikametine doğru lastik gibi uzayan bir şehrin diğer yaptığımız projeler gibi alt yapı projelerini bu uzama doğrultusunda yenilememiz gerekiyor. En fazla kentsel yerleşim batıya doğru büyüdüğü için, Kurupelit, Altınkum, Çatalam, Taflan ve Dereköy’ü biz yeni yerleşke olarak kabul ettik. Bu yerleşkenin atıklarını biz Tekkeköy ilçesine taşımıyorduk. Çünkü çok büyük bir enerji masrafı gerektiriyordu. Buradaki atıkları yükseltici pompalarla elektrik harcayarak 30 kilometre uzaktaki atık su arıtma tesisine göndermenin masrafı, arıtma prosesinden daha fazlaydı. Dolayısıyla biz mecbur kaldık ve bu tarafta da bir atık su arıtma tesisi yapmaya karar verdik. Biz süratle gecikmeksizin batı tarafında da bir arıtma tesisi yapalım dedik. Kesinlikle evlerin atıklarını bir toprak drenajıyla toprağın altına vermeyelim, arıtalım ve şehrin doğusunda yaptığımız arıtma tesisinin bir küçüğünü burada yaparak bu alt yapıyı oluşturalım dedik" dedi.

"PİS SU POMPALANACAK"

Alt yapı çalışmalarına 7-8 sene öncesinden başladıklarını ifade eden Başkan Yılmaz, "Önce derin deniz deşarjı işlemini yaptık. Daha sonra ana kolektörü yaptık ve bununla beraber bir yükseltici pompa ile, Taflan’da Çatalçam’da ve Altınkum’da toplayabildiğimiz kadar şebekeyi yaptık ve bu şebekeyle sahilden buraya pis suyu pompalayacağız. Burada pis suyu arıtarak tekrar denize vereceğiz. Doğu Atıksu Arıtma Tesisinin kapasitesi 105 bin metreküp kapasiteliydi, burası ise 12 bin metreküp kapasiteli. Bu atıksu tesisi projemiz 100 bin nüfusa hitap edecek. Biz bu tesisi ileride, 18 bin metreküp kapasitelik bir tesise döndüreceğiz. Şu anda bu proje için biz 83 milyon TL’lik bir harcama planladık. Bu 83 milyon TL’nin 40 milyonluk kısmını biz harcadık. Geri kalan işleri de inşallah 2018’in yaz ayına kadar tamamlayacağız" diye konuştu.
 

Son Güncelleme: 01.08.2017 11:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.