banner388

Samsun'da 4 buçuk yıllık yılan hikayesi

Samsun'da protokol cami yapılması için yıkılan Tarım Anadolu Meslek ve Tarım Meslek Lisesi alanı yılan hikayesine döndü.

Samsun'da 4 buçuk yıllık yılan hikayesi

Samsun'da protokol cami yapılması için yıkılan Tarım Anadolu Meslek ve Tarım Meslek Lisesi alanı yılan hikayesine döndü.

19 Eylül 2017 Salı 12:11
Samsun'da 4 buçuk yıllık yılan hikayesi

Samsun haber - Samsun'da 10 bin kişilik cami yapılması için yıkılan ve başka yere taşınan 48 yıllık Tarım Anadolu Meslek ve Tarım Meslek Lisesi ile ilgili 4 buçuk yıldır yaşananlar yılan hikayesine döndü. Okulun cami yapılması için yıkılıp başka bir yere taşınmasının ardından alana ne yapılacağı netlik kazanamadı. Son olarak ise İl Milli Eğitim Müdürlüğü alana tekrar okul yapılması için proje hazırladı. Bu gelişmeler yaşanırken Büyükşehir Belediyesi Kent Park projesine hayata geçirmek için çalışmalara başladı. Kurumlar ve okul aile birliği arasında fikir ayrılığı yeniden oluşunca konu yargıya yaşındı.

KARAR 2013'TE ONAYLANDI

Samsun İl Müftülüğü, okulun bulunduğu yere 10 bin kişilik protokol cami yapılması için 4.5 yıl önce işlemlere başlamıştı. Türkiye sadece 6 tane olan 48 yıllık okulun yıkılması için müftülük Samsun Valiliği'ne başvurdu. Milli Eğitim Müdürlüğü ise bakanlığın görüşü için yazı yazdı. Bakanlığın olumlu görüşünün alınmasıyla 12 Temmuz 2013'te Büyükşehir Belediye Meclisi'nde yapılan nazım imar planı değişikliğiyle okul alanı kullanımı dini tesis alanı olarak değiştirildi. Okulun alanı ise Milli Eğitim Müdürlüğü'nden alınarak Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredildi.

İTİRAZ EDİLDİ

Tarım Anadolu Meslek ve Tarım Meslek Lisesi Okul Aile Birliği ise 30 Ağustos 2013'te alınan kararın iptali için Samsun 1'inci İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme okul aile birliğinin istemini reddetti. Okul Aile Birliği ise tekrardan Samsun Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurdu. 

Dava süreci bu süre zarfından devam ederken yıkılan okul Gelemen Yatılı Bölge Ortaokulu binasına taşındı. İsmi de Gelemen Mesleki Eğitim ve Teknik Anadolu Lisesi şeklinde değiştirildi. Velilerde bu durum karşısında Samsun İdare Mahkemesi’ne ikinci bir dava açıldı.

300 VELİ DİLEKÇE YAZDI

İmar planının iptali için açılan davada Okul Aile Birliği lehine karar çıktı. Samsun Bölge İdare Mahkemesi 21 Ekim 2014'te aldığı kararla 1'inci İdare Mahkemesi'nin kararını iptal ederek yürütmenin durdurulaması gerektiğini söyledi. Şubat 2015’te ise Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınan karar doğrultusunda alanın cami yapımı için dini tesis alanına dönüştürülmesi kararı iptal edildi. Velilerde bu süreçte okullarının eski yerine taşınması için 300 dilekçeyle Samsun Valiliği'ne başvurdu.

BİNA YIKILDI

Okulun taşınmasının iptali için Samsun 2’nci İdare Mahkemesi’ne açılan dava 30 Kasım 2015’te netlik kazandı. Mahkeme okulunun taşınmasının iptaline karar verdi. Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 29 Şubat 2016'da resmi mercilere yazdığı yazıda Gelemen Mesleki Eğitim ve Teknik Anadolu Lisesi'ni eski yerine taşınması kararını duyurdu. Fakat 2016-2017 eğitim öğretim döneminin başlamasına rağmen okul Atakum'daki binasına taşınmayarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün kararıyla bina yıkıldı.

KENT PARK PROJESİ

Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü mevcut alandaki binanın yerine 24 ve 32 derslikli 2 yeni okul yapılacağı için yıkıldığını açıkladı. Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclisi geçen Şubat ayı birleşiminde Tarım Anadolu Meslek ve Tarım Meslek Lisesi arazisini Kent Park projesine çevirdi.

MİLLİ EĞİTİM DAHİL OLDU

Mecliste alınan bu karara Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü itiraz etti. İtiraz  Büyükşehir Belediye Meclisi'nde ret oldu. Okul Aile Birliği Başkanı Hatice Kaya, Kent Park projesinin iptali için Samsun 1'inci İdare Mahkemesi'ne dava açtı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü de davaya müdahil oldu. Okul arazisi tam 4 buçuk yıldır yılan hikayesine döndü. 

"YARGI SÜRECİ DEVAM EDİYOR"

Atakum Kent Konseyi Başkanı Murat Erkan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu alan Atakum İlçesi'nde bölgedeki iki yeşil alandan bir tanesi. Buraya iki tane okul binasının yapılması buradaki yeşil alanı yok edecek ve yoğunluğu ciddi anlamda artıracağı düşüncesindeyiz. Keşke buradaki doğal yapının eski okulun olduğu haliyle kalsaydı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Bakanlık görüşü alınmadan yeni bir imar değişikliğinin yapıldığını gerekçe göstererek itiraz ediyor. Gelinen noktada yargı süreci devam ediyor. Bizim görüşümüz bu alana eski haliyle eğitim kurumu olarak devam edilmemesi durumunda yeni okul binalarının, beton kütlelerinin yapılmasının planlama açısından kent açısından doğru olmayacağı yönünde. Mutlaka Büyükşehir Belediyesi de Atakum İlçesi içerisinde Tarım Anadolu Meslek ve Tarım Meslek Lisesi yapılması için uygun bir alanı tahsis yoluna gitmeli" dedi.

Konuyu yakından takip eden vatandaş Mustafa Kemal Bektaş tarafından BİMER VE CİMER'e yapılan müracat sonucunda Bölge İdare Mahkemesi tarafından Kamu Arazileri Yönetmeliğine göre, bu arazilerin değişikliği ile ilgili olarak Samsun Büyükşehir Belediyesi, Milli Eğitim Bakanlığı ve Maliye Bakanlığına bilir kişi istenip istenmediği soruldu.


Büyükşehir Belediyesi'ne 15 gün süre tanındığı ve bu araziye okul yapılacak olması nedeniyle ihale yapıldığı, müteahhitin ise haksızlığa uğradığını beyan ederek mahkemeye dahil olmak isteği belirtildi.
 

Son Güncelleme: 19.09.2017 15:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
yeliz 2017-09-19 13:58:00

bu nasil mantik. egitim kurumunu yikip hemde ülkede tarim diye birsey kalmamisken yerine cami yapacaklar, sonrada diyecenki samsun a niye 3 aydir bu kadar dua ediyoruzda yagmur yagmiyor. IHlisesi mezunu birisiyim ve artik gina getirdiniz. islamin ilk emri oku siz nerden dini ögreniyorsunuz. tarim ve hayvancilik bitmis uruguaydan angus geldi samsun a rusyadan saman geliyor biz okul yikip cami yapiyoruz. Allah razi olsun diyelimmi ama Bizim Allahimiz razi olmaz yazik gunah birazcik mantikli olalim

Avatar
esnaf 2017-09-25 10:50:30

gülsana cami,buraya cami olmadı parkolmadı sonra tekrar cami olmadı sonra ağanın birine konut alanı olur......görende bunları beş vakit müslüman sanar