Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Fındık, Fıstık, Ceviz tüketirken dikkat edilmeli! 

Sağlık

B grubu vitaminler, mineraller ve vitaminler bakımından zengin olan fındık, fıstık, ceviz ve badem gibi tohumlu gıdaların böceklenme ve küflenmeye karşı serin ve kuru yerlerde saklanmasına vurgu yapan Prof. Dr. Y. Birol Saygı; "Tohumlu gıdalar küflendiklerinde aflatoksin üretirler. Önemli bir besin toksini olan aflatoksinlerin hedef organı karaciğer olmakla birlikte diğer dokularda da hasarlara veya tümörlere neden olabilir" dedi. 

GÜNDE EN AZ BİR AVUÇ TÜKETİN, KENDİNİZE İYİLİK YAPIN 

Fındık, fıstık, ceviz, badem, kabak çekirdeği, ay çekirdeği, Antep fıstığı... Gün içerisinde ana öğünler dışında, bunlardan tüketerek ara öğün yapabiliriz. Ama genellikle hayatın koşturmacasından aklınıza gelmeyebilir. Bu gıdaların yağ, protein, mineral ve B grubu vitaminler bakımından zengin olduğunu söyleyen Prof. Dr. Y. Birol Saygı, her gün belirli bir oranda tüketilmesi gerektiğini vurguladı. 

ENERJİSİ BOL, SAKLANMASI ÖZENLİ 

Bir insan yaşamı boyunca 70 bin kez yemek yemektedir. Yemek yemenin insan sağlığı ve mutluluğu açısından önemli olduğunu söyleyen Saygı; "Yağlı tohumlar, insan vücudunda önemli bir yere sahiptir. Tüm canlıların yaşam için enerji tüketimine gereksinimleri vardır. Yağlar da en çok enerji (9 kcal/gr) veren besin ögesidir." dedi. 

Ancak bu gıdaların çok özenli ve kuru bir şekilde saklanması gerektiğini vurgulayan Saygı; "Bu bozulmaların önemli bir grubunu mikroorganizmalar oluşturmaktadır. Yağlı tohumlar özenli saklanmazsa böceklenebilir ve küflenebilir. Küfler de 'Aflatoksinler' denilen zararlı maddeler üretirler.' "dedi. 

DOKU HASARI VE TÜMÖRLERE YOL AÇABİLİR! 

Bozulmaları önlemede en önemli noktanın nem kontrolü olduğunu belirten Saygı; "Önemli bir toksin olan aflatoksinlerin hedef organı karaciğerdir ve doku hasarına, tümörlere neden olabilirler. Yağlı tohumların saklanması için nemsiz ve serin ortam gereklidir. Fakat bu gıdalar en uygun zamanda hasat edilmelidir. Hasat, toprak üzerinde bırakılmamalıdır. Ayrıca saklanan yerdeki nem oranı yüzde 5'i geçmemelidir. Tuz nemi çektiğinden yağlı tohumları saklarken iri taneli tuzlar kullanılabilir." şeklinde konuştu. Ayrıca yağlı tohumlar alınırken kırık, çatlak ve hastalıklı olanların ayrılması ve alınmaması gerektiğini de vurguladı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.