banner388

Siyasette ahlaka yer olmadığı her ne kadar insanlar arasında genel kabul gören bir görüş olsa da, siyasetin ahlâkla ilgisi olmayan bir insanî etkinlik alanı olduğu doğru değildir.

Başkalarının hayatını etkileyen her insanî eylem veya etkinliğin, dolayısıyla ve öncelikle siyasî faaliyetin de ahlâkî değerlendirmenin konusu olması kaçınılmazdır.

Aslına bakılırsa, insanın değerini koruma ve bu arada kişilere sırf bir araç olarak muamele etmeme ahlâkî buyruğunun en fazla gözetilmesi gereken alan siyasettir.

Ama bu onun siyasetle tamamen ilgisiz olduğu anlamına da gelmez.

Bir siyasî sistem bireylerin potansiyellerini geliştirmek ve gerçekleştirmek suretiyle insanî mükemmelliğe ulaşmalarını sağlamaya kendi amaçları arasında pekâlâ yer veriyor olabilir.

Ancak onun bu amacı gerçekleştirmek için gerekli olan araç ve imkânlarla bireyleri donatmaya çalışmakla yetinmeyip, bu amacı izlemeyi herkese dayatan bir paternalizme yönelmesi halinde özgür toplum  idealinden uzaklaşacağı açıktır.

Siyaset elbette doğru ve değerli amaçlar gütmelidir, ama ahlâkîlik bakımından bu yeterli değildir.

İçinde yaşadığımız bu karmaşık insanlık durumunda, elimizde taşıyacağımız ‘’iyi niyet’’ kozu ne siyasette ne de hayatın diğer alanlarında bizi ahlâklı kılmaya yeter.

Çünkü bizde temiz bir siyaset dili yoktur.

Bizdeki diller hakaret ve iftira dilidir.

Bütün bunlar ülkemizde bir siyasi ahlak yasasının olmamasından kaynaklanmaktadır.

Ülkemizde sadece siyasi ahlak yasası eksik olsa amenna...

Ticaretimizde, bütün kurum ve kuruluşlarımızda, akla gelen her yerde büyük bir çöküş ve büyük bir ahlak sorunu vardır.

Siyasette, ticarette ve akla gelen her şeyde güzel ahlak olmayınca bu ahlaksızlık toplumun bütün katmanlarına yansıyor.

İnsanlar Allah adını kullanarak yalan söylüyor, kazanç elde ediyor, insanları kandırıyorlar.

Bütün bu kurum ve kuruluşlarımızdaki özverili insanlarımızı tenzih ederek diyorum ki; Devletin bütün kurumların bir devlet ciddiyeti, bir devlet terbiyesi mutlaka tesis edilmelidir.

Yoksa işimiz Allah’a kalmıştır.

Gönüller sultanı Yunus Emre bakın ne diyor;

Gezdim Halep ile Şam'ı eyledim ilmi talep Meğer ilim bir hiç imiş illa edep illa edep. Başka söze gerek yok sanıyorum. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.