banner388

YAŞAR, VEZİRKÖPRÜLÜ KENEVİR ÜRETİCİSİ MAĞDUR EDİLMİŞTİR

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, kenevir konusunda gerekli alt yapı ve sanayi hamlesinin yapılmadığı için Vezirköprü’lü kenevir üreticilerinin mağdur edildiklerini söyledi. 

YAŞAR, VEZİRKÖPRÜLÜ KENEVİR ÜRETİCİSİ MAĞDUR EDİLMİŞTİR

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, kenevir konusunda gerekli alt yapı ve sanayi hamlesinin yapılmadığı için Vezirköprü’lü kenevir üreticilerinin mağdur edildiklerini söyledi. 

11 Haziran 2021 Cuma 11:39
YAŞAR, VEZİRKÖPRÜLÜ KENEVİR ÜRETİCİSİ MAĞDUR EDİLMİŞTİR

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yapmış olduğu konuşmada Vezirköprü’lü kenevir üreticilerinin sorunlarını dile getirdi. Vezirköprü’de kenevir üretiminin 1980 yılına kadar yapıldığını hatırlatan İYİ Parti Samsun Milletvekili Yaşar, sözlerini şöyle sürdürdü:

KENEVİRİN YILDIZI SÖNDÜ

“Kenevir 1980 yılına kadar, özellikle Samsun'un Vezirköprü ilçesinde ekiliyordu. O zaman 333 üyesi olan bir kooperatif vardı, aynı zamanda da kenevirle ilgili Vezirköprü'de haftada bir gün pazar kuruluyordu. Burada üretilen kenevirin tohumundan, bildiğiniz gibi, özellikle ipler yapılıyordu; sapından da, o zaman Kastamonu'da bir SEKA Kağıt Fabrikası vardı, orada da sapından kâğıt üretiliyordu. Tabii, SEKA'ların özelleştirilmesinden sonra, aynı zamanda, buna paralel, alternatif naylon polietilen, polipropilenden üretilen ipler de piyasaya çıkınca, otomatikman kenevirin yıldızı sönmüş oldu. O dönemdeki tek kazancımız, özellikle yerli ve millî tohum olarak "vezir" ve "nazlı" isimli 2 çeşit tescillenmiş kenevir tohumunu bu ülkenin kazanması oldu. 

19 il kapsamında Vezirköprü'de de çiftçilerimiz kenevir ekmeye başladılar. Bu kapsamda 2016 yılında 27 çiftçimiz 70 dönüm, dekar alanda kenevir ekimi yapıyordu, 2017 yılında 26 çiftçimiz 71 dekar alanda, 2019'da 58 çiftçi 428 dekar alanda, 2020 yılında 39 çiftçimiz 1.470 dekar alanda bu üretimi yapmaya başladılar. 

ÜRETİCİ TÜCCARA YÖNELDİ

Başlangıç itibarıyla kenevirin kilogram fiyatı 40 lira olarak tespit edildi. Tabii, Sayın Cumhurbaşkanının bu müjdeli haberi üzerine diğer satın alma işi yapan tüccarlar devreye girdi, devletin açıkladığı 40 liralık fiyata karşılık 60 lira fiyat önerdiler. Doğal olarak 60 liralık fiyat üzerinden özel sektöre kenevir tohumlarını satmaya başladı Vezirköprülüler ama 2020 yılına gelince bununla ilgili altyapı, bununla ilgili sanayi oluşmayınca maalesef, kenevir tohumunu özel sektör almadı; almadığı gibi de bugün 700 milyon civarındaki bir borcu da Vezirköprülülerin sırtına yüklendi. 

SADECE 5 ÜRETİCİ KENEVİR EKTİ

Ben de bugün bu konuyla ilgili gündem dışı söz aldım. Bak, buradan ben size söylüyorum: Sayın Cumhurbaşkanım, Sayın Ak Parti'nin değerli yöneticileri; şu an maalesef, Vezirköprü'de sadece 5 üretici kenevir ekti, sadece 105 dönümde hâlbuki bugün, endüstriyel kenevirin küresel piyasadaki hacmi yaklaşık 4 milyar dolar. 2025 yılı hedefi de 9-10 milyar dolar olarak belirlenmektedir. 

MAĞDURİYET ÖNLENSİN

Bu konuda TİGEM'in devreye girmesi lazım. Muhakkak bu satın almaların yapılması lazım, bu çerçevede endüstriyel tesislerin bölgede her türlü teşvikin ve her türlü desteğin verilerek bu bölgelerde bu fabrikaların, bu imalathanelerin kurulması lazım ki kenevir ekimine Samsunlular devam etsinler. Aynı zamanda da bu tür mağduriyetler giderilsin. Tarımın muhakkak desteklenmesi lazım, yani savunma sanayi ne kadar stratejikse tarım sektörü de o kadar stratejiktir.”


 

Anahtar Kelimeler:
SamsunBedri YaşarKenevir
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.