banner388

Yüzde 93 Engelli Raporu Var Ama Bakım Parası Alamıyor

Samsun’un Bafra ilçesinde 31 yaşındaki omurilik felçli Nesime Özaslan’ın yaşadıkları filmlere konu olacak cinsten

Yüzde 93 Engelli Raporu Var Ama Bakım Parası Alamıyor

Samsun’un Bafra ilçesinde 31 yaşındaki omurilik felçli Nesime Özaslan’ın yaşadıkları filmlere konu olacak cinsten

08 Mart 2017 Çarşamba 10:59
Yüzde 93 Engelli Raporu Var Ama Bakım Parası Alamıyor

Bakımıyla kardeşi ilgileniyor

Nesime Özaslan, 31 yaşında omurilik felçli bir vatandaş. Nesime Özaslan’ın bakımıyla kardeşi Samile Deniz ilgileniyor.

Bakım parası için sağlık raporu alıyor

Nesime Özaslan ve kardeşi, devletten bakım parası almak için 2010 yılında Bafra Devlet Hastanesi’ne başvuruyor.  Özürlü Sağlık Kurulu tarafından yüzde 70 engelli raporu alıyor. Raporda engelli bölümüne de ağır engelli Evet ibaresi düşülüyor.

İki rapor iki farklı sonuç

Almış oldukları sağlık raporu belgesiyle 2011 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü tarafından bakım parası bağlanıyor. Kayıtlı olduğu rehabilitasyon merkezinin talebi üzerine 2012 yılında aynı hastaneden bir heyet raporu daha alınıyor. Fakat ne oluyorsa bundan sonra oluyor. Çünkü, alınan bu raporda ağır engelli bölümüne bu sefer Hayır yazılıyor ve yüzde 40 olarak da engellilik oranı tespit ediliyor.

Bakanlık yetkililerinin ev ziyareti sonrası bakım ücreti kesilerek geri ödenmesi talep edildi

Daha sonra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Nesime Özaslan’ın evine ziyaret gerçekleştirdi. O ziyarette Nesime Özaslan’dan engelli raporu istendi. Görevlilere teslim edilen raporda yüzde 40 oranında engellilik oranı olduğu ve ağır engelli bölümünde Hayır yazıldığı görülünce aileden bakım parası kesildi. Bir de bunun üzerine Bakanlıktan aileye gönderilen bildirimde 45 Bin TL ve faizinin ödenmesi talep edildi. Nesime Özaslan bunun üzerine hastaneden temin ettiği raporda ise yüzde 93 oranında engelli belgesi aldı ama ağır engelli bölümünde Hayır yazıldı.

Özaslan: ‘Kız kardeşim olmazsa ben bititm’

Nesime Özaslan, “Bakım aylığı alıyorduk. Verilen rapor yüzünden bakım aylığım iptal oldu. Ben yüzde 93 engelliyim. Benim her şeyimle kız kardeşim ilgileniyor. Kız kardeşim bakım aylığı ile bana bakıyordu. Şimdi ilaçlarımı alamıyorum. Bu ay hastaneye gidemedim. 50 bin TL’ye yakın bize borç çıkardılar. Hiç bir gelirimiz olmadığı için onu da ödeyemeyiz. Ben engelliyim ve kronik böbrek yetmezliği hastasıyım. Kız kardeşim olmazsa ben bittim. Hasta bezi kullanıyorum. Bu olaydan sonra psikolojim bozuldu. Ben daha 30 yaşındayım. Şimdi ben ne olacağım? Ne olur bana yardım edilsin. Maaşım kesilmeden önce kız kardeşimle beraber çok mutluyduk. Rapor yüzünden mahvolduk” dedi.

Cumhurbaşkanı ve Başbakan’dan yardım istedi

Kısa bir süre önce evlenen ve yıllardır ablasına bakan Samile Deniz, "Ablam doğuştan omurilik felçli, yürüyemiyor. Ablam kendi ihtiyaçlarını tek başına göremiyor. Her ay Samsun’a, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesine gidiyoruz. Ablamın kronik böbrek yetmezliği rahatsızlığı da var. Benim ablam yardım almadan ne yürüyebilir ne soba yakabilir ne de banyo yapabilir. Ben çalışmıyorum. İşe girsem ablama kim bakacak? Şu anda çaresiz durumdayız. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızdan yardım bekliyoruz. Sesimizi duymalarını istiyoruz” diye konuştu.


Mağdur ve borçlu olduklarını belirttiler

Salime Deniz, bakanlığın kendisine gönderdiği yazıda bakım ücretinin faiziyle beraber istenmesine tepki göstererek, “Bana 45 bin 839 lira borç çıkarmışlar. Ayrıca yasal faizini de istiyorlar. Bu parayı 30 gün içinde ödememi talep ediyorlar. Hem mağdur hem de borçlu durumuna düştük. Bu parayı ödeyecek gücümüz yok. Evimiz kira. Bu mağduriyetin bir an önce giderilmesini istiyoruz. Yeni rapor çıkarmak için Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesine başvurduk. Oradan cevap bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Verilen raporda hastane yetkililerinin açıklaması ise Nesime Özaslan’a verilen heyet raporunun 5 uzman doktor tarafından verildiğini ve bu kararın verilmeden öncede hastanın kendi kendine bakıp bakamayacağının göz önüne alındığı ifade edildi. Hastane tarafından verilen raporların istenilmesi durumunda yeniden İl Sağlık Müdürlüğü’ne başvurulması halinde yeniden rapor alma hakkına sahip olunabileceğini vurgulandı

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından Samile Deniz’e gönderilen yazıda ise evde bakım ücretinden yararlanan Nesime Özaslan’ın başka bir engelli raporu olduğu ve bu raporda ağır engelli bölümüne "hayır" yazması nedeniyle "sehven" yatırılan paranın 01 Mart 2012 tarihli rapordan sonraki bölümünün iadesi talep ediliyor

Son Güncelleme: 08.03.2017 17:40
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Cemal 2017-03-08 11:58:49

Memleketin gerçek sorunu bunlar. Vatandaşı ilgilendiren konular bunlar. Bunları çözüp insanları mağdur etmemek gerekir.

Avatar
doktor hassan 2018-04-26 22:39:05

Bugün bir böbrek vericisi ol
Herkese selam! Bugün sağlıklı olduğunuzu biliyorsanız, maddi yaşamınızı değiştirmek, hayatınızı kurtarmak, bugün bir bağışçı olmak isteyip istemediğinizi belirtmek üzere bir böbrek (birincil masrafla 500.000 dolarlık bir ödeme) vermeye hazırsınız. Acilen 11 böbreğe ihtiyacımız var.
İsteğinizi doktorunuza yazın: (doktoryekterkidneytransplant@gmail.com)
Not: ameliyat ve sadece sağlıklı insanlar seyahat etmeye hazır

Hassan yekter.
doktoryekterkidneytransplant@gmail.com