banner388

AK Parti'nin Yaptırdığı Gizli Anketten Çarpıcı Sonuçlar Ortaya Çıktı!

2023 seçimlerine doğru seçmenin nabzını ölçen AK Parti anket yaptırdı. Anket sonuçlarına göre Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde partileri süpriz sonuçlar bekliyor. İşte detaylar...

AK Parti'nin Yaptırdığı Gizli Anketten Çarpıcı Sonuçlar Ortaya Çıktı!

2023 seçimlerine doğru seçmenin nabzını ölçen AK Parti anket yaptırdı. Anket sonuçlarına göre Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde partileri süpriz sonuçlar bekliyor. İşte detaylar...

04 Kasım 2022 Cuma 20:14
AK Parti'nin Yaptırdığı Gizli Anketten Çarpıcı Sonuçlar Ortaya Çıktı!

İşte AKP’nin yaptırdığı iddia edilen “gizli” anket: Liderlerden sadece Kılıçdaroğlu kıyaslandı, Erdoğan 5 puan önde

Gazete Pencere’den Nuray Babacan bugünkü köşesinde, AK Parti için yapılan ve henüz partinin üst yönetimleriyle paylaşılmadığını ileri sürdüğü bir anketin sonuçlarına yer verdi. Babacan’ın ankete ilişkin aktarımları şöyle:

Araştırma katılanların sadece yüzde 28’i, ekonomi yönetimini başarılı buluyor. Hükümetin başarılı bulunduğu iki alan ise terörle mücadele ve dış politika. Bu alanlardaki beğeni oranı yüzde 50’ye çıkıyor.

ATATÜRKÇÜYÜM DİYENLER YÜZDE OTUZ

Araştırmada katılımcılara kendisini ideolojik olarak nasıl tanımladığı soruldu. “Atatürkçüyüm” diyenler yüzde 30 ile ilk sırada. Kendini milliyetçi olarak tanımlayanlar yüzde 20 ile ikinci sırada, “muhafazakâr” olarak tanımlayanlar ise yüzde 15 ile üçüncü sırada yer alıyor. Diğer ideolojik tanımlar ilk üçe girmiyor.

Ülkenin öncelikli sorunlarındaki ilk üç değişmiyor. Enflasyon, hayat pahalılığı ve işsizlik toplamda yüzde 85 ile ülkenin en önemli üç sorununu oluşturuyor. Ardından adalet sistemi ve eğitim sistemi geliyor.

Yüzde 44 ile “asla oy verilmeyecek” parti sıralamasında AK Parti ilk sıraya yerleşiyor. HDP ikinci sırada yer alıyor.

HDP KÜRTLERİN YÜZDE 63’ÜNÜN OYUNA SAHİP

Kürtlerin yüzde 63’ü HDP’ye oy veriyor. AK Parti’ye oy veren Kürt seçmenin oranında düşüş var; yüzde 22’de kalıyor. Burada 10 puanlık bir gerilemeden söz ediliyor. CHP’ye oy vereceğini söyleyen seçmen yüzde 10’u geçmiş. Bu oranın eskiden yüzde 3-5 olarak değiştiği belirtiliyor.

AK Parti’ye oy verenlerin oranı yüzde 8 civarında. Daha önce bu yüzde 7 olduğu anımsatılıyor. Alevilerin büyük çoğunluğu hâlâ CHP’de. Yüzde 3-4 ise HDP’yi tercih ediyor.

KADIN SEÇMENDE AK PARTİ İLK SIRADA

Araştırmaya göre, kadın seçmen sayısında azalma olsa da AK Parti hâlâ ilk sırada. Kadın seçmenin en fazla olduğu ikinci parti CHP görünüyor. İYİ Parti’nin kadın-erkek seçmeni neredeyse dengede. Erkek seçmen ağırlığının fazla olduğu iki parti, MHP ve HDP olarak göze çarpıyor.

GENÇ SEÇMEN İSE…

Genç seçmen AK Parti’ye hâlâ mesafeli. CHP gençleri bir miktar yanına çekmiş ama yeterli değil. Seçmeninde gençlerin fazla olduğu parti HDP. Bu arada, seçmenin yüzde 17’si kendini Kürt olarak tanımlarken, Alevi seçmen oranı yüzde 5 çıkıyor.

AK PARTİ OYLARINDA ARTIŞ VAR

Araştırma, AK Parti’nin oylarında artış gösteriyor. Millet İttifakının oylarında belirgin bir durağanlık var. HDP’de artış gözlenirken, küçük partiler yerinde sayıyor.

5 PUAN ÖNÜNDE

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin bölümde ise Tayyip Erdoğan yüzde 35 ile ilk sırada yer alıyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu onu 5 puan geride izliyor. Sadece iki lider kıyaslamasıyla yapılan araştırmada, diğer aday adaylarının kıyaslamalı olarak sorulmamış olması ise büyük bir eksiklik. Araştırmayı yapanlar da bunu kabul ediyor.

KARARSIZLARIN ORANI YÜZDE 20

Kararsızlar hâlâ yüzde 20. Bu seçmenin büyük bölümünün hala AK Parti’li olduğu saptaması yapılıyor.

Kaynak: İnternethaber

Anahtar Kelimeler:
SeçimAnketAk Parti
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.