banner388
banner390
banner410
banner408

Bu Ürünler Tehlike Saçıyor! Felç Riski ve Dahası...

Gün içinde tükettiğimiz pek çok zararlı gıda bulunuyor. Bunların zararlarını bile bile yiyip içsek de, aslında bu zararlar sandığımızdan çok daha büyük problemlere sebep olabiliyor. Bunlardan bir tanesi ise felç geçirme riski.

banner269

Bu Ürünler Tehlike Saçıyor! Felç Riski ve Dahası...

Gün içinde tükettiğimiz pek çok zararlı gıda bulunuyor. Bunların zararlarını bile bile yiyip içsek de, aslında bu zararlar sandığımızdan çok daha büyük problemlere sebep olabiliyor. Bunlardan bir tanesi ise felç geçirme riski.

10 Mart 2023 Cuma 22:42
Bu Ürünler Tehlike Saçıyor! Felç Riski ve Dahası...

Genellikle çocuklarımızın tüketmesini istemediğimiz bazı zararlı besinleri pek fazla önemsemeden bizler de sıklıkla tüketebiliyoruz. Ancak öyle zararlı besinler var ki, bunlar vücuda etki eden olumsuz yönleriyle sizi felç geçirmeye kadar sürükleyebiliyor.

Tıpkı vücudun geri kalanı gibi beynin de zamanla yaşlanması son derece doğal bir durum. Yapılan çalışmalara göre, beslenme düzeni ve hayat tarzı beynin yaşlanma hızını etkiliyor. Günlük hayatta yaptığımız bazı alışkanlıklar, beynin yaşlanma sürecini yavaşlatırken, bazı alışkanlıklar yaşlanma sürecini hızlandırıyor. Sağlıklı diye tükettiğimiz ve alışkanlık haline getirdiğimiz bazı gıdaların beynin yaşlanma sürecini hızlandırdığını ve felç – bunama riskini üç kat artırdığını ortaya koydu.

Beynin yaşlanmasını durdurmak için alışkanlık haline getirdiğimiz ve sık sık tükettiğimiz gıdaları tamamen hayatınızdan çıkarmanız gerekmez. Yani, sık sık tüketmek yerine ara sıra tüketmeniz, tüketme sıklığını olduğunca azaltmanız en ideal seçeneklerden biridir. Bazı gıdaları ise beyne verdiği zararlardan dolayı tamamen hayatınızdan çıkarmanız gerekir.

Düzenli olarak şeker içerikli gıdalar tüketmek, beyniniz ve bilişsel sağlığınızla alakalı komplikasyonlara sebep olabilir.

Peki, beyninizin daha hızlı yaşlanmasına sebep olan gıdalar hangileridir?

ŞEKERLİ SODA BEYİNDEKİ 'ANISAL BELLEĞİ' MAHVEDİYOR

2017' de Alzheimer's&Dementia'da yayınlanan bir araştırmaya göre, gazlı içecekler beyin yaşlanmasını hızlandırıyor ve her gün bir adet gazlı içecek içen katılımcıların beyin hacminde daha hızlı azalma meydana geliyor.

Düzenli olarak gazlı içecek içen katılımcıların, aynı zamanda daha zayıf "epizodik" belleğe sahip olduğu ortaya çıktı. "Anısal Bellek" veya diğer ismiyle "Epizodik Bellek" zihinde canlandırılabilen kişisel yaşanmış olayların hafızası olarak biliniyor.

Katılımcıların birçoğunun, hafıza ve öğrenme fonksiyonlarının çoğundan sorumlu olan beynin bir parçası olan hipokampusların daha küçük hacmine sahip olduğu ortaya çıktı.

Hipokampal hacim, ilerleyen yaşla birlikte doğal olarak azalır, fakat bu çalışmaya göre; şekerle tatlandırılmış içeceklerin düzenli olarak tüketilmesi bu sürecin hızlanmasına sebep oluyor.

GAZLI İÇECEKLERİN 'DİYET' OLANLARI MASUM MU?

Gazlı içeceklerin beyin üzerindeki olumsuz etkilerinden sonra tercihinizi diyet içeceklerden yana kullanmak isteyebilirsiniz fakat ne yazık ki bu seçenekte hiç doğru değil.

Yapılan çalışmalar, diyet soda ve beyin sağlığı arasındaki bağlantıyı gözler önüne serdi. Stroke'da yayınlanan bir araştırmaya göre, günde bir diyet soda tüketen katılımcıların felç ve bunama olasılığı diğer kişilere göre üç kat daha fazla olduğu ortaya çıktı.

İşte beyni hızla yaşlandıran diğer içecekler;

YAPAY ŞEKERLİ MEVYE SULARI

  • Gazoz
  • Soda
  • Kola
  • Milkshake

YAPAY SEBZE SULARI

  • Şekerli ve yapay tatlandırıcılı kahveler
  • Enerji içecekleri
  • Tüm diyet içecekler
  • ARomalı içecekler
  • Alkollü içecekler

Kaynak: İnternethaber 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
123 2023-03-11 13:16:42

bunlar üretilirken sorun yok, benim mahalledeki bakkala kadar gelmesinde sorun yok ama ben alıp bunları tüketince sorun oluyor öyle mi. herkesi kendiniz gibi zannetmeyin, insanları kendinize güldürmeyin.

Avatar
zarar 2023-03-12 16:46:36

sağlığa zararlı ürünlerin üretilmesine neden izin veriliyor peki