banner388
banner390
banner410
banner408

Samsun'a 2 Mavi Bayrak

Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan ve sadece Bayanların girebildiği Fener Plajı ‘Ulusal Mavi Bayrağı’nı düzenlenen törenle göklere çekti.

banner269

Samsun'a 2 Mavi Bayrak

Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan ve sadece Bayanların girebildiği Fener Plajı ‘Ulusal Mavi Bayrağı’nı düzenlenen törenle göklere çekti.

04 Haziran 2016 Cumartesi 21:15
Samsun'a 2 Mavi Bayrak

Türkiye’nin kazandığı 444 Mavi Bayrak ve 21 marinayı temsilen bütün ülkenin resmi bayrak töreni Samsun’da yapıldı. Uluslararası Mavi Bayrak jürisinin oylaması sonucu Samsun’da Fener Plajı ve Sheraton Grand Samsun Hotel Plajı Mavi Bayrak almaya hak kazanırken, Fener Plajı’nda da ödül töreni düzenlendi.

Düzenlenen törene Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, İlkadım Kaymakamı Turan Atlamaz, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, ilçe belediye başkanları, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Başkanı Rıza Tevfik Epikmen, Tanrıverdi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Recep Tanrıverdi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırımlar, İşletmeler Genel Müdür Yardımcısı Ayşegül Öztaş Yılmaz, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkilileri, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, iş adamları ve çok sayıda davetli katıldı.

MAVİ BAYRAK DA TÜRKİYE 2. SIRADA
Törenin açılış konuşmasını yapan TÜRÇEV Başkanı Rıza Tevfik Epikmen, “Bugün burada Türkiye’nin kazandığı 444 Mavi Bayrak ve 21 marinayı temsilen bütün ülkenin resmi bayrak törenini yapıyoruz. Mavi Bayrak sadece plajlarda çekip dalgalandırdığınız, boş bir etiket değil. Mavi Bayrak almak son derece zorlu bir süreçtir. 32 tane farklı kriteri yerine getirerek ve bu kriterleri devam ettirerek ancak alınabilir. Mavi Bayrak alması çok zor, kaybetmesi çok kolay bir süreçtir. Bugün dünyada 3 bin 578 bayrağın 444 tanesi Türkiye’de ve Türkiye şuanda dünya ikincisi” ifadelerini kullandı.

Samsun’da bir plajın mavi bayrak aldığı için gurur duyduğunu ifade eden Tanrıverdi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Recep Tanrıverdi, “İyi ki Samsunluyum. Samsun’da Fener Plajı ve Sheraton Otel’in Mavi Bayrak almasından dolayı gurur duyuyorum” açıklamlarında bulundu.

2017’DE 5-6 TANE MAVİ BAYRAK ALALIM
Mavi bayrak alabilmek için 15 yıldır çaba gösterdiklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Bu şehir 50 milyon euroluk Atık su Arıtma Tesisi yaptı. Şehrin bütün atık su ve serbest yüzey sularını sistematik bir şekilde şehrin sahillerinden uzaklaştıran bir alt yapıyı sonuçlandırdık. Bunları yaptıktan sonra Samsun TÜRÇEV’e başvurdu. 20 aylık bir süreçten sonra Fener Plajı ve Sheraton plajı Mavi Bayrak aldı. Bunu almak zor bir süreç. Bunu almak bir spor kulübünün birinci lige çıkması gibi bir şey. Orada sürdürülebilir olmanız gerekiyor. Önümüzdeki sene inşallah 6-7 noktamızda mavi bayrak dalgalandıran bir şehir statüsünde olacağız. Daha da iddialı bir şey söyleyeyim, bu şehir en azından 10 ayrı yerinde mavi bayrak alması gereken bir şehir. Önümüzdeki sene bugünlerde inşallah biz burada en az 5-6 tane mavi bayrak göndere çekecek bir uğraşa gireceğiz. 2019 yılında belki Samsun’un bütün sahillerinde yani Terme’nin Akçay’ından Yakakent’in Kanlıçayı’na kadar 200 kilometrelik sahilin tamamının mavi bayraklı olmaması için hiçbir neden yok. Böyle bir hedefi önümüze koymalıyız. Biz inatçıyız, çalışkanız, kafamıza koyduk mu yaparız. El ele verip TÜRÇEV’e önümüzdeki sene en azından Miliç gibi, Su Ada tesisleri gibi, Atakum ve Atakent sahilleri gibi 30 kilometrelik alanda en az 5-6 tane mavi bayrak alalım. Türkiye’nin en fazla mavi bayraklı şehri statüsünü elde edelim. 2019 yılında da bırakın Türkiye’nin en fazla Mavi Bayraklı şehri olmayı, sahillerinin tamamı mavi bayraklı bir şehir olalım. Bir bardak su kadar kirletilmiş su bu şehrin sahillerine akmıyor” şeklinde sözlerine yer verdi.

Bakanlığının Mavi Bayrağa verdiği önemden bahseden Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırımlar, İşletmeler Genel Müdür Yardımcısı Ayşegül Öztaş Yılmaz, “Mavi Bayrak projesi bir eko etiket niteliği taşıyor. Bu noktada Mavi Bayraklı plaj sayısının, Mavi Bayraklı deniz turizm sayısının arttırılması ülkemiz turizminin turizm pastasından hak ettiği payı alması için büyük bir önem arz ediyor. Çünkü bu plajlarımızın uluslararası düzeyde güvenilir sağlık ve çevre açısından istenilen kriterlere sahip bir plaj olarak tanıtılmasını sağlıyor. Onun için biz bu projeyi bakanlık olarak çok önemsiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Mavi Barağın turizm ve şehir adına çok önemli olduğuna vurgu yapan Samsun Valisi İbrahim Şahin şöyle konuştu: “Bu mavi bayrak sadece plajlara verilmiyor. Yatlara, marinalara, göllere veriliyor. Bu bayrağı alabilmek için bir takım kriterleri var. Atakum sahilinde özellikle akşamları yürüyüşe çıktığımda bir takım şeyleri gördüğümde üzülüyorum. Oradaki insan çok güzel bir şekilde yürüyüşe çıkıyorlar ama insanlarda bir çekirdek sorunu var. Oturakların yanlarına çöp kutuları konmasına rağmen insanlar yine çekirdek kabuklarını yere atıyorlar. Sabah katlığımızda oralar temizleniyor ama yine de oralar temizlenirken, katı yakıtla çalışan büyük elektrik süpürgeleri ile onlar vakumlanıyor. Çevreyi temizleyelim derken yine bir çevre kirliliği oluşturuyoruz. Samsunlu dostlarımız bu konuda hassasiyet gösterirlerse seviniriz. Araç sayıları her geçen gün artıyor. Araçlardan da zaman zaman dışarıya atıklar atılıyor. Bu konuda da yüksek hoşgörünüze bir uyarı yapıp bunlara dikkat etmemiz gerekiyor.” açıklamalarında bulundu.

Konuşmaların sonrasında en iyi çevre eğitim etkinliklerinde Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysay, Aydın Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay, Mirage Park Otel Genel Müdürü Fikret Demirtürk, Ece Marina Genel Müdürü Necat Ece ve Milta Bodrum Marina Genel Müdürü Ömer Karacalar adına Liman Hizmetleri Müdürü Metin Gür plaketlerini aldı.

Plaketlerin sonrasında Mavi Bayrak, Büyükşehir Belediyesi’ne ait dragon botu ile denizden gelerek Fener Plajı’ndaki direğe takıldı. Bayrağı göndere Vali İbrahim Şahin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz çekti.

Fener Plajı’ndaki Mavi Bayrak törenin sonrasında Sheraton Plajı’na da Mavi Bayrak takıldı.

Son Güncelleme: 05.06.2016 09:06
Anahtar Kelimeler:
MaviBayrak
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.