banner388
banner390
banner410

Dumansız   hava  sahası  istiyoruz!                                                                                   Sigara içenler sadece kendi sağlıklarına zarar vermezler, çevrelerindeki insanları da tehlikeye atarlar. Sigara dumanına maruz kalan bir pasif içici kansere yol açan 50’den fazla maddenin yanı sıra üreme ve gelişmeye karşı toksik etkili en az 6 maddeye de maruz kalmaktadır.

Sigara dumanının yarattığı hava kirliliği dizel motorlu bir aracın yarattığı hava kirliliğinden 10 kat daha fazladır 

Sigaranın dumanı, içilen ortamın havasını bozuyor.

Dikkati çeken;  Duraklar  kuyruklar hastane önleri’’ O havayı soluyan herkese her türlü olumsuzluğu yaşatıyor.
Sigaranın kokusu, içmeyenlere için gerçekten dayanılmaz, tahammül edilemez bir koku. İnsanın adeta burun direkleri kırılıyor...

Metrelerce uzaktan hissediliyor. Sigara içenler belli ki bu kokuyu hissedemiyorlar. Onun için dayanılmazlığını ve ne derece itici bir koku olduğunu anlayamazlar. Hele de insan nefesinin sigara kokmasının ne demek olduğunu, onu yakinen hissedenlere sormak gerek!

Nasıl tahammül edebiliyorlar, hayret ediyorum!

Sigaranın dumanı atmosferi kirletme özelliğine sahip olduğundan onu içen kişi en başta eşi ve çocukları olmak üzere, çevresinde bulunanlara, içinde yaşadığı topluma ve nihayet bütün dünyaya zarar vermektedir.

Sigara içen kişinin sigara dumanı ile eşine, çocuklarına ve etrafında bulunanlara, namaz kılarken yanında duran cemaate eziyet vereceği açıktır. Bu aynı zamanda bir kul hakkı ihlalidir.

Sigara alışkanlığını bırakmak için öncelikle olayı beyinde bitirmek gerekir. İrade meselesidir. Gönül ister ki sigarayı yasalarla, yasaklarla değil kendi bilinçli kararımızla bırakalım.

İnsanın kendisine ve çevresine bilinçli zarar verme hakkı yoktur. İrademize yenik düşüyorsak, yasalar yardımcımız olsun.

Her insan kendi toplumunun bir aynasıdır.

Evet. İçilen her sigarada beden kirletip zehirlendiği gibi hava da kirletilip zehirleniyor.

Bütün bu zehirler sigara içicilerinin vücuduna girdiği gibi dumanıyla benim soluduğum havaya da karışıyor. Ve damlaya damlaya göl olup nefes alamayacağımız bir gökyüzüne sahip oluyoruz.

Yollarda yürürken  gözüme takılan izmaritlere gelince.

Merak ediyorum evlerindeki çiçeklerin dibine zehirli ilaçlar koyuyor mu sigara içenler? Koymuyorlardır herhalde. Peki neden sokaklarda onların kirlettiği havayı temizlemeye çalışan ağaçları her gün izmaritle zehirliyorlar?

Sigara hem sağlığa hem de çevreye zararlıdır. Sigara içmeyin! Çevrenizde içilmesine de müsade etmeyin! Bu hem kendinize hem de dünyaya karşı olan sorumluluğunuzdur. Sonuçta insan sağlığının en önemli düşmanı sigara ile mücadele etmek ve ‘Dumansız Hava Sahası’ oluşturmak hepimizin görevi olmalıdır. Cebinize, sağlığınıza, ailenize ve çevrenize zararı olan bu kötü alışkanlıktan  kurtulmak  ve   sağlıklı bir hayatı seçmek için sadece iradenize söz geçirmeniz yeterli.

Daha güzel bir dünya, daha sağlıklı bir ömür için sizde sigarasız bir hayatı seçin

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Dr Recep Kırbaş 2022-05-29 17:57:27

Sayın yazar çok önemli bir konuda güzel tespitlerde bulunmuş, toplum olarak çok dikkat etmemiz gereken bir konu sigara zarar, yazarımızın eline, fikrine sağlık, tebrik ederim