banner388
banner390
banner410
banner408

Kaya tuzu tartışmalarına Samsun’dan tepki!

Samsun Tabipler Odası Başkanı Murat Erkan, Canan Karatay’ın kaya tuzu ile ilgili yapmış olduğu açıklamaları değerlendirerek, “Türkiye’de özellikle Karatay Hocayla beraber son 5-6 yıldır çok ciddi anlamda magazinleşen bir sağlık dili var” dedi.

banner269

Kaya tuzu tartışmalarına Samsun’dan tepki!

Samsun Tabipler Odası Başkanı Murat Erkan, Canan Karatay’ın kaya tuzu ile ilgili yapmış olduğu açıklamaları değerlendirerek, “Türkiye’de özellikle Karatay Hocayla beraber son 5-6 yıldır çok ciddi anlamda magazinleşen bir sağlık dili var” dedi.

16 Ocak 2018 Salı 11:27
Kaya tuzu tartışmalarına Samsun’dan tepki!

Samsun  haber - Samsun Tabipler Odası Başkanı Murat Erkan, Canan Karatay’ın kaya tuzu ömrü uzatır açıklamasıyla ilgili olarak, “Bu tür konular halkın kafasını karıştırıyor. Konuyla ilgili açıklamaları yapacak olan kurumların başında Sağlık Bakanlığı geliyor” diyerek,  “Bu tür açıklamaların televizyon ekranlarında, magazin programlarında yapılması gerçekten toplum ve halk sağlığı açısından hiç olumlu değil. En önemlisi insanların kafası karışıyor. Böylesi konuların Türkiye’de sağlıkla ilgili kurumlar belli. Bu kurumlarda en başta olanı Sağlık Bakanlığıdır. İllerdeki temsilcisi olan Sağlık Müdürlüğüdür. Bu konuda da Bakanlığın çok ciddi bazı çalışmaları var. Bizler Tıp Uzmanlık Dernekleri, Tabip Odaları bu tür konularla ilgili zaman zaman daha ciddi platformlarda açıklamalar yapıyoruz. Doğrusu da budur. Türkiye’de özellikle Karatay Hocayla beraber son 5-6 yıldır çok ciddi anlamda magazinleşen bir sağlık dili var. Bu topluma zarar veriyor. Çünkü bilimsel tıp dediğimiz yaklaşımlar belirli. Onlar zaten sağlık hizmeti veren kuruluşlarda uygulanan yaklaşımlar ama magazin programı çerçevesinde gayri ciddi olarak değerlendirdiğimiz programlarda yapılan açıklamaları ele avuca sığdırmak mümkün değil” diye ifade etti.

“Bilimselliği olmayan abuk subuk önerilerdir”

Hiçbir şekilde bilimselliği olmayan abuk subuk  önerilerdir diyen Erkan, “Şimdi ben tutup da kaya tuzu ile ilgili açıklaması değil onun dışında TÜRKSAT Uydusu üzerinden yayın yapan bir yığın kanalda yapılan amiyane tabirle abuk subuk safsata tarzında bilimselliği hiçbir şekilde olmayan tıbbi önerilerin, tıbbi ürün pazarlamalarının hiçbir şekilde aslında bizim sağlık gündemimizin konusu olmamalıdır, gündemimiz içerisinde yer almamalıdır. Ben Samsun Tabipler Odası Başkanı olarak onların ortaya attıkları hiçbir şekilde toplum sağlığına faydası olmayacak bir konuyla ilgili tartışmaya asla girmek istemem. Bilimsel tıbbın savunucusu ve uygulayıcısı olan bizler neden zaten çok ciddi anlamda günümüzde hortlayan bu geleneksel ya da alternatif bir takım yöntemlerle ilgili bir takım tartışma ortamına girelim. Dünya bilimsellik üzerine çalışmalar yapıyor ve tıp alanı bunlardan bir tanesidir. Hepimizin yapması gereken bilimsel tıp üzerine konuşmaktır” şeklinde konuştu.

“Halkımıza şu çağrıyı yapmak istiyorum”

“Bu tür alternatiflerin hepsinin ekonomik olarak piyasa değeri var” diyerek halka çağrıda bulunan Erkan, “İçindeki elementleri ayrıntılı araştırma gereği bile duymuyorum. Çünkü sonuçta tuz, sodyum Klorür.  Doğada farklı şekillerde tuz var. Doğal bir ürüne bu kadar mucizevi bir durum atfedilmesi kadar saçma bir şey olamaz. Tuzun vücutta yarattığı etki bellidir. Sonuçta arada ufak tefek farklar olsa da bu kaya tuzu olmuş, sofra tuzu olmuş veya deniz tuzu olmuş fark etmiyor. İçinde bir mucize aramayı safsata olarak görüyorum. Bunları tamamen insanların psikolojisini etkilemek adına ticari bir çalışma olarak düşünüyorum. Halkımıza şu çağrıyı yapmak istiyorum. Bütün bu alternatif uygulamaların hepsinde dikkat ederseniz hep ekonomik bir şey var. Bunlar satılıyor ve ekonomik bir piyasa değeri var” diye konuştu.

Müberra TAŞÇI

Son Güncelleme: 17.01.2018 09:05
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.