banner388
banner390
banner410

Ciltteki lekeler, hastaların doktora başvurmasına en sık neden olan, estetik kaygı içerikli cilt problemidir diyebiliriz. Her iki cinste de görülebilmekle birlikte kadın popülasyonda daha sık ortaya çıkar.

Cildin rengini, yapısındaki melanin isimli kahve renkli pigmentler verir. Ancak melanin pigmentinin ciltteki bir diğer görevi cildin savunmasına destek vermektir.  Bu pigmentler cilt hücrelerinin arasında serili olarak yer alırlar. Genetik ve etnik faktörlere bağlı olarak az veya çok sayıda olabilirler. Cildindeki melanin miktarı ne kadar fazla ise kişi o kadar esmerdir ve açık tenli birine göre daha az hassas bir cilde sahiptir.

-Tiroid hastalıkları, gebelik veya oral kontraseptif kullanımına bağlı hormonal değişimler

-Güneşin ışınlarına korumasız ve uzun süreli maruziyet

-Ciltte, inflamasyon dediğimiz yangılı durumları tetikleyen makro ve mikro travmalar

- Solaryum gibi gün ışığını taklit eden suni sistemlere bronzlaşma amacı ile sık başvurma

- Kişisel bakımlar esnasında yapılan kusurlu müdahaleler ve yanlış dermakozmetik kullanımı 

gibi dış etmenler melanin pimentlerinin  bu normal konfigürasyonda değişikliklere neden olabilir. Melanin pigmentlerinin sentezi olması gerekenden fazla artabilir ve kahve renkli oldukları için, pigmentlerin ciltte kümelenmesi, dışardan bakıldığında leke görünümüne neden olabilir. Lekenin cilt altındaki yayılımı ise tuttuğu cilt katmanına göre farklılık göstermektedir. Cilt Epidermis ve Dermis ve onların da altında yer alan Subcutis tabakalarından oluşur. Bir leke tek başına Epidermal veya Dermal olabileceği gibi aynı anda bu katmanların her ikisine birden yayılıyor olabilir. Lekenin meydana geliş mekanizması ve lekenin cilt altındaki yayılma derinliği tedaviye olan cevabı güçleştiren en önemli faktördür. Bu yazımızda cilt lekelerinin nasıl ortaya çıktığını bir miktar irdelemiş olduk. Lekeleri özelliklerine göre konu edineceğimiz ve sınıflandıracağımız bir sonraki yazımızda buluşuncaya dek Esen Kalın…

Dr Hülya Ettekin

Medikal Estetik

FBM Tıp Merkezi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.