100 BİN KİŞİYE AYNI ANDA GİTTİ, ÜLKE ÇALKALANDI
Yunanistan genelinde kayıtlı yaklaşık 100 bin yedek askere resmi kanallar üzerinden "Özel Sevk Belgesi" hazırlandığına dair SMS ve e-posta bildirimleri ulaştı.
Bildirimlerin eş zamanlı olarak binlerce vatandaşa iletilmesi, sosyal medyada ve kamuoyunda acil bir askeri hazırlık veya seferberlik ilan edildiği algısını tetikledi.
Gelen tepkiler ve panik havası üzerine askeri yetkililer sürece ilişkin kamuoyunu rahatlatıcı bilgilendirmede bulundu.
GENELKURMAY'DAN YALANLAMA: "SEFERBERLİK DEĞİL, BİLGİ GÜNCELLEMESİ"
Yunan Genelkurmay Başkanlığı, yayımlanan belgelerin doğrudan silah altına alma ya da fiili seferberlik anlamına gelmediğini açıkladı.
Yapılan bilgilendirmede; sürecin tamamen yedek personelin ikamet adresi, yaş, sağlık durumu ve askeri uzmanlık branşlarının güncellenmesi amacıyla yürütülen idari bir işlem olduğu vurgulandı.
"AJANDA 2030" KAPSAMINDA 150 BİN AKTİF REZERV HEDEFİ
Yaşanan gelişmenin, Yunanistan Savunma Bakanlığı’nın yürüttüğü "Ajanda 2030" ordu modernizasyonunun bir ayağı olduğu belirlendi.
Atina yönetimi, 2030 yılına kadar sadece kağıt üzerinde var olan değil; belirli birliklerle eşleştirilmiş, düzenli tatbikat gören 150 bin kişilik aktif ve dinamik bir yedek ordu kurmayı planlıyor.
Sistem hayata geçtiğinde yedek askerler doğrudan görev alacakları tabur ve tugayları önceden bilecek.
YAŞ SINIRI 60'A ÇIKARILDI, 3 YENİ ÖZEL BİRLİK KURULDU
Yaş Haddi Yükseltildi: Yeni yasal düzenlemeyle birlikte sıradan yedek askerlerin sistemde aktif rezerv olarak tutulma yaş sınırı 60'a yükseltildi.
Özel Operasyon Birlikleri: Reform çerçevesinde Attika, Orta Makedonya ve Türkiye sınırındaki Kuzey Evros (Meriç) bölgelerinde 3 yeni özel operasyon birliği teşkil edildi.
Savunma Bakanlığı, kurulan bu kritik birliklerden ikisinin tamamen yedek askerlerden oluşturulacağını bildirdi.




