banner388

Yaşar’dan Doğalgaz Kontratları Uyarısı!

İYİ Parti Samsun Milletvekili ve KİT Komisyon üyesi Bedri Yaşar; Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Komisyon toplantısında millilik vurgusunda bulundu.

Yaşar’dan Doğalgaz Kontratları Uyarısı!

İYİ Parti Samsun Milletvekili ve KİT Komisyon üyesi Bedri Yaşar; Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Komisyon toplantısında millilik vurgusunda bulundu.

16 Mayıs 2022 Pazartesi 10:36
Yaşar’dan Doğalgaz Kontratları Uyarısı!

HAM PETROLDE YÜZDE 93, DOĞALGAZDA YÜZDE 99,1 DIŞA BAĞIMLIYIZ

Doğalgaz, ham petrolde dışa bağımlılığımızın azaltılması için milli projelerin acilen devreye alınması gerektiğini belirten Bedri Yaşar; konuya ilişkin şu çarpıcı örneği verdi:

“Ülkemizde Ham petrolde 2019 yılında günlük üretim 60bin varil seviyesinde iken; günlük tüketim 684 bin varildir.2020 yılında ise günlük üretim 61 bin 700 varil seviyesinde iken; günlük tüketim 814 bin varildir. Özetle 2019 yılında %91,2 olan ham petrol dışa bağımlılığımız ;2020 yılında %93 seviyesine çıkmıştır.

Benzer şekilde Doğalgazda 2019 yılında yıllık 483 milyon Sm3   üretime karşılık yıllık tüketim 45,7 milyar Sm3 tüketim olmuştur. 2020 yılında ise üretim yıllık 441 milyon Sm3 seviyesine düşerken yıllık tüketim 48,6 milyar Sm3 seviyesine çıkmıştır. 2019 yılında %98,9 olan Doğalgaz Dışa bağımlılığımız, 2020 yılında %99,1 seviyesine çıkmıştır.”

DOĞALGAZ VAR İSE BİR AN ÖNCE ÇIKARTALIM

Karadeniz'de keşfedilen 540 milyar metreküplük doğal gazla ilgili çalışmalara değinen Bedri Yaşar; başlangıçta günde 10 milyon metreküp, plato üretimde günlük 40 milyon metreküp gaz üretilme hedefinin önemli olduğunu; ancak bu tutarın 2021 doğalgaz tüketimi ile kıyaslandığında bağımlılığımızın ciddiyetini ortaya koyduğunu belirtti.

2021 yılı 60 milyar Sm3 olan doğalgaz tüketiminin günlük olarak 164 milyon m3’e denk geldiğini belirten Bedri Yaşar; “Kurumun verdiği bilgilere göre bile; sondajı tamamlanan Türkali 1 ve Türkali 2 kuyularından her birinin günlük üretim potansiyelinin 3 milyon m3 olduğu varsayılsa bile; kuyularından çıkacak doğalgaz miktarı 6 milyon m3’tür. Bu üretim 2021 yılındaki günlük kullanımın ancak %3’lük kısmına denk gelmektedir. Halbuki hedef başlangıçta 10 milyon m3 idi. Başlamadan hedefler şaştı. Doğalgaz var ise bir an önce çıkartalım; yoksa millete çıkıp doğalgaz yok diyelim.” İfadesini kullandı.

BİTÜM'DE TÜM İTHALAT TPIC ÜZERİNDEN DİREKT YAPILSIN

Özel sektörden devlete, devletten belediyelere satış işlemi gerçekleştirilen bitümde ciddi fiyat farkları oluştuğunu söyleyen Bedri Yaşar; farkın ortadan kaldırılabilmesi için bitüm ithalatının TPIC üzerinden gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti.

KONTRATLARIN ÇOĞU 2025'TE SONA ERİYOR

doğalgaz ithalatımıza ait uzun vadeli kontratların üçte birinin süresinin 2021 yılı sonu itibariyle sona ereceğini belirten Bedri Yaşar; birçok anlaşmanın ise 2025 yılı sonu itibariyle sona ereceğini ve sona eren kontratların ise yerine yeni kontratların yapılma aşamanın henüz tamamlanmadığını önemle vurguladı.

Millilik vurgusu yapan Bedri Yaşar; “Özellikle milli sınırlarımız içerisinde olan her türlü yeraltı ve yerüstü kaynak ülkemiz için büyük önem taşımaktadır. Hudutlarımız içerisinde yer alan her kaynağın çıkarılması ülkemizin yeni anlaşmalar yaparken pazarlık gücünü yükseltecektir. Mevcut kontratların büyük bir çoğunluğu “Al ya da Öde” kapsamında olduğundan bu tür rezervlerin çıkartılması ülkemiz için büyük önem arz etmektedir. Cari açığımızın büyük bir kısmının Enerji Hammadde İthalatından olması dolayısıyla her türlü arama faaliyetleri hızlandırılmalıdır.” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.