banner388
banner390
banner410
banner408

Angustan kurban olur mu ?

Uruguay’dan gelen angusların kurbanlık olarak kesilmesiyle ilgili Samsun İl Müftü Vekili Alaaddin Kırbıyık, “Kurban olacak hayvanda aranan şartlara baktığımızda hayvanı yetiştiren ülke veya şahıs ile ilgili herhangi bir şart söz konusu değildir ”dedi.

banner269

Angustan kurban olur mu ?

Uruguay’dan gelen angusların kurbanlık olarak kesilmesiyle ilgili Samsun İl Müftü Vekili Alaaddin Kırbıyık, “Kurban olacak hayvanda aranan şartlara baktığımızda hayvanı yetiştiren ülke veya şahıs ile ilgili herhangi bir şart söz konusu değildir ”dedi.

31 Temmuz 2018 Salı 15:40
Angustan kurban olur mu ?

Samsun Haber – Geçtiğimiz günlerde Samsun Limanına Uruguay’dan 20 bin tane angus getirilmişti. Samsun İl Müftü Vekili Alaaddin Kırbıyık, Uruguay’dan Samsun Limanına gelen 20 bin angusun kurbanlık olarak kesilmesiyle ilgili Samsunhaber.com’un sorularını cevapladı.

“Gösterişli olması nedeniyle kurban edilebilir”

Müslüman olmayan bir ülkede yetiştirilen bir hayvanı kurban etmenin caiz olup olmadığı hakkında konuşan Kırbıyık, “Hangi hayvanlardan kurban olacağının şartları İslam hukukuna göre belirlenmiştir. Kurban Koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur. Bunların dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemezler. Söz konusu hayvanların kurban olarak kesilebilmesi için devenin 5; sığır ve mandanın 2; koyun ve keçinin 1 yaşını doldurmuş olması gerekir. Bu sayılan yaş sınırını geçtiği halde süt dişlerini değiştirmeyen hayvanlar da kurban edilir. Bunun yanında, 6 ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir. Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder. Kurban olacak hayvanda aranan şartlara baktığımızda hayvanı yetiştiren ülke veya şahıs ile ilgili herhangi bir şart söz konusu değildir. Asıl olan hayvanda kurban olma şartlarının bulunmasıdır” diye konuştu.

Pislikten temizlendikten sonra kurban kesilebilir”

Hayvanın İslam’a uygun kurban edilmesi ve yediği besinlerin önemli olduğunu belirten Kırbıyık, “Pislik yiyen hayvanlar temiz yiyeceklerle beslenerek temizlenmedikçe kurban olmaz. Hayvanların yediği besinler pislik özelliğini taşıyorsa o pislikten temizlendikten sonra kurban kesilebilir. Kurban edilen hayvanın etinin insan sağlığına zararlı olmaması önemlidir” şeklinde konuştu.

Müberra TAŞÇI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
fea 2018-07-31 20:34:55

yemeyin, genetiğiniz değişir, o hayvanlar bizim ülkenin bitki örtüsünün ürünleri ile büyümedi, havası yiyeceği bakımı herşeyi farklı olan bir bölgeden geldi, genetik olarak dahi farklılar, ileriki nesillerde çıkacak bunlar. bakınız çinlilere ruslara diğer ülkelere insanları biyolojik şekillerini yedikleri yiyecekler çevre şartları ve genetiği şekillendirir.

Avatar
xxx 2018-07-31 20:36:50

kendi halkının üretmesi varken ürettirilmesi, ve sırf bizim halk yesin hayvanlar zayi olmasın diye müftülükden icazetmi alınır, devletin söylediğini yapmayanın başına ne gelir, bir düşünün!

Avatar
Vatanperver 2018-07-31 22:01:58

Kemal gibi adamdan koca Atatürk ‘ün partisinin başında genel başkan oluyor da angus ‘dan kurbanlık olmayacak öyle mi..?!!!!!

Avatar
Deniz Yilmaz 2018-07-31 22:33:36

Domuz kemiği yiyor bunlar. Helal midir.