banner388
banner390
banner410
banner408

Çavuşoğlu’ndan ABD’ye somut adım çağrısı

ABD’nin güvenli bölge talebi üzerine açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, somut adım çağrısında bulundu.

banner269

Çavuşoğlu’ndan ABD’ye somut adım çağrısı

ABD’nin güvenli bölge talebi üzerine açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, somut adım çağrısında bulundu.

25 Ocak 2018 Perşembe 19:04
Çavuşoğlu’ndan ABD’ye somut adım çağrısı

Avusturya Dışişleri Avrupa ve Uyum Bakanı Dr. Karin Kneissl ile bir basın açıklaması yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu önemli noktalara değindi. Afrin operasyonu sonrası ABD’nin tutumunu değerlendiren Çavuşoğlu, somut adım çağrısında bulundu. Bakan Çavuşoğlu, Avusturya'nın Türkiye'nin AB üyeliği konusundaki tutumunun sorulması üzerine, "Bugün Avusturya’nın Türkiye’nin AB üyeliği konusundaki pozisyonu ve fikrini değiştirmek için bir çabam olmadı, olmayacak da. Çünkü Avusturya zaten düşüncesini açıkladı. Konuşmamda da söylediğim gibi Avusturya’nın bu konuda bir fikir olabilir. Türk halkının da bir fikri var ki şu anda Türkiye'nin yüzde 75’i AB üyeliğine karşı. Biz de böyle bir durum gerçekleştiği zaman ileride olursa halkımıza soracağız. Ama Avrupa Birliği’nin bir karar vermesi lazım. Üye ülkelerinin yüzde 70’i Türkiye’nin tam üye olmasında ısrarcı. Karmaşık fikirler ve duygular var. Bizim karşı olduğumuz şey bugüne kadar Avusturya’nın Türkiye’ye karşı sert tutum içinde olmasıydı. Avusturya bu düşüncesini hükümet programına koymak zorunda değil. Avusturya, Türkiye karşıtlığını sert bir şekilde gündeme getirmek zorunda değil. Seçim kampanyalarında biz Avusturyalılara saldırmıyoruz, Hristiyan düşmanlığı da yapmıyoruz. Birlikte çalışacağımız ülkelerden de aynı şeyi bekliyoruz. Bunu nefret dili ile Türkiye ve İslam karşıtlığına dönüştürmek zorunda değilsiniz. Herkesin fikri olabilir, anlaşamazsak da buna saygı duyarız. AB üyeliği konusunda AB’nin bizi daha fazla oyalamaması gerekiyor. 60 yıl oldu bir 60 yıl daha bekleyemeyiz. İstemiyorsa kararını versin. Göçmen konusunda Avrupa’nın yükünü alan tek ülkeyiz. AB bir karar versin, biz de ne olduğunu bilelim. Belirsizliği ortadan kaldırmakta fayda var" ifadelerini kullandı.
Avusturyalı Bakan Kneissl ise görüşmede Avrupa Birliği üyeliği konusunda kısaca değindiklerini belirterek, "Bizim birinci konumuz bu değildi. Çünkü Sayın Dışişleri Bakanı'nın dediği gibi aramızdaki görüş ayrılıklarını biliyoruz. Avusturya’nın burada farklı bir tutumda olduğunu da biliyoruz. Bu bir sır değil. Bizim hükümet düzeyinde de bulunuyor. Bu konu dışında da bizim karşılıklı görüşebileceğimiz birçok konu olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

"ABD ile bir konuyu görüşebilmemiz için önce güveni yeniden tesis etmemiz lazım"

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın Suriye'de 30 kilometrelik güvenli hat önerisini de değerlendiren Bakan Çavuşoğlu, "Paris görüşmemizde kendisine ne demek istediğini sordum. Kendisi de tüm Türkiye Suriye sınırında baştan sonra bir 10 kilometrelik bir güvenli bölge düşündüklerini ama 30 kilometre öteden de roketler geldiği için bu güvenli bölgenin 30 kilometre olabileceğini söyledi. Bu güvenli bölge konusunu daha önce Cumhurbaşkanımız gündeme getirmişti. Ama bundan ne anlıyoruz farklı beklentiler olabilir. Bizim anladığımız farklı onların farklı olabilir. Her şeyden önce bizim ABD ile güvenli bölge ve başka bir konuyu samimi bir şekilde bırakın kabul etmek ve görüşebilmemiz için önce güveni yeniden tesis etmemiz lazım. ABD’nin YPG’ye verdiği silahlar, Münbiç'ten bu yana ABD'nin hiçbir sözünü tutmaması, en son Sayın Trump’ın 'YPG’ye silah vermeyeceğiz' demesi. Dün akşam 'artık vermiyoruz' demesi. Bunları uygulamada da görmemiz lazım. FETÖ’nün orada yaşaması falan bir güven bunalımı oldu. Önce bu güveni tesis etmemiz lazım bir şey konuşabilmek için. Bu güven temini için de somut adımlar görmemiz gerektiğin söyledim. Öyle bir teklif geldi hemen kabul edelim olmaz, bunlar ciddi işler. Bizim neden güven duymadığımızı kendileri de halkımız da biliyor" şeklinde konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.