banner388

Alkollü araç sürmek tarihe karışıyor! Asrın buluşu tüm araçlara geliyor

Trafik kazalarının en büyük sebeplerinden biri olan alkollü araç kullanımına karşı geliştirilen teknoloji ile birlikte araç sahibinin alkollü olmasının tespit edilmesi durumunda aracın çalışması engellenecek.

Alkollü araç sürmek tarihe karışıyor! Asrın buluşu tüm araçlara geliyor

Trafik kazalarının en büyük sebeplerinden biri olan alkollü araç kullanımına karşı geliştirilen teknoloji ile birlikte araç sahibinin alkollü olmasının tespit edilmesi durumunda aracın çalışması engellenecek.

24 Eylül 2022 Cumartesi 15:49
Alkollü araç sürmek tarihe karışıyor! Asrın buluşu tüm araçlara geliyor

Trafikte araç kullanırken dikkat edilmesi gereken bir çok kural bulunuyor. Bu kurallara uyulmadığı taktirde trafik kazaları kaçınılmaz oluyor. Yayınlanan verilere göre dünya üzerinde trafik kazalarına sebep olan durumların başında ise alkollü araç kullanımı geliyor. 

Araç kullanan kişinin alkollü çıkması durumunda ağır yaptırımlar uygulansa da, bu cezalar ne yazık ki hiçbir şekilde caydırıcılık etkisi göstermiyor. 

ÖLÜMLERDEKİ BÜYÜK FAKTÖR: ALKOL

Ulusal Karayolu Trafiği Güvenliği İdaresi (NHTSA) verilerine göre; ABD'de her yıl 10 bin civarında insan, alkollü araç kullanımından kaynaklanan kazalar sebebiyle yaşamını kaybediyor.

ABD'ye göre, günümüzde alkollü araç kullanımını engelleyen teknolojiler daha sık kullanılırsa, bu ölümlerin birçoğunun önüne geçilebilir.

ABD’de bulunan Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu (NTSB), ABD Ulusal Karayolu Trafiği Güvenliği İdaresi’nden (NHTSA) bir talepte bulundu.

TÜM ARAÇLARA GELİYOR 

NTSB, sarhoş sürücülerin arabaları kullanmasını sınırlayacak veya tamamıyla engelleyecek araç içi alkol algılama teknolojisinin tüm araçlara gelmesini istedi.

Bu sayede, trafik kazalarına bağlı ölümlerin en büyük sebeplerinden biri büyük ölçüde engellenmiş olacak.

YENİ TEKNOLOJİNİN ÇALIŞMA MANTIĞI NE?

Yeni teknoloji sayesinde, bir motorlu taşıt sürücüsünün performansı pasif bir şekilde izlenerek, sürücünün alkollü olup olmadığı doğru bir şekilde belirlenecek.

Kısacası araç içerisindeki sağlık izleyici sensörler, sürücünün alkollü olup olmadığını tespit edebilecek ve eğer alkol varsa, araba çalışmayacak.

Söz konusu bu sensörler, hem sürücünün nefesinden, hem de dokunduğu yerlerdeki deri altı sensörlerinden kandaki alkol miktarını tespit edebilecek.

ALKOLLÜ ARAÇ KULLANMANIN CEZASI NE KADAR?

Karayolları Trafik Kanunu Md. 48/5‘e göre 2022 yılı cezaları;

İlk kez alkollü araç kullanan kişi 1823 TL,

İkinci kez alkollü araç kullanan kişi 2287 TL,

Üçüncü kez alkollü araç kullanan kişi 3675 TL'dir.

Kesilen para cezaları 15 gün içerisinde ödendiği takdirde %25 indirimli şekilde ödenebilmektedir. 30 gün içerisinde ödenmediği takdirde faiz işleyip, Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre icra yoluyla tahsil edilecektir. Para Cezasının taksitlendirilmesi mümkün olup Vergi Dairesine müracaat ederek 4 taksit yapılabilecektir.

Para cezasına maruz kalan sürücülerin 15 gün içerisinde cezaya itiraz etme hakları bulunmaktadır. İtirazlara bakmakla görevli ve yetkili mahkemeler trafik cezasının uygulandığı yer Sulh Ceza Hakimlikleridir.

Adınıza yazılmış herhangi bir trafik cezası olup olmadığını,

E-devlet,

Emniyet Genel Müdürlüğü,

Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitelerinden öğrenebilirsiniz.

Kaynak: internethaber.com


 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
hahaha 2022-09-24 16:48:01

muhtemelen bu proje teknoloji-tasarım dersinden geçmek için zorla geliştirildi. yoksa bu mizahın başka açıklaması olamaz

Avatar
Murat 2022-09-25 12:07:19

Radar cezası alkollü araç kullanmadan daha az bu kafayla bu işi çözemeyiz

Avatar
Agah 2022-09-27 18:26:28

Araca sürücü dahil 3 kişi bindi sürücü alkollü değil diğerleri alkollü...bu durumda NE olacak

Avatar
Ahmet MERT 2022-09-27 21:21:49

NTSB adlı bu cihaz ikinci kez alkollü yakalanan sürücülere uygulansa daha iyi olmazmı,alkol kullanmayan sürücülerin ne günahı var

Avatar
Cengiz Çetin 2022-09-28 00:22:19

Ülkemiz Mühendislerinden Cengiz Çetin 2019 yılında bu cihazı yaparak "ALKOL HABERCİSİ" ismiyle patent hakkını bile aldı. Googlda aratabilirsiniz.

Avatar
Mehmet 2022-09-28 01:23:17

Cezalar caydırıcı değil alkolu sürücünün ehliyetleri 2yil alınması lazım benim görüşüm para cezaları çok az içmek istiyen içer

Avatar
. 2022-09-28 15:33:24

Sürücü alkollu diyelim yanindaki alkolsuze ufletti herturlu yola devam eder . Degisik bir uygulama yuz tanimali alkol testi olursa gecerli guzel bir yontem olur

Avatar
Yavuz Can 2022-09-28 21:46:20

Ya para tuzağı Sadece. Sürücü isterse yanındakine üfletir sensör midedeki alkolü bilmez. Benim başka fikrim var aslında Burada yazmıyorum bedavaya gider.