banner388
banner390
banner410
banner408

Kabine toplantısı sona erdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

banner269

Kabine toplantısı sona erdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

27 Eylül 2021 Pazartesi 19:57
Kabine toplantısı sona erdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine toplantısının ardından gündeme dair açıklamalar yaptı. İşte Erdoğan'ın konuşması;

"Geçtiğimiz hafta BM 76. kurul toplantısına istişare etmek üzere New York'a gittik. Yaptığımız görüşmelerde, ülkemizin temel yaklaşımını tüm dünyaya paylaşma fırsatı bulduk. Uzunca bir süredir dünya 5'ten büyüktür itirazıyla dile getirdiğimiz değişiklik talebimizi 'Daha adil bir dünya mümkün' diyerek bir adım öteye taşıdık. Salgından gelişmiş ülkeler çok daha fazla zarar görmüştür. Dünyanın adalet çağrısına verme niyeti olmayanların, sağlık ve iklim krizlerindeki yaklaşımları farklı göstermeleri elbette zordur. Bu krizler zengin fakir kriteri etki etmeden herkesi etkiliyor. Türkiye olarak bu fotoğraf içinde kendimizle birlikte tüm insanlığın ortak hissiyatını ifade eden bir duruş sergiliyoruz. Bölgemize ve dünyaya dair tespitlerimiz çok daha iyi anlaşılıyor. Dün küresel sistemdeki çarpıklara bizim itirazlarımızı kaygısız kalanlar, bugün aynı itirazı etmeye başladı. BM'yi yapısal eksiklerine rağmen hala sorunlarını çözecek en önemli platform olarak görüyouz. Suriye'den Afganistan'a Filistin'den Kıbrıs'a dünyanın kanayan yarası olan kriz alanlarında ilkeli duruş gösterdik. Yeni Türkevi binamız Osmanlı ve Selçuklu mimarisinden esintiler taşıyan, şimdiden şehrin sembollerinden biri haline geldi. Hem kendi vatandaşlarımıza hem dost ve kardeşlerimize muhteşem hizmetler vereceğimiz bu eserin hayırlı olmasını diliyorum.

PARİS İKLİM ANLAŞMASI 

Türkiye 2053 vizyonumuzun en kritik hedeflerinden biri olduğuna inandığım, iklim değişikliği konusunda tarihi bir adım atıyor. 2015 yılında Paris İklim Anlaşması'na muvakkafat veren devletler arasında yer alıyordu. Önümüzdeki ay Paris İklim Anlaşması'nı onaylama kararı aldık. Kasım ayında Glasgow'da yapılacak İklim Değişikliği Zirvesi'ne kadar onay sürecini tamamlamış olacağız. Orta ve uzun vadeli tüm kalkınma programlarımızı yeşil kalkınma devriminin gerektirdiği yapısal dönüşümün rehberliğinde hazırlayacak ve yürüteceğiz. Nice sessiz devrimleri hayata geçiren Türkiye'de yeşil kalkınma devrimini de inşallah milletimize biz kazandıracağız.

EKONOMİ

Türkiye ekonomisi, salgın şartlarını ve daha önce yaşadığı kimi sıkıntıları hızla geride bırakarak hak ettiği yere doğru hızla yol alıyor. İstihdam kapasitesi hızla artıyor. Uluslararası yatırımcıların ekonomimize olan ilgisi giderek güçleniyor. Salgın döneminde tüm dünyada adeta kepenkler indirilirken biz üretimi ve istihdamı sürdürebilmek için devletimizin imkanlarını seferber ettik. Sanayide çarkların durmaması için her türlü gayreti gösterdik. Kamu yatırımlarını kararlılıkla sürdürdük. Ülkemizin yıllık ihracatı tarihimizin en yüksek seviyesine ulaşarak 210 milyar doları geride bıraktı. İstihdamımız da düzenli olarak artıyor. Ülkemizin tüm imkanlarını harekete geçirmenin gayreti içindeyiz. Büyüyen, gelişen, kalkınan, güçlenen Türkiye'den rahatsız olanlar iş dünyasının ve halkımızın moralini bozmaya çalışıyor.  Ülkenin ve milletin felaketinden kendine siyasi ikbal devşirme peşinde olanları, içinde bulundukları yalan ve iftira bataklığına mahkum ediyoruz.

AZİZ SANCAR BURS PROGRAMI 

Nobel ödüllü bilim insanımız Aziz Sancar adına ocakta doktora sonrası araştırma bursu programı başlatıyoruz. Yer alacak öğrencileri Aziz hocamız seçecek.

YÜZ YÜZE EĞİTİM 

Eğitim en çok önem verdiğimiz alandır. Salgın sürecinde uzaktan yürütülen eğitim öğretim faaliyetlerinin yüz yüze eğitimin yerini alamadığını gördük. 6 Eylül'de başlayan eğitim-öğretim dönemi sorunsuz bir şekilde devam ediyor. 1 milyon 172 bin öğretmen, 17 milyon 436 bini aşkın öğrencimizle eğitim öğretim faaliyetleri devam ediyor. 1,5 yıllık aranın ardından elbette ufak tefek aksaklıklar olmuştur. Bu dönem için 722 milyonluk ödeneği yerlerine ulaştırdık.Pek çok üniversitemiz önceden ilan ettikleri akademik takvime uygun şekilde eğitim öğretim faatliyetlerini başlattı.

YURT MESELESİ 

Türkiye, dünyanın en fazla sayıda kamu yüksek öğrenim öğrenci yurduna ve yatağına sahip ülkesidir. Altını çizerek vurgulamak istiyorum: Son zamanlarda bazı park bahçe buralardaki bankların üstünde yatanlar şunu açık ve net söyleyeyim: Son zamanlarda bazı park, bahçeler buralardaki bankların üzerinde yatanlar… Bunların bir kısmının öğrencilikle alakası yok. Bunlar kendilerine göre sözde öğrenci. Gezi Parkı olayı neyse bunun farklı versiyonudur. Bu yıl yurt başvuruları kurum tarihinin rekoru olan 624 bine yükselmiştir. Başvuruların yüzde 70’i olan, 430 bini yurtlarımıza yerleştirilmiştir. Yaklaşık 1,5 milyon öğrencimize burs ve kredi veriyoruz. Bay Kemal bunlardan haberin var mı? Hükümete geldiğimizde 190 olan yurt sayısını 774'e, 182 bin olan yatak kapasitesini 719 bine biz çıkardık. Özel yurtlarımızın 300 binin üzerindeki kapasitesi de öğrencilerimizin hizmetindedir."

Anahtar Kelimeler:
KabineKabine Toplantısı
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.