banner388

İmam Hatip Lisesini yazmak mecburi!

Liselere Geçiş Sınavı tercihlerinin başlamasının ardından İmam Hatip ve Meslek Liselerinin tercih listesinde zorunlu yer almasıyla ilgili Eğitim İş Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara, “İmam Hatip ve Meslek Liselerinin kontenjanlarını doldurmak için böyle bir sistem uyguluyorlar” dedi.

İmam Hatip Lisesini yazmak mecburi!

Liselere Geçiş Sınavı tercihlerinin başlamasının ardından İmam Hatip ve Meslek Liselerinin tercih listesinde zorunlu yer almasıyla ilgili Eğitim İş Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara, “İmam Hatip ve Meslek Liselerinin kontenjanlarını doldurmak için böyle bir sistem uyguluyorlar” dedi.

06 Temmuz 2018 Cuma 17:55
İmam Hatip Lisesini yazmak mecburi!

Samsun haber - Eğitim İş Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara Liselere Geçiş Sınavı (LGS) tercihlerinin başlamasının ardından İmam Hatip ve Meslek Liselerinin tercih listesinde zorunlu yer almasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.  Başkan Kara, aynı zamanda bu uygulanan sistemin özel okullara yönlendirdiğini söyledi.

“Kontenjanlarını doldurmak için böyle bir sistem uyguluyorlar”

LGS tercihinde öğrencilerin 3 ya da 5 tercih yapabileceğini söyleyen Eğitim İş Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara,  “Kayıt alanı içerisinde öğrenci 3 ya da 5 tercih yapabiliyor. Öğrenci 5 tane tercih yapmak istiyorsa o zaman 4. Tercihine bir meslek lisesi ve 5.tercihinede imam hatip lisesi yazması gerekiyor. Eğer öğrenci sadece Anadolu Lisesi veya Fen Liselerini yazmak istiyorsa o zaman 3 tercih yapma hakkı var. Bunun nedeni ise öğrencileri bilerek İmam Hatip Lisesine göndermek. İmam Hatip ve Meslek Liselerinin kontenjanlarını doldurmak için böyle bir sistem uyguluyorlar” diye konuştu.

“Öğrencilerin bu liselere zorla yönlendirilmesi doğru değil”

İmam Hatip, Meslek ve Endüstri Liselerine özendirmek için böyle bir sistemin uygulandığı ama yanlış olduğunu belirten Başkan Kara, “Öğrencileri sadece İmam Hatip Liselerine değil aynı zamanda Meslek Liselerine de özendirmeye çalışıyorlar. Meslek Liselerine başka türlü özendirilmesi gerekiyor. Ben gerçekten Meslek Liselerinin haksızlığa uğradığını düşünüyorum. Samsun’daki Endüstri Meslek Lisesinin aynı şekilde proje okulu olmaması, okulun sınavla öğrenci almaması da büyük bir kayıptır. Meslek Liselerini özendirecek hiçbir adım atılmamıştır. Öğrenci Anadolu Lisesine gitmek istediği zaman bazı veliler Meslek Lisesini tercih ettiriyorlar ve bu da öğrenci için çok önemli bir durumdur. Çocuğun gönüllü gitmesi gerekirken zorla Meslek, Endüstri veya İmam Hatip Liselerine yönlendirilmesi doğru değildir” dedi.

“Öğrenci istemediği bir liseye gitmek zorunda kalıyor”

Öğrencilerin bu sistemle istemediği bir liseye gitmek zorunda kaldığını ifade eden Kara, “Sistem öğrenciyi zorla Meslek ve İmam Hatip Lisesine yönlendiriyor. Çocuğunun İmam Hatip veya Meslek Lisesine gitmesini istemeyen bazı veliler ise Özel Anadolu Liselerini tercih ediyorlar. Bu sistemin en büyük sorunu, öğrencileri yönlendirememesidir. Sistem doğru değil ama tüm sistemi de sınava endeksli devam ettiren önceki sınav sistemi de yanlıştı. Şuan ki sistem öğrencinin istediği bir liseye gitmesinin önünü kapatmış oldu. Öğrenci istediği bir Anadolu Lisesini tercih etse de yerleşemeyecek ve mecburen Meslek ya da İmam Hatip Liselerinden birine yerleşmek zorunda kalacak. Buradaki en büyük sıkıntı öğrencinin istemediği bir liseye gitmek zorunda kalmasıdır” şeklinde konuştu.

“Eğitim sisteminin çocukları özel okula yönlendirmesine neden olacak”

Aynı zamanda sistemin öğrencileri özel okullara yönlendirdiğini belirten Kara, “Liselere Geçiş Sınavı bu şekliyle yapılmamalıydı. Öğrencilerin alışık oldukları sınav sisteminin dışında bir sistem ve sorularla karşılaştılar. Dolayısıyla öğrenciler başarısızlıkla karşı karşıya kalınca hayal kırıklığı yaşadılar. Öğrencilerin bu başarısızlıklarının sonucunda da birçok veli çocuğunu özel okula gönderme tercihinde bulunacaklar. Aynı zamanda bu sistem eğitim sisteminin çocukları özel okula yönlendirmesine neden olacak” diye ifade etti.

Haber: Müberra TAŞÇI

Son Güncelleme: 06.07.2018 23:24
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
semih 2018-07-07 00:07:16

Zorla imam yapacaklar herkesi...

Avatar
Murat Ergün 2018-07-06 18:43:23

Bir ortaokulda müdür yardımcısı olarak çalışan biriyim. Bu hafta hep tercihle uğraştım. Eğitim camiasını savunmakla yükümlü sendika başkanının tercih klavuzunu okumadan böyle açıklama yapması çok ayıp.

Avatar
ahmet 2018-07-06 18:45:49

SADECE GÜLÜYORUM BU İNSANLARA,İKTİDARI LÜTFEN ELEŞTİRMEYİN ARTIK...OY ATIP YALANDAN AĞLAMAYIN

Avatar
Ali 2018-07-06 19:10:26

Bu nasıl bir saçmalıktır isteyen istediğini okur yazık yav hala gençlerden oy isterler bide

Avatar
şengül doganay 2018-07-06 19:48:59

bütün meslek lıselerındekı hoçalar bir fen lısesındekı hoça gıbı ders vermelı artı matamatık dersı mecburiy olmalı ınsan ileriki hayatında matamatık kullanmadan yaşam saglıyamaz hesapsız kıtap olmaz

Avatar
İşin Doğrusu 2018-07-06 21:48:28

Sayın Kara'nın söylemleri gerçeği yansıtmamaktadır. Öğrenciler 5 tercih hakkının istediği kadarını kullanabilir.Istediği türden okul ya da okulları tercih edebilirler. Öğrenciler sadece Anadolu Lisesi okullarını tercih edebilecekleri gibi karma bir tercih seçeneğinde de bulunabilirler. Imam Hatip ve Meslek Liselerine sadece istekli öğrenciler tercihte bulunacaklardır. Rüstem Kara kasıtlı ya da kasıtsız olarak kamuoyunu yanlış bilgilendiriyor.

Avatar
Öğretmen 2018-07-06 23:02:12

Başlık gerçek dışı. "İmam Hatip mecburi yazılıyormuş." diye veliler geliyor. Tercihlerini yaptığımızda asılsız olduğunu görüyorlar. Yüksek puan alanlar istedikleri okula gitmede avantaj sahibi. Her öğrencinin fen lisesi veya Anadolu lisesine gitmesi mümkün olmadığı gibi mantıklı da değil. Her öğrencinin doktor, avukat, mühendis olamayacağı gibi. Bu ülkenin geleceğinin çeşitli
meslek gruplarına da ihtiyacı var. Yeterki mesleklerini layıkıyla yapsınlar.

Misafir Avatar
burakk 2018-07-07 14:29:12 @Öğretmen

en çok da imama ihtiyacı var dmi ? ilkadımda 2 tane imam hatip lisesi doldurulamazken sayamayacağımız kadar arttı ihtiyaçtan mı ?

Beğenmedim! (0)
Avatar
ismail 2018-07-07 09:13:24

milli eğitim bakanlığı çocukların özgürlüğünü kısıtlıyor çok yanlış isteyen istediği liseye yazılabilir özel okullar rant peşinde hükümet nasıl musade ediyor anlam vermesi çok güç böyle randların bitmesini istiyoruz çok yanlış karar