banner388

Fevzi Gül: Çalışanlar toplu sözleşmeden memnun değil

Ofis Bir-Sen Samsun İl Başkanı Fevzi Gül, çalışanların toplu sözleşmeden memnun olmadığını söyledi.

Fevzi Gül: Çalışanlar toplu sözleşmeden memnun değil

Ofis Bir-Sen Samsun İl Başkanı Fevzi Gül, çalışanların toplu sözleşmeden memnun olmadığını söyledi.

15 Eylül 2017 Cuma 13:00
Fevzi Gül: Çalışanlar toplu sözleşmeden memnun değil

Samsun haber - Ofis Bir-Sen Samsun İl Başkanı Fevzi Gül, yapılan toplu sözleşmeyle ilgili açıklamalarda bulundu. Çok sert ifadeler kullanan Başkan Gül, çalışanların memnun kalmadığını ifade etti.

“YARINI BİLE ALAMADI”

Beklentilerin çok gerisinde kaldığını söyleyen Başkan Gül, “Kamu Görevlilerinin  Geneli ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2018 ve 2019 yıllarını kapsayan 4. Dönem Toplu Sözleşmesi de ilk 3 dönemde imzalanan Toplu Sözleşmelerde olduğu gibi beklentilerin çok gerisinde kaldı. Yetkili sendikalarla Hükümet arasında imzalanan Toplu sözleşme mutabakatına göre kamu çalışanları ve memur emeklilerinin maaşlarına 2018 yılının ilk 6 ayı için yüzde 4, ikinci 6 ayı için yüzde 3,5; 2019 yılının ilk 6 ayı için yüzde 4, ikinci 6 ayı için yüzde 5 zam yapılacak.  2017 yılı temmuz ayı enflasyonu 10,90 iken gelecek yıl için toplamda % 7,5’ a yani enflasyonun bile Altında bir rakama imza atarak kamu çalışanlarının haklarının gasp edilmesine göz yummuştur. Kısaca belirtmek gerekirse yetkili konfederasyon toplu görüşme esnasında şov yapmış ve işçinin 2017 aldığı zammın yarısını bile alamamıştır” dedi. 


“ÇALIŞMA HAYATI GÖZDEN KAÇIRILIYOR"

Başkan Gül, yıllar bazındaki enflasyon rakamlarını açıklayarak, “2015 yılında 8.81, 2016 yılında 8,53, 2017 ilk 6 aylık dönemde ise 10,90 olarak gerçekleşmişken toplu sözleşmeler sonucu alınan zamlar her ne kadar büyük başarı olarak adlandırılsa da gerçekle uzaktan yakından ilgisi bulunmamaktadır. Toplu Sözleşmelerde alınan zam miktarlarının yıllık enflasyon oranlarının da altında kalacağı şimdiden anlaşılıyor. Hükümetin enflasyon farkı ödemesiyle de ortaya çıkan sonuç her yıl hükümetin enflasyon oranında zam yaptığı, çalışanların üretimden kaynaklanan refah payını zam olarak alamadıkları ortaya çıkıyor. Hükümet ile en çok üyeye sahip kamu görevlileri sendikası arasında gerçekleştirilen ve yaklaşık 5 milyon kamu çalışanı ile emekliyi kapsayan toplu sözleşme görüşmeleri aslında ilk baştan yanlış başlamıştır. Sendika olarak ülkemizin içinde bulunduğu bölgesel ve stratejik krizin bilincindeyiz ancak şimdiye kadar imzalanan toplu sözleşmeler bize açık ve net olarak kamu çalışanının aslında zam almak yerine yıllardır enflasyon oranlarının da altında zam alarak adeta bir var olma savaşı verdiğini göstermektedir. Sanki kamu çalışanının tek sorununun zam oranlarındaki artış gibi tek bir maddeyle sınırlandırılması tüm çalışma hayatını gözden kaçırmaktadır” diye konuştu.


“KAMU VİCDANI YARALANIYOR”

Yapılan hareketlerin çalışanların hak ve adalet kavramını yitirmesine neden olduğunu vurgulayan Başkan Gül, “Baştan beri söylediğimiz eşit işe eşit ücret, üretimden gelen hakkın adil dağıtımı, özlük haklarının iyileştirilmesi, kazanılmış haklardan olan ve şuan ödenmeyen ikramiyelerin yeniden ödenmeye başlanması, emeklilik nedeniyle maaşlarda yaşanan kayıplardan dolayı çalışanların adeta uzatmaları oynamaları, liyakatin ön planda tutulmaması sonucu kaybolan çalışma barışının yeniden tesis edilmesi ve kamuda gerçek anlamda yeniden bir yapılanma oluşturularak kamunun ve kaynaklarının daha etkin ve dinamik bir yapıya kavuşturulması gibi bir çırpıda akla gelen konular hiç ele alınmazken konunun sadece enflasyon altında kalan zam oranlarına indirgenerek yansıtılması kamu vicdanını yaralamaktadır.  Hükümetin zaten yapmak zorunda olduğu enflasyon oranlarındaki artışları zam diye sunmak, bunun için masa kurmak ve günlerce görüşme yapmak çalışanların hak ve adalet kavramlarına olan inancını yitirmesine sebep oluyor.  Ayrıca 11 işkolu üzerinde tüm yetkilerin tek bir kamu çalışanları sendikasının  tahakkümüne bırakılması son derece yanlış bir uygulamadır. Tek bir kişi ya da kurumun kamu çalışma hayatıyla ilgili son derece önemli konularda yetkili olmasının şimdiye kadar gerçekleştirilen 4 toplu sözleşme sonrasında ne kadar sakıncalı olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Devam etmesi halinde Toplu sözleşme görüşmelerinde muhatap olarak en çok üyeye sahip konfederasyon yerine kamu çalışanlarının tümünün temsil edildiği her sendikadan yetkili üyelerin katıldığı bir komisyonun toplu sözleşmelere katılması kamu vicdanında genel kabul görmesi açısından oldukça önemlidir şeklinde ifade etti.


CUMHURBAŞKANINA SESLENDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenen Başkan Gül, “4.Dönem Toplu Sözleşmesinde verilen zam oranlarına odaklanan kamuoyunda oluşan derin yaraların sarılması için başta Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızdan enflasyon rakamlarının altında kalan memur maaş zam oranlarının yeniden gözden geçirilerek; Türkiye’nin açıklanan büyüme rakamlarına orantılı olarak çalışanların üretimden gelen pay haklarının zam miktarı olarak maaşlara yansıtılmasını talep ediyoruz. Unutulmamalıdır ki; “Adalet mülkün temelidir” diyerek sözlerini tamamladı

Son Güncelleme: 15.09.2017 15:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
memur 2017-09-15 13:48:56

Harika bir açıkalma olmuş.halen yetkili sendikada üye olmaya devam eden insanlara üzülüyorum.birileri onların hakkını korumak için mücadele ederken onlar hala haklarının gasp edilmesi için mücadele edenlere üyeliğini devam ettirmekte.