banner388

Samsun'da Yapay Kan Zirvesi

Türkiye'de ilk kez üretimi yapılan yapay kan uygulamasının mimarı Osmangazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayhancı, üretilmiş olan yapay kanı Temmuz ayı başında denek hayvanlar üzerinde uygulayacaklarını söyledi.

Samsun'da Yapay Kan Zirvesi

Türkiye'de ilk kez üretimi yapılan yapay kan uygulamasının mimarı Osmangazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayhancı, üretilmiş olan yapay kanı Temmuz ayı başında denek hayvanlar üzerinde uygulayacaklarını söyledi.

04 Haziran 2016 Cumartesi 13:22
Samsun'da Yapay Kan Zirvesi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Sağlık Topluluğu’nun düzenlemiş olduğu “I. ULUBAT Bilim Zirvesi” OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde yoğun bir katılımcı eşliğinde gerçekleştirildi. Zirvenin açılışına; OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, OMÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Kaplan, Osmangazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayhancı, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

AKAN: "BATI'NIN POTANSİYEL AÇISINDAN KORKTUĞU TEK DEVLET TÜRKİYE'DİR"
Programın açılış konuşmasını yapan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, "Tıp fakültelerinin üç görevi var. Birincisi eğitimdir. Bunlar; öğrenci, uzman ve hoca eğitimidir. İkincisi araştırmalarda bulunmaktır. Üçüncüsü de hizmettir. Aslında tıp fakültelerinde hizmet yan bir çıktı konumundadır. Fakat günümüzde özellikle performans uygulamaları, sevk zincirinin kalkması ve Türkiye'de 2004-2005'te insanlarımız yılda 2,7 sağlık birimine gelirken bu rakamın 8'i aşması, ne yazık ki tıp fakültelerinden de bir devlet hastanesi gibi hizmet beklenmesine neden oldu. Tıp fakültelerinin işlevinin tekrar gözden geçirilmesi ve buna göre yeni bir etkinlik gerektirir diye düşünüyorum. Biz Türkler ve Müslümanlar bilimde son 400 yıl boyunca bocaladık. Bizi bölgede tek güçlü kılacak olan bilim ve teknolojidir. Belki Çin'den çekiniyor ama bence Batı'nın potansiyel bakımından asıl korktuğu tek devlet Türkiye'dir. Bu nedenle biraz silkinmeye başladığımızda hemen üzerimize çeşitli oyunlarla gelecektirler. Bizim buna karşı uyanık olmamız gerekmekte. Bilgi sahibi olmamız, teknolojimizi kendimiz yapmamız gerekir ve birlik içinde olmamız yani güçlü olmamız gerekir. Elbette her ülke kendine rakip olabilecek ülkeleri zayıflatmaya uğraşacaktır. Bizim burada uyanık olup ayakta durmamız ve kendimizi daima güçlendirmemiz gerekir" şeklinde konuştu.

AYHANCI: "YAPAY KANI ÜRETMEK İÇİN 3 SENE UĞRAŞTIK"
Yapay kanla ilgili gerçekleştirilen çalışmaların sunumunu yapılan ve Türkiye'de ilk kez laboratuvar koşullarında yapay kan üretimini mümkün kılan araştırmacılardan Osmangazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayhancı, “Yapay kan aslında bizim 20 yıllık bir emeğimizin ürünü. Fakat son üç yılda bu günkü durumuna ulaştı. Yaptık sonunda başardık bunu. Deney hayvanları aşamasına getirdik bunu. Dünyada yapay kan çalışmaları önceden beri yapılmakta. 1986 yılından bu yana çok ciddi adımlar atıldı. Biz de ülkemiz için hayati olan bu sıvıyı üretmek için yola koyulduk. Multidisipliner bir çalışma grubu oluşturduk ve biz bunu ürettik. Bu gün gelinen aşamaların en zirvesindeyiz. Onların handikaplarını büyük oranda giderdik. Steril olarak bir yıldan daha uzun süre saklayabileceğiniz her kan grubuna uyabilecek bir ürün üretmek gerçekten çok büyük çaba ve emek gerektiren bir şeydi ve biz bunu yaptık. Biz üç sene uyumadık. Çok çalıştık" şeklinde konuştu.

 

Son Güncelleme: 04.06.2016 13:58
Anahtar Kelimeler:
OmüTürkiyeKan
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.