banner388
banner390
banner410
banner408

Atatürk Samsun'da yaşadıklarını bu mektupta anlattı

Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919'da Samsun'da yaşadıklarını bu mektupta anlattı.

banner269

Atatürk Samsun'da yaşadıklarını bu mektupta anlattı

Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919'da Samsun'da yaşadıklarını bu mektupta anlattı.

19 Mayıs 2017 Cuma 15:18
Atatürk Samsun'da yaşadıklarını bu mektupta anlattı

Samsun haber - Mustafa Kemal Atatürk 16 Nisan 1919'da İstanbul'dan Samsun'a hareket etti. Bandırma Vapuru'yla yola çıkan Mustafa Kemal Atatürk'e bölgedeki ayaklanmaları bastırması görevi verildi. Silah arkadaşlarıyla 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ayak basan Atatürk yaklaşık 1 hafta sonra Kavak'a oradan da Havza'ya geçti. Ortalama 18 gün Samsun'da kalan Mustafa Kemal Atatürk, ardından Amasya'ya gitti. Erzurum'a ve Sivas kongresine katıldı. Kurtuluş mücadelesi meşalesini Samsun'da yakan Ulu Önder Atatürk süreci Zübeyde hanıma yazdığı bir mektupla anlattı. Atatürk'ün maktupta yazdığı, "Samsun'a ayak basar basmaz İngilizler benden şüphelendiler" sözü dikkat çekti.


İşte Mustafa Kemal Atatürk'ün yazdığı o mektup;


Muhterem Valideciğim,


Ağustos 1335 (1919)


İstanbul'dan mufarakatımdan beri sizlere birkaç telgraftan başka bir şey yazmadım. Bu sebeple büyük merak içinde kaldığınızı tahmin ediyorum. Bilhassa hakkımda gerek ötekinden berikinden ve gerek gazetelerden işittiğiniz natamam haberler şüphesiz merakınızı tezyit etmiştir. Halbuki şimdi vereceğim izahatla mutmain olacağınız veçhile şayan-ı endişe hiçbir şey yoktur.


Malumunuzdur ki, daha İstanbul'da iken ecnebi kuvvetlerin devleti, milleti fevkalade sıkıştırmakta ve millete hizmet edebilecek ne kadar adamımız varsa cümlesini hapis ve tevkifve bir kısmını Malta'ya nefy ve tazip etmekte pek ileri gidiyorlardı. Bana nasılsa ilişememişlerdi. Fakat 3. Ordu müfettişi olarak Samsun'a ayak basar basmaz İngilizler benden şüphelendiler. Hükümete benim sebebi izamımı sordular. Nihayet İstanbul'a celbimi talep ve bunda ısrar ettiler. Hükümet beni iğfal ederek İstanbul'a celp ve İngilizlere teslim etmek istedi. Bunun derhal farkına vardım. Ve bittabi kendi ayağımla gidip esir olmak doğru değildi. Padişahımıza hakikat hali yazdım. Ve gelemeyeceğimi arz ettim. Zat-ı şahane de evvela buna muvafakat etti. Fakat daha sonra İngilizlerin tazyiki ziyadeleşti. Nihayet o da İstanbul'a avdetimi irade etti. Bu suretle artık resmi makamımda kalmaya imkan göremediğim gibi askerliğimi muhafaza ettikçe İngilizlerin ve hükümetin hakkımdaki ısrarına mukabele edilemeyecekti. Bir tarafında bütün Anadolu halkı tekmil millet hakkımda büyük bir muhabbet ve itimat gösterdi. "Seni bırakmayız" dediler. Filhakika vatan ve milletimizi kurtarabilmek için yegane çare askerliği bırakıp serbest olarak milletin başına geçmek ve milleti yekvücut bir hale getirmekle hasıl olacak kudret ve hareket-i milliyeyi hüsn-i istimal eylemekten başka çare mutasavver değildi. Binaenaleyh ben de böyle yaptım. Elhamdülillah muvaffak da oluyorum. Pek yakında netice-i maddiyeyi bütün cihan görecektir. Ben bu suretle hareket edince İngilizler derhal yalvarmaya başladı. Ve beni kazanmaya çalıştı. Her şeyi inkar ettiler. Ve bütün kabahati bizim hükümete attılar. Hakikaten hükümet de benimle uğraşmak istedi. Fakat kuvveti buna müsait gelmedi. Ve gelemez. Daha bir zaman bu suretle Anadolu içinde çalışmakla her şey hallolacaktır. Kariben Meclis-i Mebusan toplanacak ve meşru bir hükümet mevki-i iktidara geçecektir. Ben de ihtimal o zaman İstanbul'a geleceğim. Sıhhat ve afiyetimi, katiyen hiç merak ve endişe etmeyiniz.


Salih Bey Fuat Bey'den alacağını alabildi mi? Bunu bilgi almak bakımından soruyorum. Yoksa her ne olursa olsun elhamdülillah hiç önemi yoktur. Siz müsterih olunuz. Ve bir sıkıntınız olursa derhal bana bildiriniz.


Bu mektubumu getirecek olan (.....) size benim hakkım da istediğiniz kadar bilgi verecektir. Kendisiyle bana bazı elbiselerimi gönderiniz ...


Hemşiremin sıhhati nasıldır? Eve herhangi bir taraftan saldırıda bulunuldu mu? Hala orada mısınız? Çocuklar ne yapıyor, büyüdüler mi?


Salih Bey'le Madam Salih4 inşallah sıhhat ve afiyettedirler. Ben daima kendilerini yad ediyorum. Madam'ın benim hakkımda bir rüyası vardı. Galiba o çıkacaktır. İnşallah yakında kemal-i meserretle5 görüşeceğiz.


Ben birkaç güne kadar bir kongre için Sivas'a gideceğim.


Tekrar Erzurum'a döneceğim. Tekrar ediyorum. Her işittiğinize önem vermeyiniz. Pekala bilirsiniz ki ben yaptığımı bilirim. Netice görmeseydim başlamazdım.


Saygıyla ellerinizden, hemşiremin gözlerinden öperim. Salih'in6 gözlerinden öperim. Bana İstanbul havadisi vermeni beklerim.


1 Kuşkularınızın yatışacağı.


2 Gönderilme nedenimi.


3 Salih Fansa.


4 Salih Fansa’nın Eşi


5 Büyük sevinç içinde


6 Salih Bozok

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.