banner388

Milyonları ilgilendiren kıdem tazminatı açıklaması

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, kıdem tazminatı düzenlemesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Milyonları ilgilendiren kıdem tazminatı açıklaması

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, kıdem tazminatı düzenlemesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

21 Haziran 2020 Pazar 19:02
Milyonları ilgilendiren kıdem tazminatı açıklaması

"HAK KAYBI YAŞANMAMASI İÇİN..."

Kıdem tazminatıyla ilgili geriye dönük hak kaybının yaşanmaması için tüm tarafların bir arada olduğu bir anlaşmaya imza atılması gerektiğini söyleyen Hak İş Başkanı, "HAK-İŞ olarak; Ülkemizde yeni bir modelin kurulabilmesi için tüm işçi ve işveren konfederasyonlarının ve devletin ortak aklı ortaya koyacağı bir sosyal diyalog mekanizması işletilerek çalışmaların gerçekleştirilmesi gerektiğini savunmaktayız. Kıdem tazminatına ilişkin görüşlerimizin sosyal diyalog anlayışı çerçevesinde müzakere edilmesine ve ilgili sosyal taraflarla karşılıklı olarak görüşlerin paylaşılmasına her zaman olumlu bakmaktayız." dedi.

. Hak İş'in Kıdem Tazminatına ilişkin yayımladığı yazılı açıklama:

Çalışma hayatımızın en önemli gündem maddelerinden biri olan kıdem tazminatı gerek yerine getirdiği fonksiyonları ve gerekse hukuki niteliği bakımından uzun süredir tartışılmaya devam etmektedir. Mevcut kıdem tazminatı sistemi içerisinde, işçilerin kıdem tazminatı hakkına erişiminde gerek yasal birtakım boşluklar gerekse birtakım olumsuz işveren uygulamaları nedeniyle, oldukça zorluklar bulunmaktadır. 

Kıdem tazminatında tavan uygulaması, bir yıl çalışma şartı, sadece iş kanunu kapsamındaki işçilerin tazminattan yararlanması gibi birçok sınırlama mevcuttur. HAK-İŞ olarak kıdem tazminatı konusunda kazanılmış haklardan geriye gidiş olmayacak şekilde ve her çalışanı kapsayıcı bir düzenleme yapılması gerektiği görüşümüzü her platformda dile getirdik. Çalışma hayatının bu önemli sorununu sosyal taraflarla müzakere etmeye ve mutabakata açık olduğumuzu bir kez daha belirtmek isteriz. 

Ancak bu salgın döneminde ülkemizin yaşadığı ekonomik ve sosyal zorluklar devam ederken kıdem tazminatı konusunun tartışılmasının uygun olmayacağını düşünmekteyiz. Kıdem tazminatının daha erişilebilir, daha güçlü ve kapsayıcı bir yapıya kavuşması hususunda yapılacak düzenlemeleri zamanlama olarak uygun bulmadığımızı belirtmek isteriz. 

Ülkemiz Covid-19 salgını sebebiyle devletin tüm kurumlarıyla omuz omuza mücadele ederek tüm dünyaya örnek olacak bir duruş sergilemiştir. Covid-19 sürecinde Türkiye, ekonomik, sosyal ve sağlık alanında dünyada öncü bir model olmuşken, kıdem tazminatı konusunun böyle hassas bir zamana sıkıştırılarak tartışılmasını uygun görmemekteyiz. 

HAK-İŞ olarak; Ülkemizde yeni bir modelin kurulabilmesi için tüm işçi ve işveren konfederasyonlarının ve devletin ortak aklı ortaya koyacağı bir sosyal diyalog mekanizması işletilerek çalışmaların gerçekleştirilmesi gerektiğini savunmaktayız. Kıdem tazminatına ilişkin görüşlerimizin sosyal diyalog anlayışı çerçevesinde müzakere edilmesine ve ilgili sosyal taraflarla karşılıklı olarak görüşlerin paylaşılmasına her zaman olumlu bakmaktayız. 

Toplumsal barış, çalışma barışı ve sosyal diyaloğu her daim destekleyen öncü bir işçi kuruluşu olarak işçi ve işveren taraflarının tam katılımıyla bir platform oluşturulması kıdem tazminatı sorununa yönelik adımlar atılması açısından önemli olacaktır. Kıdem tazminatı gibi önemli bir sorunun daha uygun bir zaman ve zeminde kazanılmış haklardan geriye gidiş olmayacak şekilde çalışanlar lehine çözüme kavuşturulması için somut önerileri konuşmaktan ve tartışmaktan yana olacağız.

Anahtar Kelimeler:
SamsunhaberSamsun
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Musa 2020-06-21 20:09:22

Geçen yıl kamu toplu iş sözleşmelerinde tv de devletin açıkladığı enflasyon oranı altında (yani %17_18)imza atmam diyip, sabah %8 e imza atan sen değilmiydin. İşçinin sırtından saltanat süren sizlere nasıl güveneceğiz. Hep hikayediniz, bir işe yaramazsınız.

Avatar
Akan 2020-06-21 22:46:10

Siz işçinin yararına bir iş gördünüz mü hiç bu zamana kadar ?

Avatar
Murat 2020-06-22 01:06:09

Daha iyisi olsaydı zamanında olurdu.şu andaki çalışmalar ise işçinin zararına işverenin aleyhine eğer geçerse işçi hiçbir zaman hak kazanmış tazminatının tamamını alamaz 65 yaşında emekli yüzde 25 alacak sonra yüzde 75 ni emekli maaşına 300 TL ile 500 TL arası ilave edecek.o da ömrü yeterse işte gerçek bu.kisaca

Avatar
55 2020-06-21 22:45:05

Size ne kalmış çalışanın işçinin tazminati kıdemi başka isiniz yok mu milletle uğraşmayın siz gidin asgari ücreti 5000 liraya çıkarın bu bile az işçiye emekçiye siz akıl vermeyin bunu yapın insanlar sizin gibi 6000 bin 7500 almıyor haram olsu

Avatar
cıhan 2020-06-22 11:12:14

eyt cıkarsanız ne olur eyt cıkarmasanız o yok sıze

Avatar
Ruhi 2020-06-23 16:25:55

Ecel ne zaman gelir kimse bilmez,devlete sesleniyorum,60 yaşına garantin var mı?