banner388

Samsun’daki okulda ilginç mezuniyet kutlaması

Ladik’te bulanan Akpınar Fen Lisesinde mezun olacak öğrencileri türüne az rastlanır bir törenle okullarına veda ediyor. Öğrenciler, veda töreninde okulun bahçesinde bulanan havuza atlıyorlar.

Samsun’daki okulda ilginç mezuniyet kutlaması

Ladik’te bulanan Akpınar Fen Lisesinde mezun olacak öğrencileri türüne az rastlanır bir törenle okullarına veda ediyor. Öğrenciler, veda töreninde okulun bahçesinde bulanan havuza atlıyorlar.

08 Haziran 2017 Perşembe 17:35
Samsun’daki okulda ilginç mezuniyet kutlaması

Samsun Haber Samsun’un Ladik ilçesinde bulunan Akpınar Fen Lisesinden mezun olan öğrenciler mezuniyetlerini türüne az rastlanır bir şekilde kutluyor. 1940 yılında Akpınar Köy Enstitüsü olarak kurulan ve zaman içinde Öğretmen Okulu, Anadolu Öğretmen Lisesi olarak hizmet veren tarihi okul öğretmen liselerinin kapatılmasının ardından Fen Lisesi olarak yeni nesiller yetiştirmeye devam eden tarihi okul bünyesinde birçok sıra dışı geleneği de yaşatmaya devam ediyor.

Önce Tek Tek Helalleşiyorlar Sonra Havuza Atlıyorlar

Bu geleneklerin arasında en dikkat çekici olanlarından birisi de okulda düzenlenen mezuniyet töreni.

Akpınar Fen Lisesinden mezun olacak olan son sınıf öğrencileri, lise hayatlarının son günü ilk olarak teker teker tüm sınıfları gezerek yıllar boyunca beraber okudukları arkadaşlarından helallik istiyorlar. Kırgınlıkların giderildiği, kardeşliğin ön plana çıktığı helalleşme ritüelinin ardından okulun bahçesinde toplanan mezun olacak öğrenciler, öğretmenlerinin ve diğer öğrencilerinin de takip ettiği bir törenle okulun bahçesinde bulunan havuza atlıyor.

“Okulumuz, Kendi Kültürü Olan Bir Eğitim Yuvası”

Uzun yıllardır boyunca sürdürülen bu gelenek, 2016-2017 Eğitim yılının sonuna gelinmesiyle bir kez daha tekrarlandı. Akpınar Fen Lisesinde düzenlenen bu sıra dışı mezuniyet töreninde bu yıl dikkat çeken bir detay da; 2016-2017 mezunlarının okula Öğretmen Lisesi statüsünde kayıt yaptırmış son öğrenciler olması. Tarihi okul, önümüzdeki yıldan itibaren Fen Lisesi statüsünde mezun verecek.

Kendine münhasır gelenek hakkında konuşan Akpınar Fen Lisesi Edebiyat Öğretmeni Afşar Duman, “Okulumuzda yıllardır süren bu güzel geleneği öğrencilerimizin yaşatması çok güzel. Akpınar kökü 1940'lara Köy enstitülerine dayanan, bir kültürü gelenekleri olan güzide bir eğitim yuvası. Öğrencilerimiz abilerinden ablalarından devraldıkları gelenekleri devam ettiriyorlar” dedi.

Tarihi Okuldan Milletvekili Dahi Çıktı

Doğayla bütünleşmiş yerleşkesi ve Köy Enstitüsünde miras yapısıyla dikkat çeken okulun, mezunları arasında  bürokratlar,akademisyenler, hakimler, doktorlar ve siyasetçilerin bulunmasının yanı sıra devletin önemli kademelerinde ve özel sektörde hizmet veren birçok isim yer alıyor. Okulun mezunlarından birisi de Samsun Milletvekili Kemal Zeybek.

Yasir BABA

Son Güncelleme: 09.06.2017 15:34
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mehmet çetin 2017-06-08 19:33:02

81 mezunuyum.O zamanlar okulun adı Akpınar Öğretmen Lisesi idi.Mezuniyet kutlaması aynı şekilde idi.Geleneğin devam etmesidileği ile herkese selamlar

Avatar
Cengaver 2017-06-08 21:31:03

Bu okulda her sınıfta o günün nöbetçi öğrencileri son dersten sonra sınıflarını temizlerler. Bu da köy enstitülerinden gelme yaşatılan bir gelenektir.
Zorlama yoktur, bizzat şahidim, gençler hevesle yaparlar temizliği.

Avatar
Çöm 2017-06-09 13:58:01

Gerçekten güzel bir liseydi 2013 de ben de atladim o havuza

Avatar
muhendis 2017-06-09 18:01:11

Tarihyle şaniyla şohretiyle mukemmel bir lise. Şu liseden mezun olmak gercekten ayricalik...

Avatar
ferit toktaş 2017-06-08 18:40:39

hayatımda görmüş olduğum en ilginç mezuniyet kutlaması. üstelik bunun yıllardır bir gelenek halinde yapılması ise kutlamaya çok ayrı bir anlam katıyor. bu geleneğin devam ettirilmesini temenni ederiz

Avatar
Kemal 2017-06-08 20:13:25

O havuza öğrenciler atlamaz.Üniversiteyi kazananlar atılır.Her öğrenci de üniversite sınavında basarili olduğuna göre herkez atlar.Ben 1983 te atlamıştım.

Avatar
Eski Akpınarlı 2017-06-09 01:48:52

Bizim zamanımızda mezun havuza atlamaz, arkadaşları tarafından atılır idi... Üstelik en fiyakalı kıyafetleri ile özellikle faka bastırılır idi... Nerede o eski gelenekler...

Avatar
2017 mezunu 2017-08-30 15:06:53

orada atlayanlarla aynı dönemde mezun oldum hepsini inanın çok özlüyorum inşAllah bıraktığımız gelenekler aynen devam eder

Misafir Avatar
İrem Nur 2019-07-26 18:57:41 @2017 mezunu

bu okulun bir mezunu olarak bir şey sormak istiyorum ben burayı mazandım okul nasıl

Beğenmedim! (1)