banner388

SAMSUN'DA “GÖLLE BAYRAMI”

6 ASIRLIK “GÖLLE BAYRAMI” GERİ DÖNDÜ MÜBADELE YILLARINDA SAMSUN’A TAŞINAN RUMELİ YÖRÜKLERİNİN 600 YILLIK “GÖLLE BAYRAMI” GELENEĞİ SAMSUN’DA İLK KEZ DÜZENLENDİ

SAMSUN'DA “GÖLLE BAYRAMI”

6 ASIRLIK “GÖLLE BAYRAMI” GERİ DÖNDÜ MÜBADELE YILLARINDA SAMSUN’A TAŞINAN RUMELİ YÖRÜKLERİNİN 600 YILLIK “GÖLLE BAYRAMI” GELENEĞİ SAMSUN’DA İLK KEZ DÜZENLENDİ

28 Mayıs 2016 Cumartesi 16:44
SAMSUN'DA “GÖLLE BAYRAMI”

Mübadele yıllarında Samsun’a göç eden Rumeli Yörüklerinin 600 yıllık “Gölle Bayramı” geleneği Samsun’da ilk kez düzenlendi. 
Uğur Mumcu Parkı’nda gerçekleştirilen etkinlikte 1. Gölle Bayramı 28-29 Mayıs tarihleri arasında yaşatılmaya çalışılacak.
Samsun Mübadele Derneği tarafından organize edilen ve İlkadım Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca desteklenen “1. Gölle Bayramı” etkinliğinde pişirilen gölleler ve boyanmış yumurtalar vatandaşlara verildi.
Etkinlik hakkında açıklama yapan Samsun Mübadele Derneği Başkanı Olcay Kınay Yanık, “Bayramın Samsun Mübadele Derneği olarak ilkini düzenledik. Gölle, haşlanmış mısır demek. Haşlanmış tahıl, buğdaydır. Bunlar 600 yıllık Rumeli’den süregelen bir geleneğimizdir. Bunu yaşatmayı planlıyoruz. Çocuklarımıza da bunu aktarmak için böyle bir etkinlik düzenledik. Bu etkinlikte bize birçok firmalar ve kurumlar destek verdi. Yaklaşık 23 tane standımız bulunuyor. Onun dışında haşlanmış mısır, renkli yumurtalarımız var. Samsun halkını da davet ediyoruz” dedi.
Kurutulmuş mısırın haşlanarak yapılan bir tür atıştırmalık olan gölle, Rumeli Türk kültüründe bereketin sembolü sayılırken, bahar aylarında özellikle Hıdrellez kutlamalarında bir tür mahalli şölen olarak da 600 yıldır sürdürülen gelenekte, stantları ziyaret eden vatandaşlar bol bol gölle yediler.
 

Son Güncelleme: 28.05.2016 16:49
Anahtar Kelimeler:
SamsunMısırRomenGolle
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.