banner388
banner390
banner410
banner408

Enerji Yatırımına Yeni Model

Enerji sektöründe gerçekleştirilen ihalelerde artık, elektriği devlete en düşük tutarla veren yatırımcı, “sıfıra yakın bürokrasi” ile yatırım yapabilecek. Yeni modelle ruhsat işlemleri tamamlanmış şekilde yer teslimi yapılacak.

banner269

Enerji Yatırımına Yeni Model

Enerji sektöründe gerçekleştirilen ihalelerde artık, elektriği devlete en düşük tutarla veren yatırımcı, “sıfıra yakın bürokrasi” ile yatırım yapabilecek. Yeni modelle ruhsat işlemleri tamamlanmış şekilde yer teslimi yapılacak.

04 Haziran 2016 Cumartesi 10:26
Enerji Yatırımına Yeni Model

TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri devam eden Elektrik Kanun Tasarısıyla hükümet, elektrik piyasasında büyük bir devrime hazırlanıyor. Enerjide düzenleme ile maden ve yenilenebilir enerji sahalarında yeni bir model için devlet harekete geçmiş durumda. Daha önceleri en çok parayı verenin aldığı ihale modeli bu sahalarda, yeni modelle yatırımlarda elektriği devlete en ucuz tutarda veren yatırımcı, ‘sıfıra yakın bürokrasi” ile yatırım gerçekleştirilecek. Alınan bilgilere göre; yeni modelle beraber madenlere talip olanlara, ÇED ve işletme izinleri ile çeşitli ruhsat alma işlemleri tamamlanmış bir biçimde söz konusu arsa temin edilecek. Bu işlemler Elektrik Üretim A.Ş (EÜAŞ) tarafından yürütülecek. Yatırımcılar, her şeyi hazır bir biçimde aldıkları arsaya sadece termik santral kurabilecek. Saha, vatandaşa en ucuz elektriği vermeyi garanti eden firmaya tahsis edilecek. Bu sistemle yerli kömürün sistemde daha çok kullanılması amaçlanıyor. Bir diğer vatandaş odaklı model ise yenilenebilir enerji sahalarında hayata geçirilecek. Yenilenebilir enerjide daha öncesinde ihale yoluyla belli bir kapasite karşılığında en yüksek parayı veren firmaya veriliyordu. Yeni model ise devletin daha ucuz elektrik kullanması. Elektriği en ucuza devlete satan firma büyük kolaylıklarla yatırım gerçekleştirilebilecek. Modelle beraber Bakanlık, çok büyük güneş enerjisi sahaları belirleyecek. Henüz ne oranda belirleneceği belli olmayan bu alan kapasitelerinin bin megawattlar civarında olması planlıyor.
Yenilenebilir modelinden yararlanabilmek amacıyla yatırımcılara getirilecek tek şart panel ve türbin gibi teknik üretimlerini Türkiye’de yapmaları olacaktır.
Yeni düzenleme ile MTA elektrikli otomobillerin bataryalarında kullanılan lityum madeninden, nükleer santrallerin uranyum madenine kadar çalışma gerçekleştirilecek. MTA, kömür konusundaki bilgi ve tecrübelerini Kara Kıta Afrika’ya aktarmak için danışmalık görevide üstlenebilecek.
 
 

Son Güncelleme: 04.06.2016 10:30
Anahtar Kelimeler:
ElektrikTbmmçed
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.