banner388

Vali Kaymak, ''Türkiye olarak organ bağışçısı sayısında %25 seviyesindeyiz''

Samsun Sağlık İl Müdürlüğü Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi tarafından gerçekleştirilen 'Organ Bağışı ve Nakli Hakkında Her Şey' konulu panele katılan Samsun Valisi Osman Kaymak önemli açıklamalarda bulundu.

Vali Kaymak, ''Türkiye olarak organ bağışçısı sayısında %25 seviyesindeyiz''

Samsun Sağlık İl Müdürlüğü Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi tarafından gerçekleştirilen 'Organ Bağışı ve Nakli Hakkında Her Şey' konulu panele katılan Samsun Valisi Osman Kaymak önemli açıklamalarda bulundu.

10 Kasım 2017 Cuma 22:27
Vali Kaymak, ''Türkiye olarak organ bağışçısı sayısında %25 seviyesindeyiz''

Samsun Haber - Panelde söz alan Sağlık İl Müdürü Dr. Yusuf Güney, Samsun’daki organ bağışı verileri hakkında bilgi verdi. Güney, "Bugün itibariyle Türkiye genelinde organ bekleyen hastaların sayısı 24 bin 963'tür. 2016 yılında bin 998 beyin ölümünden 564'ü organ bağışı olarak gerçekleşti. Son 5 yıldaki kapsamlı çalışmalar neticesinde organ bağışı konusunda yüzde 100'e yakın artış sağlanabilmiştir. Organ bağışında artış görülmekle beraber nakil bekleyen hasta sayısı göz önüne alındığında, diğer Avrupa ülkelerine nazaran hala istenen düzeye ulaşamamıştır. Samsun'da beyin ölümü sonrası organ bağışlayanların sayısı 2016 yılında 41 donörken, 2017 yılında ise şu ana kadar donör sayısı 48 olmuştur. Yaşam umudunu kaybetmekte olan binlerce hastamız için tüm halkımızı organ bağışı konusunda duyarlı olmaya davet ediyorum." dedi.

Bilgiç, ''Bunlar başarı ve sayı itibariyle önemli ama yeterli değil''

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Sait Bilgiç yaptığı konuşmasında, "Bir insanın hayatının ne kadar önemli olduğunu bilen kişiler olduğumuz için buradayız. 'Bir Organ Bir Hayat' sloganıyla, organ bağışının önemini belirtmeye çalışıyoruz. Bizler, insan olarak çoğu muhtaçlıkları yaşayınca fark ediyoruz. Yaşamamış isek yoksulun da halini bilmiyoruz, mazlumun da halini bilmiyoruz. Hayatını devam ettirmek için organa ihtiyaç duyan hastanın da halini anlayamıyoruz. Allah bize bunları yaşamadan farkına varabilecek bir feraset nasip etsin. İğne battığında acısını anlıyoruz. Bizlerin artık bunu aşıp, yaşamadan yaşayanların halini anlayabilecek bir farkındalık içerisinde olma zorunluluğumuz var. Bir organın temin edilmesinden, bir hastaya nakledilmesine kadar katkıda bulunan herkese teşekkür etmek istiyorum. Biz OMÜ olarak 2013 yılında Organ Nakli Merkezini kurduk. Kurulduğu yıldan itibaren gerçekleştirdiğimiz nakillerin başarısı % 95 oranındadır. Şu ana kadar da 53 böbrek nakli gerçekleştirdik. 50 kere de kornea nakli gerçekleştirdik. Bunlar başarı ve sayı itibariyle önemli ama yeterli değil. Bu gibi toplantıların organ bağışçısı sayısını arttırmasını diliyorum." dedi.

Vali Kaymak, ''Türkiye olarak organ bağışçısı sayısında %25 seviyesindeyiz''

Türkiye'de birçok insanın organ nakli beklediğinin altını çizen Vali Osman Kaymak, "Bu programda aranızda bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Organ bekleyen insanların halini ve düşüncelerini anlamak çok önemlidir. Biz 'Bir insanı kurtarmak, bin insanı kurtarmak' anlayışıyla insanlara bakıyoruz. Hastaların yaşamlarına devam etmek için ihtiyaç duydukları organları bulabilmeleri için kurulan Organ Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi'nce yapılan çalışmaları takdir ediyoruz. Türkiye olarak organ bağışçısı sayısında %25 seviyesindeyiz. Toplumumuzdaki organ bağışçı sayısını arttırmak için bu tür programları daha çok yapmamız gerekiyor.

Türkiye'de ayrıca 24 binin üzerinde insan organ nakli bekliyor. Bu insanlar hayata tutunabilmek için bir fırsat ve imkân bekliyor. Bizler toplum olarak müslüman olduğumuz için merak ederiz. Bizler, 'Benim organlarımın bir başkasında yaşaması nasıl olur?' diye sorgularız. Bizim duyduğumuz fetvalarda dinimiz buna cevap veriyor. Bütün bu sorularla ilgili cevaplar yetkili kişiler tarafından veriliyor. Bu toplantının ardından edinilen bilgilerin, başkalarına da aktarılarak organ bağışçısı sayısının arttırılmasında etkili olacağını düşünüyorum. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum." dedi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.