banner388
banner390
banner410
banner408

Samsun’da 12 bin bağışçı var

Organ ve Doku Nakli Samsun Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak, 2 yıl önce Samsun’da 80 organ ve doku bağışçısının olduğunu ama bu sayının şuanda 12 bine kadar çıktığını ve Samsun halkına duyarlılığından dolayı teşekkür etti.

banner269

Samsun’da 12 bin bağışçı var

Organ ve Doku Nakli Samsun Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak, 2 yıl önce Samsun’da 80 organ ve doku bağışçısının olduğunu ama bu sayının şuanda 12 bine kadar çıktığını ve Samsun halkına duyarlılığından dolayı teşekkür etti.

12 Mayıs 2017 Cuma 16:58
Samsun’da 12 bin bağışçı var

Samsun Haber - Organ ve Doku Nakli Samsun Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak, Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyelerine organ ve doku naklinin önemini anlattı.

Organ ve doku naklinde 8 ile baktığını belirten Organ ve Doku Nakli Samsun Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak, “Rize, Trabzon, Ordu, Giresun, Samsun, Sinop, Amasya ve Tokat illerine bakıyorum. Ülkemizde yaklaşık 30 bin kişi organ ve doku bekliyor. Maalesef bekleme sırasındaki insanlarımızın her yıl bir kısmını kaybediyoruz. Karaciğer bekleyen 2 bin 200 insanımızın her yıl 500 tanesi ölüyor. Birçok evladımız, 3 yaşında, 5 yaşında, 30 yaşında veya 70 yaşındaki insanımız hayatını kaybediyor. 3 yaşındaki diyalizdeki çocuğa badem, muz yeme diyoruz. Bu insanların tek kurtulma şansları organ ve doku nakli olabilmelerindedir. Ülkemizde böbrek, karaciğer, kalp, akciğer gibi pek çok organın ve kornea gibi dokunun nakli yapılmaktadır. Türkiye’de ilk nakil 1974 yılında yapılıyor. Avrupa’daki merkezlerden daha iyi sonuçları olan nakiller yapmaktayız” dedi.

Geçen sene 400 bin kişi öldü ve bunlardan sadece 2 bin 200’ünün beyin ölümü
Bir gün herkesin organ bağışına ve nakline ihtiyacı olabileceğini hatırlatan Kazak, “Bir anda böyle bir sıraya girebiliyorsunuz. Tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle hasar görmüş organ veya dokunun yerine canlıdan veya ölüden alınan işleme organ nakli diyoruz. 2 türlü organ nakli yapılıyor. Birisi canlıdan yapılan, diğeri de ölüden yapılan nakildir. Ölüden nakil de beyin kanaması, kurşunlanma, trafik kazası gibi nedenlerden oluyor. Hastanenin yoğun bakımına yatmış, tedaviye cevap vermeyip beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerin ailelerinin de izin vermesiyle oluşuyor. Ülkemizde geçen sene 400 bin kişi öldü. Bunların sadece 2 bin 200’ü beyin ölümü. Diğer hiçbir ölüm şeklide aile istese de organ bağışı yapamaz. Ülkemizdeki en büyük sorun maalesef bu beyin ölümü sonrası organ bağışının azlığıdır. Bitkisel hayattaki kişi kendi kendine nefes alıp verir, aylar yıllar bile sürse hayata geri dönebilir. Nadir de olsa iyileşir. Beyin ölümünde ise, beyin kesinlikle ölmüştür. Kişi solunum cihazına bağlıdır. 24-36 saat içinde de diğer organlar fonksiyonunu kaybedecektir. Beyin ölümü o kişinin tıpben ve hukuken öldüğü saattir” diye konuştu.

Samsun Halkına Teşekkür
Türkiye’deki en büyük sıkıntının organ bağışı yetersizliği olduğunun altını çizen Kazak, “Amerika’da beyin ölümünden sonra ailelerin organ bağışlama oranı yüzde 90’dır. Türkiye’de bu durum yüzde 22’dir. Çabalarımız bu sayıyı arttırabilmektir. Samsun’un 3 ayrı yerinde organ bağış merkezlerimiz var. Buradan Samsun halkına teşekkür ediyorum. 2 yıl önce 80 organ bağışı ile başladık. Şuanda 12 bin bağışçıya ulaştık. 18 yaşındaki herkes organ bağışı yapabilir. Kişi ne kadar organlarını bağışlasa da ailesinin de izin vermesi gerekiyor. Hepimizin bir gün organ bağışına ihtiyacı olabileceğimizi unutmayalım” şeklinde konuştu.


Gökhan İÇKİLLİ
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.