banner388

Cinsiyet Eşitliğini Geliştirme Projesi

Milli Eğitim Bakanlığının Ortaöğretim Genel Müdürlüğütarafından yapılan eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Geliştirme Projesi’nin(ETCEP) Samsun Ayağı Tamamladı

Cinsiyet Eşitliğini Geliştirme Projesi

Milli Eğitim Bakanlığının Ortaöğretim Genel Müdürlüğütarafından yapılan eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Geliştirme Projesi’nin(ETCEP) Samsun Ayağı Tamamladı

13 Mayıs 2016 Cuma 13:56
Cinsiyet Eşitliğini Geliştirme Projesi

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyetinin ortak olarak finanse edilen, Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü koordinasyonunca yönetilmekte olan, ETCEP, pilot illerden olan Samsun’da yerel toplumsal seferberlik kampanyası başlattı. Eğitim camiasında, toplumun cinsiyet eşitliği konusunda duyarlılığını daha fazla arttırmayı hedef alan ETCEP kapsamında, Samsunda bulunan 4 adet pilot okulunda eğitim ve öğrenim gören bine yakın öğrenci, çeşitli etkinliklere katıldı. Projeyi sahiplenen öğrenciler, ETCEP için yapmış oldukları koro çalışmalarının yanı sıra tiyatro gösterileride gerçekleştirildi. Öğrencilerin velilerine yönelik olarak seminer çalışması gerçekleştirildi. Eğitim sisteminin tüm bileşenlerine toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısını gerçekleştirmeyi hedefleyen ETCEP, 6 ilde 8 bin tane öğrenciye ulaştığı yerel toplumsal seferberlik kampanyasının Samsun ayağını, 9-13 Mayıs 2016 tarihinde Samsun’daki 4 pilot okulda gerçekleştirdiği etkinliklerle tamamlandı. Eğitimlerde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Geliştirilmesi içi Proje genelinde, Trabzon’da başlamış olan kampanyanın etkinliklerine Samsun’daki bini aşkın öğrenci ile 40 civarı gönüllü öğretmen katıldı. ETCEP proje ekibi Samsun’daki çalışmaların sonrasında basına açıklama yapıldı.

ETCEP ŞARKISI BESTELENDİ

Okullarda gerçekleştirilen Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kampanya genelinde Samsun’daki Özel Bahçeşehir İlkokulu, 23 Nisan Ortaokulu, Gülsüm Sami Kefeli Ortaokulu ve Samsun İbrahim Tanrıverdi Sosyal Bilimler Lisesi’nden bine yakın öğrenci, 40'a yakın gönüllü öğretmen katıldı. Öğrenciler, "Mesleğin cinsiyeti olur mu", "Yılan-Merdiven", "Fikir Otobüsleri", "Toplum Öncüleri" ve "Örümcek Ağı" gibi projenin ana düşüncesi ile ilgili tartışmaya sevk eden genel etkinliklerin haricinde, öğretmenlerinin de teşvikiyle drama çalışmaları, skeçler ve atölye çalışmalarıyla, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda algılarını geliştirmeye yönelik etkinlikler de gerçekleştirdi. Öğrenciler, rol modellere ilişkin sınıf içi yaptıkları etkinliklerin haricinde, her sınıfta öğrencilerin çalışmalar yaptığı ETCEP panoları oluşturdu. 23 Nisan Ortaokulu'nda müzik öğretmeninin sözlerini yazıp, bestelemiş oldukları ETCEP şarkısını koro eşliğinde söyleyen öğrenciler, projeye renk kattı. Etkinliklerin gerçekleştirildiği okullarda eğitim ve öğrenim gören bütün öğrencilerin anne ve babalarına yönelik de proje kapsamında seminer verildi.

FİNLANDİYA VE İSVEÇ'E ÇALIŞMA ZİYARETLERİ GERÇEKLEŞTİ

Avrupa Birliği tarafından desteklenen ETCEP'te, toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesi ve toplumsal cinsiyete duyarlı okullarla ilgili politika, mevzuat ve uygulamaları yerinde gözlemlemek ve Avrupa'daki uygulama örneklerini incelemek amacıyla, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Politika Analiz Çalışma Grubu'nun katılımlarıyla 11-15 Nisan 2016 tarihinde Finlandiya ile İsveç'e çalışma ziyaretleri gerçekleştirildi. Bu ziyaretlerde esnasında, toplumsal cinsiyet eşitliğinin mecbur kılınan çerçeve politikalar, bu politikaları destekleyen politika mevzuatını hayata geçirmekle sorumlu uygulayıcı birimler ziyaret edildi. Ayrıca, kamu ve kuruluşları, meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve çeşitli kademelerde okullar ziyaret edilerek, karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. Ayrıca, ETCEP kapsamında yapılan çalışmalar ve geliştirilen Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Duyarlı Okul Standartları El Kitabı'nın İngilizce versiyonu da ziyaret edilen kurumlarla paylaşıldı.

ETCEP'İ HERKES DUYMALI

İletişim faaliyetleri kapsamında, projenin topluma yayılması için, proje kısa filmi hazırlandı. Sosyal medya kampanyası hazırlanarak, bu kampanya aktif bir biçimde kullanılmaya başlandı. Proje kapsamında web sitesi açarak, sadece öğretmenlere ve öğrencilere değil, toplumun büyük bir kısmına erişmek amacıyla çalışmalar gerçekleştirildi. “Yeniden Yazmaya Var Mısınız?” sloganıyla hazırlanmış olan kamu spotu, sadece sosyal mecralar üzerinden değil, televizyonlarda da izleyicilerle paylaşıldı.

8 BİN ÖĞRENCİ KATILDI

Kız ve erkek çocuklarına her türlü kalıp yargıdan uzak, gerçek anlamda eşit haklar tanınması ve eşit muamelenin güvence altına alınması anlamına gelen, 10 adet pilot ilde 40 tane proje okulunda uygulanan ETCEP’in, Trabzon, İzmir, Şanlıurfa, Sivas, Erzurum ve Batman’da tamamlanan yerel toplumsal seferberlik kampanyalarına bugüne kadar 8 bine yakın öğrenci katıldı. Sadece öğrencilerin değil, başta öğretmenler olmak üzere eğitim sisteminin tüm bileşenlerinin ve öğrencilerin ailelerinin de dahil edildiği proje ile Samsun ile beraber 9 bine yakın öğrenci, etkinliklere katılmış oldu.

YILDIZ: 57 BİN ÖĞRENCİYE ULAŞTIK

ETCEP’nin Samsun ayağının tamamlanmasının ardından bir basın toplantısı gerçekleştirildi. Sonuçların değerlendirildiği basın toplantısına; Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü Araştırma Geliştirme ve Projeler Daire Başkanı İsmail Yıldız, Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Yardımcısı Hüseyin Aksakal, Proje Koordinatörü Fatma Özdemir Uluç, Proje İletişim Danışmanı Prof. Dr. Deniz Bayrakdar ve proje ekibi katıldı. 
ETCEP’in 24 aylık bir proje olduğunu ifade eden Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü Araştırma Geliştirme ve Projeler Daire Başkanı İsmail Yıldız, "Proje genelinde 10 adet pilot ilde çalışmalar gerçekleştirdik. Projelerimizin çalışmaları Eylül ayından hemen sonra sona erecek. Projenin en büyük kazanımı mevcut durumu Türkiye’de biz tespit ettik. Profesyonel olan ekibimizle beraber bu projemizi anlattık. Okullarda büyük oranlarda değişiklikler oldu. Türkiye’de 10 pilot ilde 40 okulda 57 bin öğrenciye ulaştık ve ulaşmaya da devam ediyoruz. En büyük hedefimiz projenin bitiminde bu çalışmaların inşallah sürekliliğini sağlayacağız. Biz bu projeyle 'Türkiye’de kadının yeri nedir?'i anlattık" dedi.

ULUÇ: RAPORLARI BAKANLIĞIMIZLA PAYLAŞMAYA DEVAM EDİYORUZ

Eğitimin tüm bileşenlerinde ETCEP’in fark yaratmak istediğini belirten Proje Koordinatörü Fatma Özdemir, "Projenin, eğitim ortamında toplumsal cinsiyet eşitliğini hayata geçirmek istiyoruz. Bizler biliyoruz ki eşitlikçi eğitim ortamları, eşitlikçi bir toplumu besler. Bu anlamda 40 pilot okulumuzda toplumsal toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı bir okul nasıl oluşur'un uygulamasını hayata geçirmek için çalışıyoruz. Proje kapsamında; merkezi düzeyde eğitim politikalarını ve mevzuatını, ders kitaplarını ve öğretim programlarını gözden geçirdik. Toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen ya da daha da iyileştirilmesi gereken ögeleri belirlemeye çalıştık. Buna dair tavsiye raporlarını bakanlığımızla paylaşmaya devam ediyoruz" diye konuştu.

Son Güncelleme: 10.06.2016 13:31
Anahtar Kelimeler:
CinsiyetToplumEşitlik
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.