banner388
banner390
banner410
banner408

Optimar anketlerinde bir ilk! İYİ Parti detayı göze çarptı

Hürriyet Yazarı Abdulkadir Selvi Optimar Araştırma'nın 13-20 Kasım tarihlerinde gerçekleştirdiği anketi kaleme aldı. İYİ Parti, Optimar anketlerinde ilk kez yüzde 10 barajını geçerken, vatandaş en büyük sorunu ekonomi ve işsizlik olarak yorumladı. İşte detaylar... 

banner269

Optimar anketlerinde bir ilk! İYİ Parti detayı göze çarptı

Hürriyet Yazarı Abdulkadir Selvi Optimar Araştırma'nın 13-20 Kasım tarihlerinde gerçekleştirdiği anketi kaleme aldı. İYİ Parti, Optimar anketlerinde ilk kez yüzde 10 barajını geçerken, vatandaş en büyük sorunu ekonomi ve işsizlik olarak yorumladı. İşte detaylar... 

24 Kasım 2021 Çarşamba 11:10
Optimar anketlerinde bir ilk! İYİ Parti detayı göze çarptı

EN BÜYÜK SORUN: EKONOMİ VE İŞSİZLİK

Optimar anketine katılanların yüzde 47.3’ü en önemli sorun ekonomi derken, ikinci sırada yüzde 16.5’le işsizlik geliyor. Ekonomi ve işsizliği birlikte değerlendirdiğimizde ise bu oran yüzde 63.8’e çıkıyor. Onları ise sırasıyla eğitim ve COVID-19 salgını takip ediyor.

EKONOMİK SORUNU HANGİ PARTİ ÇÖZER?

Optimar’ın anketine katılanların yüzde 27.88’i bu sorunu AK Parti’nin çözeceğini belirtirken, CHP çözer diyenlerin oranı yüzde 25.17 oldu. Hiçbiri diyenler yüzde 12.21’le üçüncü sırada gelirken, onu yüzde 9.13’le kararsızım diyenler takip etti. HDP çözer diyenler yüzde 8.74 olurken, onu yüzde 6.78’le İYİ Parti diyenler takip etti. MHP çözer diyenlerin oranı ise 5.42 oldu.

EN BEĞENİLEN SİYASETÇİ KİM? 

Ankete katılanlar, en beğendiğiniz siyasetçi kimdir sorusuna yüzde 25.7’yle Erdoğan yanıtını verdi. Cumhurbaşkanını yüzde 13.3’le Mansur Yavaş takip ederken Ekrem İmamoğlu yüzde 8.7’yle üçüncü sırada geldi.

İlk üç sıralama değişmezken Selahattin Demirtaş yüzde 8.0’la dördüncü sırada geldi. Onu yüzde 6.4’le Meral Akşener takip ederken Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 5.3’le altıncı sırada kendine yer buldu. Kılıçdaroğlu’nu yüzde 5.0’le Devlet Bahçeli takip etti. Abdullah Gül yüzde 1.6 alırken onun üstünde yüzde 1.8’le Ali Babacan yer aldı.

İYİ PARTİ YÜZDE 10 BARAJINI GEÇTİ

Kararsızlar dağıtıldığı takdirde AK Parti’nin oy oranı yüzde 37.5 çıkarken onu yüzde 25.3’le CHP takip ediyor. CHP, uzun süredir ilk kez yüzde 25 oranını aşmayı başardı. İYİ Parti ise yüzde 10.2’yle üçüncü sırada geliyor.

Selvi oy oranları ile ilgili köşesinde, "Optimar anketlerinde İYİ Parti’yle ilgili oranları az bulduğumu her zaman belirtirim. İYİ Parti yüzde 10’un üzerine çıksa da birkaç puan daha ileride olduğunu düşünüyorum. HDP yüzde 10.1’le dördüncü sırada gelirken, MHP yüzde 10 seviyesini koruyor. DEVA Partisi de uzun süredir ilk kez yüzde 1.3’le altıncı sırada çıktı" dedi.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE KİM NE KADAR OY ALIR?

Cumhurbaşkanlığı seçiminde kime oy verirsiniz diye sorulduğunda, ankete katılanların yüzde 26’sı Erdoğan derken, onu yüzde 14.2’yle Mansur Yavaş takip ediyor. Selahattin Demirtaş yüzde 8.7’yle üçüncü sırada gelirken Ekrem İmamoğlu ise yüzde 8.5’le dördüncü sırada yer aldı. Kemal Kılıçdaroğlu son dönemde yaptığı atağa rağmen yedinci sırada geldi. Beşinci sırada yüzde 6.4’le Meral Akşener gelirken kararsızlar yüzde 5.5’le Kılıçdaroğlu’nun önünde yer aldı. Kılıçdaroğlu yüzde 5 alırken, onu 4.3’le Bahçeli takip etti.

ERDOĞAN MI KILIÇDAROĞLU MU?

Cumhurbaşkanlığı seçiminde son tura Erdoğan ile Kılıçdaroğlu kaldığı takdirde kime oy verirsiniz sorusuna, ankete katılanların yüzde 35.4’ü Erdoğan yanıtını verirken Kılıçdaroğlu diyenlerin oranı yüzde 33.9 oldu. Kararsızların oranı ise en yüksek seviyesi olan yüzde 30.6’ya ulaştı.

ERDOĞAN MI MANSUR YAVAŞ MI?

Cumhurbaşkanı Erdoğan karşısındaki en yüksek oranı ise Mansur Yavaş yakaladı. Ankete katılanların yüzde 41.3’ü Erdoğan derken Mansur Yavaş diyenler yüzde 39.3’e çıktı. Kararsızların oranı ise en düşük seviye olan yüzde 19.4’e geriledi.

ERDOĞAN MI İMAMOĞLU MU?

Erdoğan ile İmamoğlu sorulduğunda ise ankete katılanların yüzde 41.3’ü Erdoğan derken İmamoğlu diyenlerin oranı 34.2 oldu. Kararsızların oranı ise 24.5’e geriledi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Anthiseptic 2021-11-24 13:18:26

Selvi' nin yayınladığı anketi haber yapmanız da yani....