banner388

Samsun'a Fildişi Konsolosluğu

Samsun'da Fildişi Sahili Fahri Konsolosluğu hizmet vermeye başladı. Ticaret hedefi ise 1 milyar dolar.

Samsun'a Fildişi Konsolosluğu

Samsun'da Fildişi Sahili Fahri Konsolosluğu hizmet vermeye başladı. Ticaret hedefi ise 1 milyar dolar.

06 Ağustos 2021 Cuma 19:46
Samsun'a Fildişi Konsolosluğu

Samsun'un İlkadım ilçesi Kılıçdede Mahellesi Ülkem Sokak'ta bulunan Borkonut Niş İş Merkezinde Fildişi Sahili Fahri Konsolosluğu bugün itibariyle hizmet vermeye başladı. Fildişi Sahili Türkiye Büyükelçisi Khadidjata Toure'nin de katılımıyla gerçekleşen açılışta pekçok isim yer aldı.

HEDEF 1 MİLYAR DOLAR


Fildişi Sahili Fahri Konsolosu ve iş adamı Adnan Ölmez açılış konuşmasında “Burada zaten ticari, ekonomik, sosyal ilişkileri çok iyi olan Fildişi Sahilleri ve Türkiye’nin Fildişi Fahri Konsolosluğu açılışı için bir aradayız. Esasında Fildişi ve ülkemizin diplomatik ilişkileri çok eskiye dayanıyor. 1964 yılında başlayan ilişkiler, 2009 yılında Türkiye’nin Fildişi’nde büyükelçilik açması ve 2013 yılında da Fildişi’nin Türkiye’de büyükelçilik açmasıyla kazanılan ivme, sonrasında Fildişi Devlet Başkanı'nın 2015 yılında yaptığı Türkiye ziyareti ve karşılıklı ticari anlaşmalar ile devamında da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Fildişi Sahili ziyaretinde yaptığı bir dizi karşılıklı anlaşma neticesinde devamlı olarak artmıştır. Bugün geldiğimiz noktada sahra altı Afrika’sının en önemli ülkelerinden biri olan Fildişi, Türkiye’nin en önemli ticari ortağı durumundadır. 500 milyon dolara yaklaşan ticaret hacmimizin de 1 milyar dolara çıkartılması hedeflenmiştir. Açılışını yaptığımız konsolosluk ofisinin de sağlayacağı katkılarla Karadeniz Bölgesi’ndeki iş adamları ile birlikte hedeflenen ticaret rakamlarına büyük katkı sağlayacağımıza inanıyorum. Fahri konsolosluğumuzun 2 ülke açısından da hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.


Fildişi Sahili Türkiye Büyükelçisi Khadidjata Toure ise konuşmasında “Karadeniz kıyısında önemli bir ticaret merkezi ve limanı olan Samsun’da Fildişi Sahili Fahri Konsolosluğu’nun resmi açılışının tanıklarıyız. 2013 yılından bu yana ilk kez fahri konsolosluk açılışı yapıyoruz. Yeni fahri konsolosluk için bölgenin en büyük şehrinin seçilmesi oldukça doğal ve haklı bir ayrıcalık. Samsun, İzmir, İstanbul ve Bursa’nın ardından Türkiye’de açılan 4. fahri konsolosluk. Bu açılış ile 2 ülke arasındaki alışverişte yeni bir dinamiği canlandırmak için kendi yetki bölgesindeki Fildişi Sahili’nin ekonomik, turistik, kültürel ve sanatsal tanıtımını yapmak ayrıca gerekirse Türkiye ve Karadeniz Bölgesi'ni ziyaret eden vatandaşlara idari destek verip yardımcı olmak, biz de ülkemize Türkiye’den gelen turistleri ağırlamaktan mutluluk duyacağız. Fahri konsolosluğumuz hayırlı uğurlu olsun” dedi.


Açılış konuşmalarının ardından Fahri Konsolos Adnan Ölmez’e Fildişi Sahili Türkiye Büyükelçisi Khadidjata Toure tarafından, Fildişi Sahili pasaportu, fahri konsolosluk belgeleri ve mühürleri takdim edildi.
Açılış, Cibuti Ankara Büyükelçisi Aden Hüseyin Abdillahi, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, eski Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal ve ilçe belediye başkanlarının katılımıyla gerçekleşti.
Açılışın ardından Tekkeköy ilçesindeki Borsan Bakır Fabrikası Toplantı Salonu'nda sunum yapıldı.

Son Güncelleme: 06.08.2021 19:57
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.