banner388

1990’lı yıllara geri mi döndük?

Hastane randevu sisteminin randevuları çok geç tarihe vermesiyle ile ilgili Samsun Tabip Odası Başkanı Murat Erkan, “1990’lı yıllarda insanlar hastane koridorlarında sıra beklerdi, şimdi ise evlerinde randevu sırası bekliyorlar. 1990’lı yıllardan daha kötü durumdayız” dedi.

1990’lı yıllara geri mi döndük?

Hastane randevu sisteminin randevuları çok geç tarihe vermesiyle ile ilgili Samsun Tabip Odası Başkanı Murat Erkan, “1990’lı yıllarda insanlar hastane koridorlarında sıra beklerdi, şimdi ise evlerinde randevu sırası bekliyorlar. 1990’lı yıllardan daha kötü durumdayız” dedi.

24 Temmuz 2018 Salı 19:07
1990’lı yıllara geri mi döndük?
Samsun Haber- Samsun Tabip Odası Başkanı Murat Erkan, hastane randevu sisteminin randevuların çok geç tarihe atmasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

“Bu yoğunluk bitmez”

Sağlık hizmet sunumunda sevk zincirinin mutlaka uygulanması gerektiğini söyleyen Samsun Tabip Odası Başkanı Murat Erkan, “Sağlık hizmet sunumu sadece hastaneler üzerinden düşünülmemelidir. Vatandaşlar ilk başvuru yeri olarak hastanelere yöneliyorlar ve kendilerine hemen bakılmasını istiyorlar, ama bu şekilde olmamalı. Artık aile hekimleri var. Önce Aile hekimlerine gidecekler ve muayene olduktan sonra aile hekimi uygun görürse hastaneye sevk işlemi yapılacak. Vatandaşlar hastanelere sağlık hizmeti talebinde bulunduklarında istedikleri hemen olsun istiyorlar. Yoğunluk ve diğer sorunlar sevk zincirinin uygulanmamasından kaynaklanıyor. Sevk zinciri uygulanmazsa bu yoğunluk bitmez” şeklinde konuştu.

 “Doktoru yeterli bulup bulmamak başkalarının haddine mi?”

Vatandaşların doktor beğendiklerini ifade eden Başkan Erkan, “Her hangi bir vatandaşın eğitim seviyesi ne olursa olsun fark etmez böyle bir uygulama kabul edilemez. Bu ülke için yetiştirilen doktorlarımız var ama maalesef köle muamelesi görüyorlar ve şiddete maruz kalıyorlar. Doktoru yeterli bulup bulmamak başkalarının haddine mi? İnsanlar birçok doktora gidiyor ve ille de şu olsun bu olsun istiyor. Kimsenin öyle bir lüksü yok. Siyasilerin sürekli herkes istediği yere gider tavrı aile hekimlerinin de gerçek anlamda kendi pozisyonlarını sürdürmeye, kendi görevlerini olması gerektiği gibi yapmaları noktasında zorluğa düşüyorlar.” dedi.

“Her hekim fazlasıyla hasta bakıyor”

Her hekimin fazlasıyla hasta baktığını ifade eden Erkan, “Vatandaş istediği hastaneyi seçer, istediği doktoru seçer, istediği aile hekimini seçer, istediği zaman küfür eder, istediği zaman şiddet uygular şeklinde bir sistem ile karşı karşıyayız. Bu mantık artık saçmalayamaya başladı. Herkesin bu derece keyfi davranmaya hakkı yok, bunun vatandaşın bizzat kendisine de bir faydası yok. Hekimin de hastayı reddedip bakmama hakkı var ama hekim bunu yapınca kötü oluyor. Diğer taraftan randevu sisteminin yoğun olması hekimleri değil Sağlık Bakanlığını ilgilendiren bir konu. Her hekim zaten fazlasıyla hasta bakıyor ve sistemin yoğun olmasının ve randevuların geç tarihe atılmasının doktor ile bir ilgisi yoktur. Bu sorunun cevabını Sağlık Bakanlığı ve idareciler vermek zorundadır. 1990’lı yıllarda insanlar hastane koridorlarında sıra beklerdi şimdi ise evlerinde randevu sırası bekliyorlar. 1990’lı yıllardan daha kötü durumdayız” diye konuştu.

“Bu şekilde devam ederse İlerde daha da kötü olacak”

Önümüzdeki günlerde sorunların derinleşeceğini ifade eden Erkan, “Hastanelerdeki tıbbı teknolojik cihazlar dünyanın hiçbir yerinde bu kadar yaygın değil. Teknolojiyi yığarak ve gösterişli binalarla sağlık sisteminin ileriye gittiğini söyleyemeyiz. Sistem iyiye gitseydi bu yoğunluk yaşanmadan sağlık sisteminin tıkır tıkır işlemesi gerekiyordu. Sisteme bir düzen getirilmediği sürece istendiği kadar şehir hastanesi yapılsın hiçbir işe yaramaz. Sağlıkta açıklar giderek artıyor ve maliyette artmış oluyor. Böyle devam ederse ilerde daha da kötü günler olacak.” şeklinde ifade etti.

Müberra TAŞÇI

Son Güncelleme: 27.07.2018 09:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Boş 2018-07-25 00:40:26

Boş konuşmuş halkı aşağılayan konuşmalardan birisini yapmış insanlar seçme özgürlüğüne sahiptir kimse ilgisiz kişiyi karşısında görmek istemez madem hepiniz aynısının ne işiniz var özel hastahanelerde densizlik yapmışsın sen ne kadar yeterli olduğunu onaylamissin

Avatar
Adalet 2018-07-25 08:16:01

Doktora şiddeti elbetteki kınıyoruz ancak,burnundan kıl aldırmayan,ukala,halka tepeden bakan,konuşmadan bi haber kişiler doktorlar arasında çok sayıda var.Bilgi birikimi az yada çok diye doktor seçilmiyor.Hoş görülü karşındakini teselli yada saygılı davrandığı için seçiliyor.İnsan HASTA olarak geliyor karşınıza sizlerde güzel davranın güzel aydınlatın.Sistem sizin yüzünüzden tıkanıyor buna emin olun.

Avatar
Ahmet 2018-07-25 08:37:17

Şiddet uygulayan vatandaşı tasvip etmiyorum, ancak olaylara tek taraflı bakmamak gerek.Şiddet kesinlikle eğitim seviyesi ile alakalı bir durum değildir. Hastaya psikolojik şiddet uygulayan, aşağılayan doktorlarda var bu ülkede. Stadlarda sahaya taş sopa atan doktorlarda. Bu ülke kimsenin babasının çiftliği değil, doktor olup kimseye yukarıdan bakamazsınız, bir vatandaş olarak ben vergim ile maaşını veriyorum şöyle yapacaksın böyle yapacaksın diyede hiç bir kamu çalışanına diretemezsiniz. Ayrıca evet Hastanın hem hastahane hem doktor seçme hakkı var.

Avatar
Mustafa kurt 2018-07-24 19:42:46

Şu an sağlık çok güzel bir durumda. Gelecekte daha da güzel olacağına inanıyorum.

Avatar
lazi 2018-07-24 22:30:09

kimsenin öyle lüks yok diyon kendini kandiriyon bi vekil veya bakan gelsin hastanene tedavi ye o zaman ona da dersin senin vatandaştan farkin yok die ....bugün randevuyu ne internetten.ne telde veya sıra alamıyorum sıra alcagim personel kota doldu diyo hastane mesai bitince 10 dakika da koto dolu die sıra vermiyor ki 15 dakika sonra tekrar aynı yere sıra alamaya gittiğimde yanındaki personelden oda bana hemen sıra aldı peki kota dolu diyen adam ne olacak yani bi insanın saglina gecikmesine sebeb isine gücüne sebeb ...hersey kavga deil evet ama insanların hastalığıyla ilgili onemsemelidir her personel yok sa sonuç orta da dayak .... bunları yaşıyoruz tvlerde.demem şudur bi haber yapiyosan .biseleri savunuyosan soylediklerin gibi deildir tek sıkıntı kayıt dicen randevu dicen tedavi dicen o oyle bu böyleymiş ahmet veya ayse bole yapmış diyerek biseleri öne surmicen Çare bunun üzerinden bulmican

Avatar
aaaa 2018-07-25 11:15:06

Sadece sağlık çalışanına mı şiddet var peki doktorun hastaya yaptığı sen kimsin diyen doktorların yaptığı piskolojik şiddete ne diyeceksin. Ne demek kimsenin haddine değil bu nasıl bir üslup ya...

Avatar
İlginç 2018-07-25 00:44:38

Her ev aynı her araba aynı mantık barınma seyehat degilmi doktorlar mutahit ve galeriler ne veriyorsa onu alsın gibi birşeyler demiş :-) saçmalamiş

Avatar
Emine gur 2018-07-25 09:18:45

Zaten hastaneler d netimli olarak hasta bakmalı mecburum olmalı yani bu biraz taşın altına ellerini koysunlar HP para hep para olmaz muayene ve tahlil ücretlerinde biraz insaflı olsalar,,hastaneler bu kadar solu olmaz ,birde insanlara sağlıklı yaşamayıbeslwnmeyi öğretmek lazım bu başta devlet yapması lazım insan sağlığına zararlı ne kadar gıda varsa yok edilmeli