banner388
banner390
banner410
banner408

Futbolcular laktak  testinden geçtiler 

Dün ilk çalışmasını gerçekleştiren kırmızı beyazlı ekip, bugün antrenmanın ilk bölümünde laktak testinden geçti.

banner269

Futbolcular laktak  testinden geçtiler 

Dün ilk çalışmasını gerçekleştiren kırmızı beyazlı ekip, bugün antrenmanın ilk bölümünde laktak testinden geçti.

16 Temmuz 2019 Salı 14:54
Futbolcular laktak  testinden geçtiler 

Samsunspor Haber - Samsunspor'da yeni sezon hazırlıkları yüksek tempoda başladı. Dün ilk çalışmasını gerçekleştiren kırmızı beyazlı ekip, bugün antrenmanın ilk bölümünde laktak testinden geçti. İkinci bölümde ise teknik direktör İrfan Buz yönetiminde futbolcular performans artırıcı bir çalışmaya tabi tutuldu. Kandaki laktat seviyesi sportif performansla bire bir ilgilidir. Bu seviyenin artması, sporcunun asidoz ortama girdiğini ve performansının düşeceğini gösterir. Anaerobik eşik olarak adlandırılan bu perfor mans sınırı her sporcu için farklıdır. Bu nedenle özellikle takım sporlarında bu bireysel farkların belirlenmesi “kişiye özel “ antrenmanın düzenlenmesinde önem kazanır.

LAKTAK TESTİ NEDİR ?

Sportif performansın durumunu belirlemek için yapılan teste laktat testi denir. Sporcunun o anki sportif form durumunu belirlemek ve antrenman planlamasını sporcunun mevcut olduğu duruma göre planlamaktır.

TEST NASIL YAPILIR

Uygulanan test protokolleri spor branşına göre farklılık gösterir. Fakat genel mantık aynıdır. Sporcu koşu bandında, bisiklet-kürek ergometresinde ya da branşa uygun saha ortamında belirlenmiş zaman aralıklarında kademeli olarak artan hızlara uyum sağlamaya çalışır. Her hız kademesi sonrasında kısa dinlenme periyodu olur. Bu sırada sporcudan kan örneği alınır ve o hız kademesindeki nabız hızı kaydedilir.

TESTİN SONUCUNDA NE OLUR ?

Her hız kademedeki nabız hızı ve kan laktatının bulunduğu sonuç bilgileri birleştirilir ve bir sonuç raporu oluşur. Bireysel sporcular için bu rapor analiz edilerek antrenman planlaması yapılır. Kulüp sporcuları için ayrıntılı raporlamalar antrenman planlamasının yapılabilmesi için   teknik ekiple paylaşılır.

Haber: Özgür KALANBAK

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.