banner388

Vali Kaymak: Samsunlu geleceğine sahip çıkacak

Samsun Valisi Osman Kaymak, bugün katıldığı Turizm Haftası Etkinlikleri'nde konuştu. Vali Kaymak konuşmasında, " Samsun Amiral Gemisi ancak tanıtılmamıştır" ifadelerini kullandı.

Vali Kaymak: Samsunlu geleceğine sahip çıkacak

Samsun Valisi Osman Kaymak, bugün katıldığı Turizm Haftası Etkinlikleri'nde konuştu. Vali Kaymak konuşmasında, " Samsun Amiral Gemisi ancak tanıtılmamıştır" ifadelerini kullandı.

16 Nisan 2018 Pazartesi 20:12
Vali Kaymak: Samsunlu geleceğine sahip çıkacak

Samsun Haber-Bugün 13.30'da Büyükşehir Belediyesi Şehit Ömer Halis Demir Çok Amaçlı Salon'da Turizm Haftası Etkinlikleri kapsamında sergi açılışı, konferans ve Turizm İstişare Toplantısı yapıldı. Etkinliğe Samsun Valisi Osman Kaymak'ta katıldı.

KAYMAK ESERLERİ İNCELEDİ 

İstişare toplantısı ve konferanstan önce Samsun Valisi Osman Kaymak Birol Sel'in eserlerini inceleyip kendisinden bilgi aldı.

Sonrasında, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından İl Turizm ve Kültür Müdür Vekili İrfan Göz konuştu. İrfan Göz konuşmasında, “Farklı kültürlere sahip
insanların farklı coğrafyalara sahip şehirleri, ülkeleri, görmesi turizmin en genel tanımıdır. Turizm bir ülkenin milli değerlerindendir. Ülke ekonomileri için büyük önem taşır. Ülkemiz hem coğrafi, hem de tarihi açıdan bakıldığında turizm yönünden en avantajlı ülkelerin başında gelmektedir. İki kıtayı bir birine bağlamış, boğazları, denizleri, doğası, tarihi, kültürü ve dört mevsimi yaşayan iklimi ile tam bir cennettir.
 

 Bölgemize baktığımızda Samsun bölgemizin sosyal ve ekonomik açıdan en gelişmiş şehiridir. Her türlü ulaşım imkanı, ticaret, sağlık ve hizmet sektöründe uzmanlaşmış bir bölge merkezidir. İlimiz kültür turizmi, av turizmi, kış turizmi, doğa turizmi, yayla turizmi, ornotoloji turizmi (kuş gözlemciliği), botanik turizmi, eko turizm, kongre turizmi vb. çeşitleri ile bir turizm kentidir. Turizm bütün bir yıla yaygınlaştırılmalı, alternatif turizm türleri oluşturulmalı ve turizmden en yüksek geliri sağlamada gerekenleri hep beraber yapmalıyız.” ifadelerini kullandı.

İrfan Göz'ün ardından konuşan Vali Kaymak, "Bu gün burada turizm istişare toplantısı gerçekleştireceğiz. Bu toplantıda Samsun’un turizmini masaya yatıracağız. Turizm sektörü gerçekten bacasız fabrika denilen bir sektör. Bu çerçevede Sayın Cumhurbaşkanımız 2023 hedefleri olarak 50 milyon turist, 50 milyar dolar gelir hedefi koymuştur. Türkiye olarak bu hedefe ulaşmak için yoğun çalışmamız lazım. Samsun büyük potansiyeli olan fakat bunu her alanda çok iyi kullanamayan bir il. Bu alanlardan biri de turizm konusu. Turizm de çok geniş imkanlara sahibiz ama bunu çok iyi kullanamadığımızı düşünüyorum. Ama artık bunu kullanmak için çok iyi zamana ulaşmış durumdayız. O çerçevede bu tür toplantılar bizi geleceğe taşıyacak, Samsun kabuğunu kıracak ve bu sayede sıçrama yakalayacaktır. Bu toplantıyı önemsiyorum ve bu tür toplantıların bundan sonra da devam etmesini diliyorum. 

Samsun kendini iyi tanıtamadığı için çevre il ve ilçeler turizmden bizden çok daha iyi pay alırken, biz bundan istediğimiz ölçüde yararlanamıyoruz. Grasnador’a başlatılan direkt uçak seferleri çok önemli. Bu seferleri sadece turizm anlamında düşünmüyoruz.  Aynı zamanda bu seferler ticaret hacmimizin artmasına da katkı yapacaktır. Turizm ve ticaret iç içe konular. Ortadoğu ülkelerinden yapılacak direkt uçuş seferleri için  de yoğun çalışmalarımız var. Direkt uçuşlar en yakın zamanda Kuveyt’ten başlayacak. Bu konuda Sayın Sağlık Bakanımızın da girişimleri var. Türk Havayollarının Arabistan, Kuveyt veya Lübnan’dan direkt seferlerin yapılması konusunda çalışmalarımız var. Tabi ki, bu işler biraz arz talep meselesi. Türk Havayolları diyor ki, ben sana sefer koyacağım ama sen uçağı doldurabilcek misin? diyor. İşte sorun burada. Samsunlu geleceğine sahip çıkacak. Bu kadar çaba sarf edip hep birlikte el ele verirsek biz bu sorunu çözeriz" diye konuştu.

SAMSUN AMİRAL GEMİSİ

Samsun'un Amiral Gemisi olduğunun fakat duyurulmadığını belirten Vali Kaymak, "Turizmde de böyle olmak durumundayız. Karadeniz Bölgesi'nde bizden daha büyük potansiyeli olan bir il yok. Maalesef kendi içimizdeki birlikteliği, ortak aklı çalıştıramadığımız için Samsun istediği seviyeye ulaşamıyor. Turizm denince Sağlık Turizmi de akla geliyor. Dünyada sağlık turizminin cirosunun 500 milyar dolar olduğu söyleniyor. Biz bundan ne karar pay alabiliriz. Samsun sağlık sektöründe çok güzel imkanalara kavuştu. Sayın Sağlık Bakanımız sayesinde inşallah ilimize Şehir Hastanesi ve diğer hastaneler yapılıyor. İlimizde özel hastanelerde çok güçlü durumda. Bunları da bu toplantılarda masaya yatırarak sağlık turizmini de pazarlamalıyız diye düşünüyorum. Ondokuz Mayıs Üniversitemiz Türkiye’de en çok yabancı öğrenci kabul eden üniversitelerden biri. Şu an üniversitemizde 4 bine yakın yabancı öğrenci öğretim görmektedir. Bu sayı her geçen yıl daha da artacaktır. Bütün bunları düşündüğümüz zaman Samsun bu potansiyellerini kullanmaya başlayan illerden birisi konumunda ama hep söylediğimiz gibi tanıtım eksikliğimiz var. Şu an ilimizde otellerimizi tam dolduramıyoruz. İlimizdeki doğal ve kültürel güzelliklerimizi tam anlamıyla tanıtıp, Türkiye’nin kullanımına açamıyoruz. Bu konuda hep beraber birlikte çalışmak durumundayız.”şeklinde konuştu.
 

Samsun’da Sayın Kalkınma Bakanımızın başkanlığında geçen hafta bir toplantı gerçekleştiğini hatırlatan Valimiz Sayın Osman Kaymak, “Sayın Bakanımız tanıtımla ilgili olarak Orta Karadeniz Ajansı’nı kullanmamızı söyledi. Tanıtımla ilgili olan iller Orta Karadeniz Ajansına proje sunsunlar. Şu an aslında bizim için de çok uygun bir ortam. Ajansımızın ilimizin kalkınmasına yönelik olarak bu güne kadar yaptığı çok ciddi çalışmaları var. Ama artık turizme yoğunlaşmak durumundayız. Samsun hep beraber çalışarak bu sorunu aşacaktır diye düşünüyorum. Kayak tesisi, kaplıcası, kanyonu ve kuş cenneti gibi güzellikleri ve bir çok değeri olan bir iliz ama bunlardan ne kadar yararlanıyoruz dendiği zaman duruyoruz. Samsun her alanda insan yapısıyla, bölgesiyle bölgeye önderlik yapacak kapasiteye sahip. İbni Haldun diyor ki, ‘Coğrafya yörelerin kaderidir, insanların da karakterini belirler.’ Aslında coğrafya Samsun’a diyor ki, sen bölgenin merkezisin. O anlamda insan alarak da bütün sektörlerin merkezi olmak durumundasın. Lütfen coğrafyanın bize yüklediği bu kaderi hep birlikte farkedelim. Bu kader ve karakter doğrultusunda diğer illere öncülük yapalım" diye ifade etti.

İrfan Göz ve Vali Kaymak'ın konuşmlarının ardından Osman Kaymak'ın başkanlığını yaptığı Turizm İstaşere Toplantısı yapıldı.


      

Son Güncelleme: 16.04.2018 20:18
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.