banner388

Samsun'da deprem ve tsunami uyarısı!

Avrupa'nın önde gelen 10 ülkesindeki üniversitelerden uzmanlar, Türkiye'deki deprem yapısı ile ilgili araştırma başlattı. Yapılan araştırma sonucunda ise Samsun'da deprem ve tsunami görülebileceği uyarısında bulunuldu.

Samsun'da deprem ve tsunami uyarısı!

Avrupa'nın önde gelen 10 ülkesindeki üniversitelerden uzmanlar, Türkiye'deki deprem yapısı ile ilgili araştırma başlattı. Yapılan araştırma sonucunda ise Samsun'da deprem ve tsunami görülebileceği uyarısında bulunuldu.

26 Kasım 2017 Pazar 12:09
Samsun'da deprem ve tsunami uyarısı!

Avrupa Birliğinin 7. Çerçeve Programı kapsamında Avrupa'nın önde gelen 10 ülkesindeki üniversitelerden uzmanlar, Türkiye'nin deprem yapısı ile ilgili araştırma başlattı. Yapılan araştırmalara göre, Samsun'da deprem ve tsunami görülebileceği açıklandı.
 

Geçtiğimiz günlerde İran-Irak sınırında meydana gelen depremde 400'den fazla kişinin hayatını kaybetmesi ve Türkiye'de artan artçı depremler, uzmanların gözünü Türkiye'ye çevirmesine neden oldu.


 


Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere, Slovakya gibi ülkelerden 10 üniversite ve 5 endüstri şirketi, Uluslararası Eğitim ve Araştırma Projesi kapsamında, depremsellik ve iklim değişikliği ile ilgili Türkiye’de araştırma yapmaya başladı.


"SİNOP VE SAMSUN'DAN BAŞLAYARAK..."

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Günay Çifçi, Alert yani ‘alarm’ olarak adlandırılan Anadolu Platosu’nun incelenmeye başladığını belirterek, "Alert olarak adlandırılan, yani ‘tehlike sinyalleri çalıyor’ olarak adlandırdığımız Anadolu Plakasının incelenmesi üzerine, AB’nin 7. çerçeve kapsamında uyguladığı uluslararası eğitim ve araştırma projesidir. Projenin yeri Anadolu Plakası. Yani Sinop ve Samsun’dan başlayıp bütün Orta Anadolu’yu geçerek, güneyde Akdeniz’e uzanan bir alan. Projenin içerisinde Avrupa ülkelerinden 10 üniversite, Türkiye’den de Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü Sismik Laboratuarı ve İstanbul Teknik Üniversitesi yer alıyor. Genç araştırmacıların doktora projesi kapsamında eğitim ve araştırma yapılıyor" ifadelerini kullandı.


"SAMSUN'DA DEPREM VE TSUNAMİ!"

Kızılırmak Deltası’nın küçüldüğünü gözlemlediklerini anlatan Haşimoğlu, Samsun'da görülebilecek deprem ve tsunami ile ilgili olarak ise, "Küçülmenin nedeni debinin yüzde 95’e kadar düşmesinden kaynaklanıyor. Samsun sırtı ya da arkangenstri sırtı da aktif olarak yükseliyor. Bu sırt Karadeniz’in oluşumuyla meydana gelmiş bir sırt ve bu sırt hala yükseliyor. Yani Karadeniz hala gelişmekte ve farklılaşmakta. Bu sırtın yükselmesi ayrıca depremler oluşturabilecek fayları barındırmakta. Bu alandaki birikmiş dimanlar da zaman zaman kayıp denizaltında toprak kaymaları oluşturmuş ve bu tekrar olabilir. Denizaltında oluşabilecek toprak kaymaları, çok büyük dalgalar oluşturabilir ve minimal bir tsunami oluşup Karadeniz kıyılarında etki oluşturabilir" açıklamalarında bulundu.

İHA

Son Güncelleme: 27.11.2017 14:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Dursun AĞCA 2017-11-27 00:03:44

Samsun'da Deprem olsa bile TSUNAMi OLMAZ.Samsun'da olası bir Depremde "Denizaltında oluşabilecek toprak kaymaları,çok büyük dalgalar oluşturabilir ve minimal bir tsunami oluşup Karadeniz kıyılarında etki oluşturabilir." denilmekle varsayımla hareket edilmiştir.TSUNAMi oluşan Ülkeler OKYANUS ların arasında kalan,Dalga yayılma alanı Yüzlerce KM yi bulan ve Denizin çok bir sığ şekilde Kara ile sonlandığı Ülkelerdir.SAMSUN ile Kuzey Komşumuz RUSYA arasındaki mesafe 196 KM dir.Karadenizde meydana gelen Dalgaların Yayılma Alanı OKYANUS taki Dalgalar kadar uzak mesafeli değildir.SAMSUN da Olası bir depremde Dev Dalgalar oluşsa bile bunlar TSUNAMi OLUŞTURMAZ,DALGA PATLAMASI MEYDANA GELiR. Çünkü SAMSUN SAHiLiNDE DOLGU SAHALAR VE DALGAKIRANLAR MEVCUTTUR.Bu yüzden TSUNAMi OLMAZ Kanaatindeyim.

Avatar
dogdubünyamin 2017-11-28 01:21:44

Atakumda dalgakıran yaparak insanlarla dalga geçiyolar.teee seneler önce
kazandık yargı kararını uygulamayanlar

Avatar
Assdffgj 2017-11-26 17:51:46

Minimal

Avatar
gomis 2017-11-27 22:32:53

Samsunda dalga kıran mı var.....odalgalara taş mı dayanır...dursuncum

Avatar
Huseyin 2017-11-29 07:25:42

Herkeste deprem uzmani olmus masaAllah.Bilime bir sayginiz olsun.depreme karsi samsun ne kadar guvenli.binalarimiz ne kadar saglam.depremde ne yapilir ne yapilmaz egitimlimiyiz coluk cocuk bunu konusun.

Avatar
Cengaver_s@hotmail 2017-11-29 07:53:08

Müttefikler ! Tarafından Karadeniz'in ortasına yerleştirilmiş nükleer balon bombası aktive etmeleri durumunda dev tsunamiler tepelerden gelebilir ama ilmi ledundan savunma yapan bir kişi