banner388

Yumurta topuk Çarşamba ayakkabısında çırak sorunu

Samsun'un Çarşamba ilçesine özgü coğrafi işareti olan Çarşamba ayakkabısına ilgi yoğun olsa da yeni usta yetiştirmek için çırak bulunamıyor...

Yumurta topuk Çarşamba ayakkabısında çırak sorunu

Samsun'un Çarşamba ilçesine özgü coğrafi işareti olan Çarşamba ayakkabısına ilgi yoğun olsa da yeni usta yetiştirmek için çırak bulunamıyor...

21 Kasım 2021 Pazar 10:57
Yumurta topuk Çarşamba ayakkabısında çırak sorunu

Samsun'un Çarşamba ilçesinin geleneksel kıyafetlerinin  bir parçası olan yumurta topuk ayakkabı, coğrafi işaret tescil belgesi ile tescillendi.  Ünü yurt dışına kadar yayılan yumurta topuklu ayakkabıyı kullanan vatandaşlar başka ayakkabı kullanamadıklarını ifade ediyorlar.


“Kullanımı çok rahat”


Çarşamba’da yaklaşık 20 yıldır yumurta topuk ayakkabı imalatı yapan Musa Yıldız, yumurta topuk ayakkabının diğer ayakkabılara göre daha kaliteli malzemelerden yapıldığını, yumurta topuk ayakkabı imalatının zor ancak keyifli bir sanat olduğunu söyledi. Yumurta topuk ayakkabısının baştan sona kadar tek tek büyük bir özenle yaptığını anlatan imalatçı Musa Yıldız, "Çarşamba ayakkabısı bildiğimiz yerele derisi dana derisindendir. Normalde işlenmiştir, tek parça halindedir. Giyimi rahattır. Ayak sağlığı için birebir olarak tasarlanmıştır. Bazı modellerimizi vatandaşlarımız terlik gibi kullanma imkanına ulaşabiliyor” diyerek Çarşamba ayakkabısının kalitesi sebebiyle çokça tercih edildiğini vurguladı.

ÇIRAK SIKINTISI


Ayakkabı ustası Yıldız “Geçmiş yıllarda vatandaşlara ayakkabı yetiştiremiyorduk. Hazırladığımız ayakkabıyı ayakkabı kutusuna koymaya bile vaktimiz olmuyordu, poşetle alıcıya veriyorduk. O senelerde yaklaşık 65 imalatçıdan şimdi 8-10 kişi kaldık. Benle beraber en fazla 10 tane imalatçı arkadaşımız var. Her geçen gün de bitiyor ama çırak sorunumuz var. Bu meslek yok olmasın istiyoruz. Çırakların yetişmesini, bu mesleği öğrenmesini istiyoruz.” dedi.
 

YURT DIŞINDAN BÜYÜK İLGİ


Yurt dışından yumurta topuk ayakkabıya zaman zaman fazlaca ilgi olduğunu ifade eden Yıldız, “Bazen toplu alıyorlar. Kullananlar memnun kaldıklarını söylüyorlar. Uzun yıllar kullanıyorlar. Her yıl farklı ülkelere sipariş üzerine ayakkabı hazırlıyoruz. Çokça ilgi görüyor. Kullanan vatandaşlar ayakkabılarıyla fotoğraflarını çekerek bizlere gönderiyorlar. Çarşamba’da da yumurta topuk ayakkabıya ilgi var ama çok fazla değil. Devlet olarak bu mesleğe bir destek gerekir. İmalatçıya destek olunursa, küçük esnaf ayakta kalarak bu mesleği sürdürebilir" şeklinde konuştu.
Çarşamba’nın simgesi olan yumurta topuk ayakkabı 200 TL’den satışa sunuluyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.