banner388

Samsun'da 30 bin mülteci var

Valimiz Sayın Osman Kaymak, "Biliyorsunuz ülkemizde 4-5 milyon arasında, ilimizde ise 30 bin civarında mülteci vatandaş barınmaktadır" dedi.

Samsun'da 30 bin mülteci var

Valimiz Sayın Osman Kaymak, "Biliyorsunuz ülkemizde 4-5 milyon arasında, ilimizde ise 30 bin civarında mülteci vatandaş barınmaktadır" dedi.

12 Haziran 2018 Salı 10:09
Samsun'da 30 bin mülteci var

Samsun haber - Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği ve Samsun Valiliği bünyesinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Düş Bahçesi projesinin tanıtımı ve iftar yemeği düzenlendi. Programa katılan Samsun Valisi Osman Kaymak önemli açıklamalarda bulundu.

Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlarken daha sonra Birleşmiş Miletler tanıtım ve mülteci videosu oynatıldı. İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Hanife Öztürk Erdin, Düş Bahçesi ismi verilen projenin tanıtımını gerçekleştirdi.

“DÜNYANIN BİR UTANCI”

Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen bir konuşma yaparak "Bu gün burada Samsun Milli Eğitim Müdürlüğü olarak çok önemli bir projenin lansmanını yapıyoruz. Bundan dolayı memnuniyetimi ve mutluluğumu ifade etmek isterim. Hiç bir insan çok önemli bir zorunluluk olmadığı sürece doğduğu ve büyüdüğü vatanından ayrılmak ve göç etmek istemez.  21. Yüzyılı yaşadığımız bu bilgi ve bilişim çağında hemen yanı başımızda bulunan Suriye'den ülkemize gerçekleşen göç dalgası adeta tüm dünyanın bir utancı olarak gözümüzün önünde duruyor. Bütün bunların olması bizim sorumluluklarımızı bir kat daha artırıyor. Biz de 'Düş Bahçesi' adını verdiğimiz bu proje ile ülkemizde misafir ettiğimiz insanların hem kendilerine, hem de çocuklarına eğitim noktasında üzerimize düşeni yapmak istiyoruz. Bu 30 bin mültecinin yaklaşık 8 bin civarında öğrencisi var. Amacımız kendi öğrencimize sunduğumuz hizmetin aynısını bu öğrencilerimize de sunmaktır"dedi.

“BÜYÜK MUTLULUK VERİCİ”

Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği Türkiye Ofisi Temsilcisi Jean Marie Garelli ise, "Türkiye dünya genelinde mültecilere ev sahipliği yapan en büyük mülteci ülkesi olmaya devam ediyor. Türkiye 3,5 milyon Suriyeli mültecinin yanı sıra çatışma ve zulümden kaçmış 365.000 Iraklı, Afganlı Somalili sığınmacı ve mültecileri de misafir etmektedir. Türk Hükümeti ve halkı çok sayıda sığınmacıya ev sahipliği yapmakla büyük misafirperverlik göstermiştir. Özel ihtiyaç sahibi mültecileri de ulusal sisteme entegre etmek için yerel hizmetlerin genişletilmesine ne kadar destek olduğunu biliyoruz. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Samsun Valiliği bünyesinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa düzenlen 'Düş Bahçesi' projesi tanıtım toplantısında olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Davetinizden dolayı teşekkür ediyorum" diye konuştu.

“8 BİN ÖĞRENCİ EĞİTİM GÖRÜYOR”

Samsun Valisi Osman Kaymak ise, "Biliyorsunuz ülkemizde 4-5 milyon arasında, ilimizde ise 30 bin civarında mülteci vatandaş barınmaktadır. Türk hükümeti bu yönüyle dünyada en çok mülteci barındıran ülke konumundadır. Biz Türk Milleti olarak misafirlerimizin ihtiyaçlarını karşılarken bunu kültürümüzden aldığımız eğitimle yapıyoruz ve bundan dolayı da mutluyuz. Türkiye olarak Irak'ta ve Suriye'de olan savaştan sonra ülkemize sığınmak zorunda olan vatandaşları misafir etmek durumundaydık. Bu gün burada 'Düş Bahçesi' adlı projenin tanıtım toplantısında olmaktan mutluluk duyuyoruz. Samsun'da yaklaşık 30 bin civarında mülteci barınmaktadır. Bu 30 bin mültecinin yaklaşık 8 bin civarında öğrencisi okullarımızda eğitim görmektedir. Evlerinden, ocaklarından ayrılarak ülkemize sığınmış ve ilimize gelmiş olan bu mültecilerin burada yaşaması da onlar için çok zor bir durum" şeklinde ifade etti.


 
“SAMSUN’DA ÇOK CİDDİ BİR SORUN YOK”

Mültecilerin evlerinden ve ailelerinde ayrı olarak burada yaşadığını vurgulayan Vali Kaymak, "Mülteciler evlerinden ve ailelerinden ayrı olarak burada yaşıyorlar. Onlarla empati yaparak misafirperverliğimizi göstermemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu zor şartlarda yaşamlarını sürdürürken onların da Türk toplumuyla, Samsunlularla uyum içerisinde yaşamalarını çok önemsiyoruz. Aslında uyum konusunda da en temel en önemli ihtiyaç dil meselesi. Öncelikle çocukların ve büyüklerin Türkçeyi öğrenmelerini çok önemsiyoruz. Ben bu güzel ilimizde Samsun Valisi olarak bir yıldır görev yapıyorum. Bu süreç içerisinde mülteci vatandaşlarla Samsunlular arasında çok ciddi bir sorun ve asayiş olayına rastlamadık. Samsun'da mülteciler ve Samsunlular huzur içerisinde yaşamaktalar. Bundan dolayı ben Samsunlulara çok teşekkür ediyorum. Suriyeli ve Iraklı mülteci vatandaşlardan da beklentimiz şudur. Öncelikle Türkçeyi öğrensinler ve bu toplumun geleneklerini, göreneklerini ve kültürlerini de öğrenmeye çalışsınlar. Birbirimizi tanıdıkça sorunlar azalacak ve birbirimizi daha çok seveceğiz. Biraz önce sevgili yavrularımızın seslendirdiği şarkıları dinledik. Onlara mülteci demeseydiniz ben onların Türk çocukları olduğunu zannedecektim. Gerçekten çok güzel söylediler. Tam Türk gibi söylediler. Çocuklarımızı tebrik ediyorum" dedi.

“ANKARA İLE GÖRÜŞMELERİMİZ SÜRÜYOR”

Düş bahçesi projenin sosyal entegrasyonu sağlayacağına dikkat çeken Vali Kaymak, "Göçmen vatandaşlarımızın geçimlerini daha rahat sağlamaları için onların çalışmalarını da önemsiyoruz. Bu anlamda İş Kur Müdürlüğümüz onların Türkiye'de yapabileceği işler konusunda çalışmalar sürdürmektedir. Öğretmen, doktor,  mühendis gibi meslek sahiplerinin bu mesleklerini Türkiye'de yapabilmeleri için de biz Ankara'daki yetkililerle görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Ramazan ayı içerisindeyiz, bu vesileyle bütün Samsunluların ve mültecilerin Ramazanlarını tebrik ediyorum. Allah tuttuğumuz oruçlarımızı kabul etsin. Bu projenin mültecilere ve Samsunlulara hayırlar getirmesini diliyorum. Bu projeye katkı veren herkese teşekkür ediyoruz. İnşallah dünyada savaşlar bitsin, barış ve kardeşlik içerisinde dünya bir huzur dünyasına dönüşsün diyorum. Hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum" diye konuştu.


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.