banner388

YAŞAR, “DAHA ÖNCE ORMANLAR KONUSUNDA HÜKÜMETİ UYARMIŞTIK”

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Turizmi Teşvik Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin görüşmeleri ve 19. madde konusunda ormanlarımıza yönelik Hükümeti uyardıklarını vurguladı.

YAŞAR, “DAHA ÖNCE ORMANLAR KONUSUNDA HÜKÜMETİ UYARMIŞTIK”

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Turizmi Teşvik Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin görüşmeleri ve 19. madde konusunda ormanlarımıza yönelik Hükümeti uyardıklarını vurguladı.

03 Ağustos 2021 Salı 11:36
YAŞAR, “DAHA ÖNCE ORMANLAR KONUSUNDA HÜKÜMETİ UYARMIŞTIK”

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Turizmi Teşvik Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin görüşmelerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 24 saat aralıksız çalışarak gerçekleştirildiğine işaret ederek, görüşmeler sırasında bu maddeye yönelik yapmış olduğu konuşmada şu sözlere yer verdiğini hatırlattı:

ORMAN ALANLARI DARALIYOR

“Bu maddeyle, orman sayılan alanlar millî parklar üzerindeki turizm yatırımını gerçekleştirmek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığınca düzenlenen sözleşmelerin Kültür ve Turizm Bakanlığınca yeniden sözleşme düzenleyerek devralınmasını amaçlamaktadır. Ama hepimiz de biliyoruz ki son yıllarda özellikle orman alanlarında bir daralma var. Yani yaklaşık yüzde 4 civarında orman alanlarında bir daralma var.
Tabii, ihale yasasında yaptığımız 100 küsüden fazla değişiklik gibi Orman Yasası'yla ilgili de şu ana kadar 40 kez değişiklik yapmışız. Sekiz yılda 334.35 hektar özel teşebbüslerin kullanımına açıldı yani maden, enerji ve turizm sektörüyle alakalı. Yine, bugün ormancılık dışı amaçlar için kullanılan alanlar yaklaşık 739 bin hektar, çoğu kırk dokuz yıllığına kiralanan alanlardan ibaret.

TÜRKİYE’NİN ORMAN VARLIKLARI

Bugün, Türkiye'nin orman varlığı yaklaşık 22 milyon hektara tekabül etmektedir. Bunun yüzde 98'i devlet tarafından, diğer yüzde 2'si de özel sektöre ait ormanlardan oluşuyor. 80'li yıllarda biz yaklaşık 80 santim çapındaki ağaçları kesiyorduk ama bugün geldiğimiz nokta itibarıyla yaklaşık 20 santimin altındaki ağaçları da kesmeye başladık. Tabii, dövizdeki özellikle döviz kurunun yükselmesiyle, Türkiye'deki orman emvali ürünleri de ucuz olmaya başladı. Dolayısıyla, biz süratle ve hızlıca ormanları kesmeye ve azaltmaya devam ediyoruz.
Yine, 2018 yılında 7139 sayılı Yasa'yla özel ağaçlandırma tesisleriyle ilgili bir kanun çıkarmışız. Bununla ilgili yaklaşık 21 bin müracaat olmuş. Tabii, enteresandır bu müracaatın yüzde 90'ı kıyı şeritleriyle alakalı yani kıyı şeridi içeren ormanlık arazileri ilgilendiriyor. Bunun anlamı belli, yani buraların tahsisiyle beraber buralara özellikle rant oluşturan yapıların yapıldığını, yapılacağını hepimiz gayet iyi biliyoruz.

AKILLI YANGINLAR

Tabii, bunun yanı sıra bunun paralelinde yine son dönemlerde ormanlarda akıllı yangınlar çıkmaya başladı, hani böyle belli alanlarda, belli mesafelerde, bunları takip ediyoruz. Tabii, bu arada bir taraftan da içimizi acıtıyor bu, özellikle bugün Hatay bölgesinde, Maraş bölgesinde ciddi orman yangınları var, bunlar Türkiye'nin ciğerlerini yok ediyor. Kimi terörle alakalı veya başka sebeplerle alakalı ama bunun da bir an önce sonuçlandırılması lazım. 

TÜRK HAVA KURUMU UÇAKLARI

Şu muammada bir türlü çözülemedi, işte bununla ilgili karadan müdahalenin zor olduğu yerde helikopterle veya uçaklarla müdahale. Türk Hava Kurumunun uçakları vardı, yoktu, az vardı, çalışıyordu, çalışmıyordu derken maalesef kaybolan, yok olan bizim ormanlarımız.”

GÜN BİRLİK GÜNÜDÜR

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, “Biz hükümeti bu konuda aylar önce uyarmıştık. Hükümet tedbir almak yerine sanki yangınları muhalefet çıkarmış gibi laf üretmektedir. Dün uyardık, bugün tekrar uyarıyoruz. Bu konuda gerekli tedbirler alınmalı ve gerekli yatırımlar yapılmalıdır.  Ayrıca gün birlik ve beraberlik günüdür. Gün yaraları beraber sarma günüdür. Türkiye bu sorunun üstesinden de ancak dada önceki pek çok sorunda olduğu gibi iktidarıyla ve muhalefetiyle, birlik ve beraberlik içinde çıkacaktır.” Şeklinde konuştu.    
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Z19 2021-08-03 12:16:24

Lütfen insanlarımız bilinçlendirin haberci olarak önlem alınması konusunda. Ege’de insanlar söndürmeye çalışıyor bizimde başımıza gelebilir dikkat çekelim politikacı haberleri yerine doğaya İnsana sorumluluğumuza dikkat çekelim Allah Aşkına