Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Bafra’da 600 yıllık gelenek yaşatılıyor

Samsun Haber

Bafra’da mahalle sakinleri 6 asırlık geleneği yaşatarak çocukluk günlerini hatırladılar.

Samsun haber - Samsun'un Bafra ilçesinde mahalle sakinleri 6 asırlık geleneği yaşatarak çocukluk günlerini hatırladılar. Ramazan ayının 14’nü 15’ine bağlayan gece düzenlenen Sele Sepet Top Kandili kutlayan mahalle sakinleri çocukluk günlerine döndüler. Gazipaşa Mahallesi Çilek Sokak sakinleri çocukları ve torunlarıyla birlikte ellerine aldıkları top kandillerle mahalle muhtarının evine giderek maniler söylediler. Maniler eşliğinde gelen mahalle sakinlerini kapıda karşılayan Muhtar İrfan Varol, onlara şeker ikramında bulundu.

“Çocukluğumuzu yeniden anmaya başladık”

73 yaşındaki Şafiye Özdemir tarafından organize edilen Sele Sepet Top Kandili kutlamalarına katılan mahalle sakinlerinin coşkusu görülmeye değerdi. Şafiye Özdemir, "Dilek Sokak sakinleri olarak çocukluğumuzu yeniden anmaya başladık” dedi.

“Baframıza özgü bir kutlama bu”

Mahalle sakinleri ise, "Çocukluğumuzda yaşadığımız eğlenceyi, çocuklarımıza da göstermek için tekrar bu etkinliği yaptık. Önceden çocukluğumuzda geziyorduk, sonra çocuklarımızı gezdirdik. Biz büyüdük. Teyzelerimizin sayesinde çocukluğumuza döndük. Çok mutluyuz. Baframıza özgü bir kutlama bu. Bunu devam ettireceğiz" ifadelerini kullandılar.

“Her yıl bu kutlamayı yapacağız"

Mahalle Muhtarı İrfan Varol da, "Baframızda her yıl geleneksel olarak kutladığımız bu top kandil gecesini bugün de mahallemizin büyükleri ve mahalle muhtarı olarak kutlamak için karar verdik. Ablalarımızın, yengelerimizin, kardeşlerimizin çocukluk günlerini hatırlamaları için kutlama yaptık. Bundan sonra da her yıl bu kutlamayı yapacağız" dedi.

“Farklı bir gelenek”

İftar yemeğine misafir olarak gelen Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) öğrencisi Mustafa Kaynak ise, “Çok farklı bir gelenek. Biz de böyle bir şey yok, hiç görmedim. Çok güzel bir gelenek" şeklinde konuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.