banner388
banner390
banner410
banner408

Yaşar: Hammadde fiyatlarına müdahale edilmeli

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Türkiye’de hammadde fiyatlarının önlenemez bir şekilde artmaya devam ettiğini belirterek, hükümetin daha fazla geç kalmadan hammadde fiyatlarına müdahale etmesi gerektiğini vurguladı.

banner269

Yaşar: Hammadde fiyatlarına müdahale edilmeli

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Türkiye’de hammadde fiyatlarının önlenemez bir şekilde artmaya devam ettiğini belirterek, hükümetin daha fazla geç kalmadan hammadde fiyatlarına müdahale etmesi gerektiğini vurguladı.

18 Temmuz 2021 Pazar 15:49
Yaşar: Hammadde fiyatlarına müdahale edilmeli

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yapmış olduğu konuşmada hammadde fiyatlarındaki yüksek artışları gündeme getirdi. İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, konuşmasında şöyle konuştu:

CİDDİ ARTIŞLAR VAR

“Son dönemde emtia fiyatlarına şöyle bir baktığınız zaman çok ciddi artışlar olduğunu hep beraber görebiliriz. Bunlardan birkaç örnek de vermek istiyorum size, mesela, plastik ham maddesi bugün dolar bazında fiyatı yüzde 100 artmıştır. Yine, hazır giyimde kullanılan ham maddelerde de plastik ham maddesi de yine yüzde 50 oranında artmıştır. Pamuk elyafı, ipliği başta olmak üzere hazır giyim sektörünün kullandığı ham madde ve ara malların fiyatı da son üç ayda dolar bazında yüzde 50 oranında artmıştır. Buna paralel olarak navlun fiyatlarında yüzde 500'lere varan artışlar olmuştur. 

KONTEYNER SORUNU YAŞANIYOR

Özellikle, bugün ihracatçılarımız konteyner konusunda çok ciddi sorunlar yaşamaktadır. Bugün, normal şartlar altında konteynerin fiyatı bin liradan 5 bin liralara çıkmıştır. Yani bugün fiyatlar açısından baktığınız zaman gerek kimya sanayisinde olsun... Mesela çimento sektörü, bugün 130 liradan başlayan çimento 2 katını geçti, 120 lirayla başlayan hazır beton fiyatları şu an 250 liralar civarında, sacın fiyatı 400 dolarlardan, 420 dolardan 800 dolar civarına çıkmış vaziyette. 

DEVLETİN MÜDAHALE HAKKI 

Yuvarlak demir fiyatı -inşaat demirinden bahsediyorum- fiyatlar 3 bin küsur liradan şu an 7.200 liraya çıkmış vaziyette. Aynı şekilde kereste fiyatları, "plywood" fiyatları, MDF fiyatları yani bir ham madde söyleyin ki fiyatı değişmemiş olsun. Bakın, özellikle inşaat sektöründe bu fiyatlarla bu şartlar altında eğer bir iyileştirme yapmadığımız takdirde firmaların çoğunun battığını hep beraber buradan seyredeceğiz. Dolayısıyla, devletin bu işi denetleme, organize etme, fiyatlara müdahale etme zamanı geldi geçiyor. 

İÇ PİYASA SIKINTILI

Ben buradan hepinizi uyarıyorum: Bakın, özellikle bu ham madde fiyatları her sektörde, aklınıza gelecek her sektörde dolar bazında fiyatları artırdı. Bugün sadece ham maddenin ihracatından bahsediyoruz, ihracatın artışından bahsediyorsunuz ama bu fiyatların artışından dolayı iç piyasada da ciddi sıkıntıların yaşandığını ben buradan ifade ediyorum. 
Devlet regülasyon görevi görsün istiyoruz, düzenlesin diyoruz yani bugün çimentonun ham maddesinin yüzde 90'ı Türkiye'de, ne oluyor da çimento fiyatları artıyor? Toprağın fiyatı mı artıyor, taşın fiyatı mı artıyor, kullanılan madenlerin fiyatı mı artıyor?    

İnşaat dediğiniz zaman sadece konut gibi algılamayın. Bugün hangi sektörde ne yaparsanız yapın muhakkak inşaatla haşır neşir olacaksınız. Hastane de yapsanız, fabrika da yapsanız, tarımla da uğraşsanız, hangi sektörle uğraşırsanız uğraşın muhakkak bu ham maddelerle yüz göz olacaksınız. Yani bugün cam fiyatları, alüminyum fiyatları öyle bildiğiniz gibi değil.
Buradan uyarıyorum: Bu fiyatlara müdahale etmediğiniz sürece gerek iç piyasada gerekse dış piyasada firmalarımızın rekabet etme gücü kalmayacak” 


 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.