banner388

Mecliste "Hibe" Sorunu

Samsun'da olan Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, bir firma tarafından Tekkeköy Belediyesi’ne hibe edildiği belirtilen 500 bin liralık aracın konuşulması sırada bazı meclis üyeleri arasında sözlü tartışma yaşandı.

Mecliste "Hibe" Sorunu

Samsun'da olan Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, bir firma tarafından Tekkeköy Belediyesi’ne hibe edildiği belirtilen 500 bin liralık aracın konuşulması sırada bazı meclis üyeleri arasında sözlü tartışma yaşandı.

08 Haziran 2016 Çarşamba 17:58
Mecliste "Hibe" Sorunu

Samsun’da bulunan Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Haziran ayındaki ilk oturumu bugün Büyükşehir Belediye’ndeki Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleşti. 45 gündem ve 2 gündem dışında olmak üzere toplamda 47 madde onaylanmış olup komisyonlara havale edilmiştir.
Maddelerin komisyonlara hava edilmesinin sonrasında Bağımsız Meclis Üyesi olan Erkan Akyüz’ün ruhsat konusu ile ilgili açıklamaların üzerine söz alan AK Parti Tekkeköy Belediye Meclis Üyesi ise Aydın Çift, hibe konusu hakkında “Bahsi geçen olayda, ruhsat harçları hesap edilmiş ve bunların karşılığı olan bir parayı belediyemize yatırmışlar. Bunun haricinde belediye başkanımız kendi insiyatifi doğrultusunda kendilerine bir hibe araç ve Samsunspor’a da 100 bin lira yardım almıştır. Bunu kendisi de kamuoyunda ifade etmiştir. Siyasette bazen doğru olan şeyler etik olmuyor. Etik dediğimiz şey ise yanlış anlaşılmalara müsait şeyleri yapmamak demektir. Bu konu aslında etik bir konu değildir. Ama birçok kurumun maalesef bu hibe konusundaki durumunu biliyoruz. Bizim belediyemizde de daha öncede alınmıştır. Başka belediyeler de almıştır. Ama bu konular hep yanlış anlaşılmaya müsait konular olmuştur. Olay aslında belediye başkanının amacı dışında yapmış olduğu bir konuşmanın çok farklı yerlere taşınması şeklindedir. Bütün herkesin bilmesini isterim ki etik tartışması yapılabilir. Bu yanlış da görülebilir. Buna herkesin saygısı var. Hatta ben de saygı duyuyorum. Ben de hibe konularına sıcak bakan bir insan değilim. Ama yapılan iş ve işlemlerin hiçbiri ne Tekkeköy Belediyesi’nin kurumsal kimliğini ne de bahsi geçen şirket açısından mevzuatlara ve yönetmeliklere aykırı değildir. Her şey bilgileriyle ve belgeleriyle ortadadır. Her şey yapılması gerektiği şekilde yapılmıştır” dedi.
Çift’in konuşmasının sonrasında söz almış olan Bağımsız Meclis Üyesi ise Erkan Akyüz, “Bunların nasıl yapıldığını ve bu ruhsat işlemlerinin nasıl verildiğini bu meclis belirlemedi. Siz önce inşaatları yapıp, sonra imarı ona uydurup, ondan sonra da ‘ruhsatlandırma aşamasında iyi niyet gösterdik bunun karşılığında da bağış aldık’ derseniz, özrünüz kabahatinizden büyük olur. Ben, imar uygulamasıyla ilgili birçok bağış alan belediyenin olduğuna da şahit oldum. Ben o cipin alınmasında, bağış alınmasında değilim. Bu konuda en saf en masumane açıklamayı yapan da Hasan Togar’dır. Eğer gerçekten yanlış bir iş yapmış olsaydı onu söylemekte imtina ederdi. Kendisi o kadar inandırılmış, o kadar bilgilendirilmiş ki bu konuda o aracı almakta bir behis bile görmemiş. Şu an bu konu bize anlatıldığında eğer biz itiraz etmesek sanki bahsi geçen firma ile hiçbir sorun yaşanmamış, orada imar uygulamasında bir sıkıntı olmamış, Büyükşehir Belediyesi sadece egosunu tatmin etmek için firmayı mahkemeye vermiş, orada da hiçbir şey yokmuş gibi zannedecektik. E ortada hiçbir şey yoktu da adamlar size 500 bin lira niye hibe verdi?” ifadelerini kullandı. 
Akyüz’ün konuşması ardından araya girmesi sonucu Aydın Çift ile Erkan Akyüz arasında geçen kısa süreli sözlü tartışma yaşandı. Çift, Akyüz’ün konuşmasının sonrasında “bilinçsiz ve suçlamaya” yönelik olduğunu dile getirerek Akyüz de Meclis Başkan Vekili olan Turan Çakır’a konuşmasının bitmediğini söylemesi üzerine “Ben arkadaşı konuşurken bölmedim. Eğer biz konuşturulmayacaksak susalım. Siz bildiğiniz gibi yönetmeye devam edin. Bu noktada böyle devam edecekseniz İmar Komisyonu Üyeliğimden de affımı rica ediyorum” dedi. İkili arasındaki tartışma bir süre daha devam etti.
Tartışma ardından söz alan Turan Çakır ise Erkan Akyüz’e yönelik olarak, “Konuşmanızın içerisinde ilgili firma ve Tekkeköy Belediyesi vardı. Dolayısıyla da Aydın Çift Bey, bilgilendirme adına konuşma gerçekleştirdi. Bunun dışında Aydın Bey’e katkı olsun diye söylüyorum. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yapmış olduğu imar uygulaması mahkeme iptal edene kadar geçerlidir. Plan değişiklikleri meclisten geçtiği günden itibaren mahkeme kararına kadar geçerlidir. O süre içerisinde ilgili belediyelerden imar durumunu alırsınız. O imar durumuna göre de işinizi yaparsınız. Adı geçen firma da orada Hayati Tekin döneminde imar durumunu alarak çalışmalarını yapma hakkını kazanmıştır. Bunda usulsüz ve yanlış olan bir durum söz konusu değildir. Ama bunun devamında Hasan Başkan’ın içinden geldiği gibi samimi bir şekilde durumu ifade etmesi vardır. Bu firma, Tekkeköy sınırları içerisinde ve Samsun’un en büyük sanayi kuruluşlarından birisidir. Dolayısıyla bunların belediyelere var olan eksikleriyle alakalı STK çerçevesinde bakarak farklı kuruluşlara farklı farklı zamanlarda yardım etmişlerdir diye ifade edebilirim” şeklinde konuştu. 
Çakır’ın konuşması sonrasında söz alan bazı CHP Belediye Meclis Üyeleri de kararı kamuoyunun adeletlerine bıraktıklarını söylediler.
Mecliste oluşan gergin hava yumuşamayınca, Çakır, komisyon ile meclis toplanma tarihini belirlemesi üzerine meclisi kapattı.
 

Son Güncelleme: 08.06.2016 18:09
Anahtar Kelimeler:
TartışmaHibeOturum
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.