banner388

Doç. Dr. Adnan Altun bilgilendirdi: Bel fıtığı nedir? Nasıl ortaya çıkar?

Doçent Doktor Adnan Altun, bel fıtığı hakkında merak edilenler hakkında bilgilendirmede bulundu. 

Doç. Dr. Adnan Altun bilgilendirdi: Bel fıtığı nedir? Nasıl ortaya çıkar?

Doçent Doktor Adnan Altun, bel fıtığı hakkında merak edilenler hakkında bilgilendirmede bulundu. 

03 Mart 2023 Cuma 18:15
Doç. Dr. Adnan Altun bilgilendirdi: Bel fıtığı nedir? Nasıl ortaya çıkar?

Samsun Medicana İnternational Hastanesi'nde görev yapmakta olan Doç. Dr. Adnan Altun bel fıtığı konusuna dair şu ifadelere yer verdi:

BEL FITIĞI NEDİR?

Bel fıtığı, bel üçgeninden bir çıkıntıdır. Kaburganın alt kısmı ile kalça kemiği arasında uzanan ve vücudun arka tarafında yer alan iki lomber üçgen vardır. Karın tarafında fıtık olarak görülür.

BEL FITIĞI NASIL ORTAYA ÇIKAR?

Bel fıtığı herhangi bir bireyde ortaya çıkabilir. Nadir de olsa ani bir travma sonrası ortaya çıkabilen ve karın duvarının yan tarafında morarma ile kendini gösteren fıtıklardır. Bir bel fıtığını teşhis etmek, bazı durumlarda gerekli olan ileri testlerle genellikle zor olabilir.

BEL FITIĞI NASIL ANLAŞILIR

Bel fıtığı genellikle sırtta öksürürken ağrılı olabilen bir yumru olarak fark edilir. Bir bel fıtığı ayrıca genel sırt ağrısı veya rahatsızlığı gibi diğer belirsiz semptomlara da sahip olabilir. Topak hala düz yatarken belirgin olabilir ve ayrıca egzersizle şiddetlenebilir. Fıtık genellikle bağırsağı örten yağ (ekstraperitoneal yağ) içerir, ancak nadiren bağırsak da içerebilir.

BEL FITIĞI TEDAVİSİ

Nispeten semptomsuz bel fıtığı kendi haline bırakılabilirse, ancak boyut olarak artacaktır. Yine de çoğu hasta, özellikle yatarken fıtık rahatsız olabileceğinden cerrahi onarım gerektirir. Hapsedilme veya boğulma riski çok küçük olsa da. Cerrahi, yumru üzerinde bir kesi yapılmasını ve defektin bir ağ kullanılarak kapatılmasını içerir. Ağ, onarımı güçlendirmek için tasarlanmıştır. Ameliyat genel anestezi gerektirir ve hem anahtar deliği hem de açık tekniklerle yapılabilir.

İYİLEŞME SÜRECİ

İyileşme uzun sürmez ve çoğu hasta ameliyattan sonraki 2 ila 3 gün içinde taburcu edilir. Tam iyileşme, hastanın bireysel ihtiyaçlarına ve zindeliğine bağlıdır. Hastalar ameliyattan hemen sonra hafifçe hareket etmeye başlamaları ve en az bir ay boyunca ağır nesneleri kaldırmaktan kaçınmaları için teşvik edilir. 4 ila 6 hafta içinde tam aktivitelere dönüş bekleniyor.

Samsun Medicana İnternational Hastanesi'nde görev yapmakta olan Doç. Dr. Adnan Altun ile 0501 083 08 55 numaralı telefondan iletişime geçerek randevu alabilirsiniz.

İnstagram: neurocentersamsun

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.