banner388

Op. Dr. Önder Taşkın bilgilendirdi: Bel fıtığı tedavi yöntemleri nelerdir?

Op. Dr. Önder Taşkın, bel fıtığı risk faktörleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgilendirmede bulundu.

Op. Dr. Önder Taşkın bilgilendirdi: Bel fıtığı tedavi yöntemleri nelerdir?

Op. Dr. Önder Taşkın, bel fıtığı risk faktörleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgilendirmede bulundu.

09 Kasım 2023 Perşembe 17:51
Op. Dr. Önder Taşkın bilgilendirdi: Bel fıtığı tedavi yöntemleri nelerdir?

Bel fıtığı hakkında merak edilenler hakkında bilgilendirmede bulunan Op. Dr. Önder Taşkın şu ifadelere yer verdi:

BEL FITIĞI NEDİR?

Fıtıklaşmış bir disk, omurga boyunca herhangi bir yerde meydana gelebilecek bir durumdur, ancak çoğunlukla belde meydana gelir. Bazen şişkin, çıkıntılı veya yırtılmış disk olarak adlandırılır. Bel ağrısının yanı sıra bacak ağrısı en yaygın belritlerinden biridir.
İnsanların %60 ila %80'i hayatlarının bir noktasında bel ağrısı yaşayacaktır. Bu kişilerin bir kısmında bel fıtığından kaynaklanan bel ağrısı ve bacak ağrısı olacaktır.
Fıtıklaşmış bir disk çok ağrılı olabilse de, insanların çoğu sadece birkaç hafta veya ay süren cerrahi olmayan tedavi ile kendilerini çok daha iyi hissederler. 

BEL FITIĞI RİSK FAKTÖRLERİ

Bazı faktörler bel fıtığı riskinizi artırabilir. Bunlar şunları içerir:

•Cinsiyet: 20 ila 50 yaş arasındaki erkeklerin bel fıtığı olma olasılığı daha yüksektir.
•Uygunsuz kaldırma: Ağır nesneleri kaldırmak için bacaklarınız yerine sırt kaslarınızı kullanmak bel fıtığına neden olabilir. Kaldırırken bükülmek de sırtınızı savunmasız hale getirebilir. Sırtınızla değil bacaklarınızla kaldırmak omurganızı koruyabilir.
•Fazla kilo: Fazla kilolu olmak, belinizin alt kısmındaki disklere ek baskı uygular.
•Omurgayı zorlayan ve tekrarlayan hareketler: Birçok iş fiziksel olarak zorludur. Bazıları sürekli kaldırma, çekme, bükme veya bükme gerektirir. Güvenli kaldırma ve hareket teknikleri kullanmak sırtınızı korumanıza yardımcı olabilir.
•Sürekli seyehat: Uzun süre oturmak ve araba motorundan gelen titreşim, omurganıza ve disklerinize baskı yapabilir.
•Sigara kullanımı Sigara içmenin diske oksijen beslemesini azalttığına ve daha hızlı dejenerasyona neden olduğuna inanılmaktadır. 

BEL FITIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Çoğu durumda, bel ağrısı bel fıtığının ilk belirtisidir. Bu ağrı birkaç gün sürebilir, sonra düzelir. Diğer semptomlar şunları içerebilir:

•Kalçadan bir bacağın arkasına kadar uzanan keskin, sıklıkla vurucu bir ağrı. Spinal sinir üzerindeki baskıdan kaynaklanır.
•Bacakta ve/veya ayakta uyuşma veya karıncalanma hissi
•Bacakta ve/veya ayakta zayıflık
•Mesane veya bağırsak kontrolünün kaybı. Bu son derece nadirdir.

BEL FITIĞI TEDAVİSİ

Hastaların çoğu için, bel fıtığı birkaç gün ila haftalar arasında yavaş yavaş iyileşir. Tipik olarak, çoğu hasta 3 ila 4 ay arasında semptomlardan kurtulur. Bununla birlikte, bazı hastalar iyileşmeleri sırasında ağrı atakları yaşarlar.

Ameliyatsız Tedavi
Fıtıklaşmış bir disk için ilk tedavi genellikle doğası gereği cerrahi değildir. 

Cerrahi olmayan tedavi şunları içerebilir:

Dinlenmek: Bir ila 2 gün yatak istirahati genellikle sırt ve bacak ağrısını hafifletmeye yardımcı olur. Bununla birlikte, ayaklarınızdan daha uzun süre uzak durmayın. Etkinliği sürdürdüğünüzde aşağıdakileri yapmayı deneyin:

•Gün boyunca dinlenme molaları verin, ancak uzun süre oturmaktan kaçının.
•Tüm fiziksel aktivitelerinizi yavaş ve kontrollü yapın, özellikle öne eğilme ve ağırlık kaldırmayın.
•Daha fazla ağrıya neden olabilecek hareketlerden kaçınmak için günlük aktivitelerinizi değiştirin.
•İltihap önleyici ilaçlar ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Fizik Tedavi: Spesifik egzersizler, bel ve karın kaslarınızı güçlendirmeye yardımcı olacaktır.

İlaç Tedavisi: Sinir etrafındaki boşluğa kortizon benzeri bir ilaç enjeksiyonu, iltihabı azaltarak kısa süreli ağrı kesici sağlayabilir.
Epidural enjeksiyonların, 6 hafta veya daha fazla diğer cerrahi olmayan bakımdan fayda görmeyen birçok hastada ağrıyı başarılı bir şekilde giderebildiğine dair iyi kanıtlar vardır.
Ameliyattan sonraki 3 ay içinde epidural steroid enjeksiyonunun enfeksiyon riskinizi biraz artırabileceğini gösteren bazı veriler vardır. Bu riskleri cerrahınızla tartışın.
Bu cerrahi olmayan tedavilerin fıtıklaşmış diski iyileştirmediğini not etmek önemlidir. Aksine, vücudunuz diski iyileştirmeye çalışırken belirtilerinizi hafifletmeye yardımcı olabilirler. Çoğu durumda, disk herniasyonu doğal olarak zamanla çözülür ve vücut tarafından yeniden emilir.

Cerrahi tedavi

Lomber disk hernisi olan hastaların sadece küçük bir yüzdesi ameliyat gerektirir. Omurga cerrahisi tipik olarak, yalnızca bir süre cerrahi olmayan tedavi ağrılı semptomları gidermediğinde veya aşağıdaki semptomları yaşayan hastalar için önerilir:

•Kas Güçsüzlüğü
•Yürüme zorluğu
•Mesane veya bağırsak kontrolünün kaybı

Diskin fıtıklaşmış kısmı, omurilik sinirine baskı yapan herhangi bir ek parça ile birlikte çıkarılır.

Birden fazla seviyede disk herniasyonu varsa daha büyük bir prosedür gerekebilir.

Tekrar fıtıklaşma riskini azaltmak için, ameliyattan sonraki ilk birkaç hafta eğilmeniz, kaldırmanız ve döndürmeniz yasaklanabilir.

Samsun Medicana İnternational Hastanesi'nde görev yapmakta olan Op. Dr. Önder Taşkın ile 0501 083 08 55 numaralı telefondan iletişime geçerek randevu alabilirsiniz.

Son Güncelleme: 09.11.2023 17:58
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
matt 2023-11-10 08:54:52

düzenli yürüyüş yapılmalı herhalde.