banner388

Bir ülkenin geleceğe güvenle bakması, yetiştirdiği gençliğin kendisiyle barışık, çevresiyle uyumlu, sağlıklı, duyarlı ve tutarlı olmasıyla mümkündür.                                                                                                                    

Kendi millî ve manevî değerlerimiz ile modern dünyanın dayattığı değerler arasında kalan gençlik, bugün bir belirsizlikle karşı karşıyadır.                                                                                                                                      

Alkollü içki, sigara ve uyuşturucunun zararlı olduğunu bilmeyenimiz yoktur. Ama ne yazık ki insanlar yine de, bilinçsiz bir şekilde bunları tüketirler.                                                                                                                  

İşte; Yeşilay derneğinin esas amacı, insan sağlığına zarar veren maddeler ve madde bağımlılarını topluma kazandırma ve geleceğe sağlıklı nesiller bırakmaktır.                                                                                                                           

Kızılay’dan ayrıldığı nokta afetten önce çalışmalar yapmasıdır.                                                                                                              

Yeşilay sembolündeki hilâl, Milli kimliğimizi ve Devletimizin bağımsızlığını temsil eden Türk Bayrağı’ndan alınmıştır. Hilâldeki yeşil renk, huzur ve mutluluğu temsil etmektedir.                                      

YEŞİLAY’IN MİSYONU: Yeşilay,  insan onurunu ve saygınlığını temel alan, toplumu ve gençliği ayrım gözetmeden zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışan, milli ve ahlaki değerleri gözeterek ve bilimsel metotlar kullanarak tütün, alkol, uyuşturucu madde, teknoloji, kumar vb. bağımlılıklarla mücadele eden; önleyici ve rehabilite edici halk sağlığı ve savunuculuk çalışmaları yürüten bir sivil toplum kuruluşudur.                                                                  

Peki Yeşilay’ı tanıyor muyuz?                                                                                                                                                  

Bu cemiyet niçin ve ne zaman kuruldu?    Sömürgeci ülkeler kendi refahlarını, başka milletlerin yıkılıp esir edilmesinde arayan Avrupa’nın sözde medeni milletleri, gelecekleri için Osmanlı devletini yıkmayı şart bildiler. Bunun için el ele verdiler. Zira Osmanlı devleti maddi, manevi yetenekleriyle örnek insanlar yetiştiriyordu. 1800’lü yıllardan itibaren “ŞARK Meselesi” kod adıyla başlattıkları Türk toplumunu çökertme çalışmaları, 1850’lerde meyvelerini vermeye başladı. Devletin üst kademesindeki birçok yetkili Avrupalılaşmak uğruna, konaklarına envai çeşit içkiler getirip âlemler düzenlemeye başladılar. Halk bu durumu benimsemiyordu. Daha sonra içki alışkanlığı alt kademelerde de yayılmaya başladı. Birinci Dünya savaşı sonunda imzalanan, Mondros Mütarekesinin hemen akabinde, mütareke şartlarına aykırı olarak, şehitler diyarı yurdumuzun birçok bölgesini Müstevliler istila ettiler. Beş seneye yakın zaman kaldıkları İstanbul’da, kültürümüze ayyaşlığı kattılar. İçki alışkanlığı halka da yayılmıştı. Bugün ülkemizde, sarhoşluk sebebiyle yıkılan her yuvanın, işlenen her cinayetin vebali sömürgeci güçlerin boynunadır.  Yeşilay Cemiyetimiz, istilacıların bu alkol ve şer yayıcılığından, insanımızı korumak için Bu felâketi gören vatansever aydınlar, halkı ve gençliği uyarmak ve bu yolda mücadele etmek için, merkezi İstanbul’da olmak üzere,5 Mart 1920 tarihinde Türkiye Yeşilay Cemiyetini kurdular. Cemiyet, Şeyhül-İslâm Haydarzâde İbrahim Efendi’nin teşvik ve himayesinde, dünyaca ünlü Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman ve arkadaşları tarafından kurulmuştur. Türkiye Yeşilay Cemiyeti, kurulduğu tarihten bugüne kadar zararlı alışkanlıklara karşı mücadelesine aynı inanç azimle devam etmiştir.                                                                                                                                              

Halkımızın ve özellikle gençlerimizin zararlı alışkanlıklardan korunması için Anayasamızın 58 nci maddesine göre görev yapan Yeşilay,”Kamuya Yararlı Cemiyetler” arasında yer alan bir kurumdur. Yeşilay, 19 Eylül 1934 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından 2–1288 sayılı karar ile kamuya yararlı cemiyet olarak kabul edilmiştir.                                                                                                                                                        

Yeşilay Cemiyetinin çalışmaları neticesinde, 1920-1924 yıllarında alkollü içki kullanmaya karşı Men-i Müskirât Kânunu çıkarıldı. Cumhuriyetin ilk yıllarında ve sonraki dönemlerde beyaz (uyuşturucu) îmalât ve kullanımına karşı ciddî tedbirler alındı. 1982 Anayasası’na içki ve uyuşturucu kullanımına karşı alınacak tedbirlerle ilgili 58. madde konuldu. Birayı alkollü içki sayan 3023 sayılı kânun kabul edildi. Uyuşturucu karışımı ilâçlar konusunda yeşil ve kırmızı reçete uygulaması getirildi. Trafikte alkollü araç kullanımını önleyici tedbirler artırıldı. Sağlık dersleri proğramına Yeşilay konuları konuldu ve okullarda Yeşilay kolları kurulması mecburi hâle getirildi.                                                                            

Ancak Yeşilay, milli menfaatlere hâdim cemiyetlerden sayılmasına rağmen gerekli ilgi ve desteği görememektedir.                                                                                                                                                                          

Milletlerin geleceği, çocuklarının geleceğidir. Bir millet çocuklarını ne kadar mükemmel eğitir ve onların sağlığını ne kadar iyi koruyabilirse, geleceğine o kadar güvenle bakabilir. Türkiye’de son on yılda, 3.136.000 (Üç milyon 136 bin) adet trafik kazası olmuştur.                                                                                                    

Yani bir yılda 313.000 kaza, günde 300 trafik kazası. Yapılan istatistiklere göre, Türkiye’deki trafik kazalarının %70’i sarhoşluk kaynaklıdır. On yılda sarhoşların sebep olduğu kazalarda 82.000 insanın ölümüne sebep olduğu, 1.066.000 insanımız yaralanmıştır. Bunların ise % 60’ı ömür boyu sakat kalmıştır.                                                                                                                                                                              

Araştırmalar gösteriyor. Alkol yüzünden eşine, çocuklarına, arkadaşlarına karşı şiddet kullananların sayısı gün geçtikçe artıyor. Yoksulluk ve sefaletle birlikte boşanmalar da fazlalaşıyor. Yuvasız çocuklar, aile faciaları çoğalıyor. Tabi, işin bir de malî yönü var. Yeşilay Derneği  misyonu gereği zor ve karmaşık bir düşmanla mücadele etmektedir. İnsan hayatı her şeyden önemlidir. İnsan sağlığını tehdit eden binlerce neden var.  Çevre kirliliği, bozuk gıdalar, yanlış beslenme, vs..                

Anayasa'nın 58.Maddesi “Devlet gençleri uyuşturucu, alkol, kumar ve diğer kötü alışkanlıklardan korur” diyor. Böyle denmesine rağmen acaba bu koruma işi sağlıklı yapılıyor mu?

İdol olarak seçilen şahıslar kendilerini kontrol altında tutmalı bunun vicdani bir mesele olduğu konusunda izan ve şuuruna sahip olması gerekir.                                                                                                          

Uyuşturucu kültürünün unsurları olan kumar, fuhuş, ırza tecavüz, intihar, cinsi sapıklık, uyuşturucu kapsamına giren madde alışkanlıklarının yolları kapatılmalıdır.                                                                                                      

İnsan alışkanlıklarını yok etmek zordur. Öyleyse bu zehirle, alışkanlık haline gelmeden mücadele edilmelidir. İnsanlar çocukken eğitilmelidir.                                                                                                                                              

Biliniz ki "Her şey ilk adımla, ilk tadımla başlar." Tüten içen insan çağdaş insan sayılamaz. O insan kendini yaktığı gibi bir başkasının havasını kirletmeye, zarar vermeye hakkı yoktur.  Gün bu gündür. Böyle bir çalışmayı her yönden desteklemek medyamızın milli görevidir. Yoksa yarın çok geç kalınmış olacaktır…                                                                                                                                                                                                  

Bahis Hususta; Anayasamızın 56-58. maddeleri de devletimizi sorumlu kılmaktadır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.