banner388

Osman Genç’e Büyük Ödül

Samsun’un Canik ilçesinde Roman vatandaşlara yönelik yaptığı eğitim, kültür, spor ve kentsel dönüşüm gibi hizmetler nedeniyle "En Roman Dostu Belediye Başkanı" ödülünü Belçika'nın Başkenti Brüksel'de bulunan Avrupa Parlamentosu'nda alan Canik Belediye Başkanı Osman Genç, Samsunhaber.com mikrofonuna konuştu.

Osman Genç’e Büyük Ödül

Samsun’un Canik ilçesinde Roman vatandaşlara yönelik yaptığı eğitim, kültür, spor ve kentsel dönüşüm gibi hizmetler nedeniyle "En Roman Dostu Belediye Başkanı" ödülünü Belçika'nın Başkenti Brüksel'de bulunan Avrupa Parlamentosu'nda alan Canik Belediye Başkanı Osman Genç, Samsunhaber.com mikrofonuna konuştu.

14 Nisan 2018 Cumartesi 11:18

Samsun haberCanik Belediye Başkanı Osman Genç, ilçede Roman vatandaşlara yönelik yaptığı eğitim, kültür, spor ve kentsel dönüşüm gibi hizmetler nedeniyle Avrupa Parlamentosu, Batı Balkanlar ve Türkiye'de Roman Sivil Toplumu Geliştirme Ortak Girişimi ile Sıfır Ayrımcılık Derneği tarafından düzenlenen En Roman Dostu Belediye Başkanı Kampanyasında "En Roman Dostu Belediye Başkanı" ödülünü Belçika'nın Başkenti Brüksel'de bulunan Avrupa Parlamentosu'nda aldı. Başkan Genç, aldığı ödül sonrasında duygu ve düşüncelerini ilk defa Samsunhaber.com Haber Müdürü Nevin Aydoğan’a anlattı.

“Ödül için bunları yapmadık”

Romanlar için yaptığı faaliyetleri ödül için yapmadığını söyleyen Başkan Genç, “Brüksel’de bir ödüle layık görüldüm fakat buradaki Romanlarla alakalı yapmış olduğumuz projeleri hayata geçirirken ödül için bunları yapmadık. Ödülü bize verdikten sonra ki konuşmamdan sonrada orada da bunu ifade ettim. Romanlar buraya bir renk katıyor. Türkiye’miz farklı etnik yapılardan, farklı renklerden oluşuyor. O ana rengi ise Roman kardeşlerimiz oluşturuyor. Bu etnik yapıların birbirinden üstünlüğü yok. Bu renkleri ne kadar geliştirirsek o büyük renge anlam katmış oluruz. Biz hem medeniyetimiz olarak da bütün medeniyetlerin diğer renklerden üstünlüğü olmadığına inana bir medeniyetin mensuplarıyız. Dolayısıyla bizim buradaki Roman vatandaşlarımız, geçmiş dönemlerde ve şua anda hala Türkiye’ye kavuşamamışlardır. Fransa, Almaya, İtalya gibi ülkelerde birbirine kenetleşmiş bir Roman topluluğu var” diye ifade etti.

“Siyasiler Romanları hep suistimal etmiştir”

Siyasilerin Roman vatandaşları suiistimal ettiğini ifade eden Genç, “Türkiye’de bu işi AK Parti Hükümeti döneminde yasaları ve yönetmelikleri değişti ve Romanları bu vatanın asli vatandaşı olarak değişimler gerçekleştirdik. Bizde Canik Belediyesi olarak Samsun’da en çok Romanların yaşadığı yerlerde Yavuz Selim Mahallemiz ve İkiyüz Evler Mahallemizdir. Bu insanlara onları olumlu yönde değiştirecek projeler gerçekleştirdik. Siyasiler Romanları hep suistimal etmiştir” şeklinde konuştu.

“Kadınını ihmal eden geleceğini ihmal eder”

Romanların kendi yaşam tarzlarına uygun bir ortam ortaya koyduklarını söyleyen Genç, “Bütün bu dediğimiz faaliyetleri yaparken de onların eğitim, kültür ve sanatta gelişecek bir kültür merkezini yaptık. Muhsin Yazıcı Kültür Merkezimizin içine bir aile merkezi koyduk. Çünkü kadınını ihmal eden geleceğini ihmal eder. Annelerimizi doğru bir şekilde eğitmeliyiz çünkü çocuklarını da geleceğe hazırlayacak olan ilk öğretmenleridir. Canik’te olan Romanlarımızı kendi yaşam tarzlarına uygun bir şehirleşmeyi ve kültürlerini yaşatabilecek ortamı ortaya koymak gibi bir görevimiz var” diye ifade etti.

Haber: Müberra TAŞÇI 

Kameraman: Furkan KOÇ

Son Güncelleme: 15.04.2018 15:04
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.