banner388
banner390
banner410
banner408

OMÜ 2016 yılında engelli dostu seçildi

OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran 27. Ulusal Özel Eğitim Kongresinde açıklamalarda bulundu.

banner269

OMÜ 2016 yılında engelli dostu seçildi

OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran 27. Ulusal Özel Eğitim Kongresinde açıklamalarda bulundu.

08 Kasım 2017 Çarşamba 13:13
OMÜ 2016 yılında engelli dostu seçildi

Samsun Haber - 27. Ulusal Özel Eğitim Kongresinde konuşan Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, "Türkiye’deki yüksek öğrenimdeki engelli öğrenci sayısı 15 bin civarında. Türkiye’deki engelli insan sayısını dikkate aldığımızda bu sayı hala çok yetersiz" açıklamalarında bulundu.


"YÜKSEK ÖĞRETİMDE 15 BİN ENGELLİ ÖĞRENCİ VAR”

Türkiye'de eğitim gören engelli öğrencilerinin azlığına dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Kuran, "27. Ulusal Özel Eğitim Kongresi’ne 2. defa ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz. Bu kongrede özel eğitime ihtiyacı olan gençlerin ve çocukların eğitimi için bilimsel tartışmaların yapılacağı, faydalı sonuçların ortaya çıkacağı bir kongre olacağını düşünüyorum. Özel eğitime ihtiyaç duyan gençler, toplumun her kesiminde olduğu gibi üniversitelerimizde de var. OMÜ’de bu ihtiyacı olan gençlerin eğitimlerine katkıda bulunmayı çalışıyoruz. Bizim üniversitemizde şu anda özel eğitime ihtiyaç duyan öğrenci sayısı 105. Bu sayı geçen yıldan yaklaşık 15 kişi daha fazla. Türkiye’deki yüksek öğrenimdeki engelli öğrenci sayısı 15 bin civarında. Türkiye’deki engelli insan sayısını dikkate aldığımızda bu sayı hala çok yetersiz. Bunda eğitim kurumlarının erişilebilir olmaması en büyük etken. Bu konuda son yıllarda ülkemizde bir bilinç oluşmaya başladı. Yasal düzenlemeler yapıldı. Hatta 2018 yılı içerisinde erişilebilirlik konusunda zorunlu dönem de başlayacak" dedi.


"OMÜ 2016'DA ENGELLİ DOSTU SEÇİLDİ"

Sürekli bir gelişim içerisinde olmaları gerektiğini belirten Kuran, "2016 yılında OMÜ erişilebilirlik açısından ‘engelli dostu’ seçildi. Bu bile yeterli değil. Demek ki özel eğitime ihtiyaç olan öğrenciler, eğitim alacağı kurumları seçerken kurumların fonksiyonelliğine de bakıyorlar. Kampüslerimizde erişilebilir birçok nokta var. Kütüphanemizde özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerin öğretim materyalleri her geçen gün artıyor. Gelişimsel Uygulama Araştırma Merkezimizde eğitimler de veriyoruz. Samsun’da üniversite de bu bilinç var. İşitme Engelliler Olimpiyatları da zaten Samsun’da düzenlendi. Tabii bu yapılanlar hala yeterli değil. Hala kaldırımda, trafikte görme engellilerin ihtiyaçlarını tamamen karşılayabilmiş değiliz. Gittikçe bu farkındalığımız daha da artıyor. Bunlar, gelişmiş ülke olmanın göstergeleridir. Bu şekildeki insanları evlerinde eğitim almadan tutmak yerine, gerekli eğitimlerini toplumun yararına ve toplumun içerisine dahil ederek insanca yaşamalarını sağlamamız lazım. Bu da bizim sorumluluğumuzdur. Özel eğitime ihtiyacı olanlara yardım etmiyoruz. Sadece onların haklarını teslim ediyoruz. Hepsi bu. Bu bir kıyak geçme ya da iyilik değil aslında. Bu yapılanları söylerken, bunların zaten olması gereken işler olduğunu vurgulamak istiyorum. Daha yapılması gereken çok şey var ama üniversitemizde bunları geliştirmeye yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Gelecekte ülkemizde özellikle eğitim alanında daha ulaşılabilir kurumlarımız olacağını düşünüyoruz. Bundan 10 yıl öncesine göre geldiğimiz nokta çok iyi. Bundan sonraki 6-7 yıl sonra geleceğimiz noktanın daha iyi olacağını düşünüyorum. Bu kongrenin de sorunların giderilmesi açısından çok yararlı olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.