banner388

Milli bayramlar Türklerin simgesi

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı ile 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı Türk halkının Anadolu'ya  uzanan efsanesinin simgesidir.

Büyük önder Atatürk Kurtuluş Savaşı’nın başladığı 19 Mayıs 1919 gününün “19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanması için Türk gençliğine armağan etmişti.

Milli bayramlar Türk halkının Orta Asya’dan Anadolu’ya uzanan bayrak efsanesinin simgesidir. Her Türk Milli bayramları ile gurur duyar ve Türk olduğu için her bayramda bir kez daha yüreği coşku dolar.

Yeni Türkiye’nin Cumhuriyeti’in kurulmasında önemli tarihleri TBMM’nin 23 Nisan 1920’de açılmasını “23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı” olarak çocuklara armağan ettiği gibi, 19 Mayıs’ı da gençlere armağan etmişti.

23 Nisan 1920, Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi'nin açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilân ettiği tarihtir.

19 Mayıs 1919 tarihi, Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihindeki dönüm noktalarından biridir.

19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıkmıştır ve bugün İtilaf Devletleri'nin işgaline karşı Türk Kurtuluş Savaşı'nın başladığı gün kabul edilir.

Atatürk bu bayramı Türk gençliğine armağan etmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasının mihenk taşları olan “gençlik” ve “çocuk” kavramının önemini iyi bilen Atatürk her konuşmasında “Gelecek gençlerindir” diyerek ülkemizin daha ileriye gitmesinde onların ne kadar önemli olduğunu belirtmişti.

Daha milli mücadeleye başlamadan önce, Birinci Dünya Savaşının felaketli sonuçlar doğurduğu günlerde, Atatürk için Türk gençliği başlıca umut kaynağı idi.

Atatürk’ün Türk gençliği ile ilgili görüşmelerini açıklayan en eski belge, 1918 de kendi el yazısı ile yazdığı şu satırlardır.

Her şeye rağmen muhakkak bir ışığa doğru yürümekteyiz.

Bende bu imanı yaşatan kuvvet, yalnız aziz memleket ve milletim hakkımdaki sonsuz sevgim değil, bugünün karanlıkları, ahlaksızlıkları, şarlatanlıkları içinde sırf vatan ve hakikat aşkıyla ışık serpmeye ve aramaya çalışan bir gençlik görmemdir."

Atatürk şu sözlerle gençliğe güvenini daha da pekiştiriyor:

"Zaten her şey unutulur. Fakat biz, her şeyi gençliğe bırakacağız. O gençlik ki, hiç bir şeyi unutmayacaktır, geleceğin ümidi, ışık saçan çiçekleri onlardır. Bütün ümidim gençliktedir."

Tarihte hiçbir önder, Atatürk kadar, milletinin gençliğine güvenmemiştir.

Çocuklara ve gençlere yönelik düşünen Atatürk, ileriyi gören biri olarak bayram kavramı ile Türkiye’de birlik ve beraberliğin en kadar önemli olduğunu ortaya koymuştu.

Kurtuluş Savaşı’nda 7’den 70’e herkesin Türkiye’yi kurtarmak için verdiği mücadele dünyanın takdirini kazanmıştı.  Çanakkale Savaşı’nda, Anafartalar’da Sakarya’da şehit olan gençlerimizin filizleri üzerinden yeşeren Türkiye Cumhuriyeti’nin önemli günlerine ait bayramlar ülkemiz için en kutsal günlerdir. Milli Mücadelenin başlangıcı olan bu anlamlı gün Atatürk tarafından, Türk Gençliğine bayram olarak armağan edilmiştir.

Bu duygu ve düşüncelerle; Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden gazilerimizi rahmet, sonsuz minnet duyguları ve şükranla anıyor, geleceğimizin teminatı,  yarınlarımızı  umudu gençlerimizin de 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını kutluyorum''  Bu nedenle bu bayramların layık oldukları en iyi şekilde coşku içinde kutlanması gerekir.                            
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.